2 september 2015

5 baby-snacks die eigenlijk niet zo verantwoord zijn, maar ik lekker toch geef

Baby-snacks

Vorige week waren we bij het consultatiebureau met Jim, hij was 74,5 cm en 9,135 kg. Dat is iets onder het gemiddelde wat betreft gewicht en iets boven het gemiddelde wat betreft lengte. Iedere keer vraag ik weer verbaasd aan de arts of verpleegkundige of het normaal is wat hij  eet, want het lijkt zo veel!

 • 3-4 keer borstvoeding
 • 2-4 boterhammen met halvarine
 • grote fruithap (1 banaan, soms meer, of 2-3 stuks ander fruit)
 • een ‘snack’
 • en een flink prakje ’s avonds, meestal meer dan wat er in een potje zou zitten.

Ze zeggen dan dat het inderdaad als veel klinkt, maar hij is “absolouut niet te dik”. Lekker doorgaan met zoveel voeren dus.

Nou dat doen we, het enige lastige tijdstip is wanneer we hem van het kinderdagverblijf halen. Het is dan ongeveer zes uur, eerder redden we niet, en hij heeft razende honger. Ik heb daarom standaard een snack mee, anders heb ik een krijsend kind in de wagen. Geen zin in! Die snacks zijn volgens mij niet allemaal even verantwoord voor een baby, maar goed. Hij vindt ze wel heel lekker!!

De baby-snacks

Cracotte

Er schijnt relatief veel zout in te zitten, maar één zo’n cracotte weegt zo weinig (7 gram). Ik heb het opgezocht en per cracotte (volkoren) zit er 0,05 gram zout in. Ik denk dat hij dat wel overleeft. En ik overleef de wandeling naar huis. Win-win.

Deze diashow vereist JavaScript.

Soepstengel

Ook relatief veel zout, en niet zoveel vezels, in de gewone dan. Nou ja, ook een soepstengel weegt heel weinig (15 gram),  dat is 0,27 gram zout. En soms neem ik de volkoren variant. Wordt me trouwens niet in dank afgenomen… Zie de foto-reeks: Hij heeft er nog niet veel, maar dat zijn duidelijk lange tanden. Dit is trouwens wel een snack die ze aanraden bij het consultatiebureau.

Limonade

Aaaaaah hoe slecht is dat? Jim drinkt ook wel water, maar limo vindt hij gewoon veel lekkerder. Je merkt gewoon dat hij niet genoeg vocht binnenkrijgt als je alleen water geeft, bijna geen plas in de luiers. En er hoeft maar een heel klein beetje siroop in die fles en dan vindt hij het al geweldig. Ook dit is iets dat ze me aangeraden hebben bij het consultatiebureau trouwens, om de melkvoeding in de middag te vervangen. Limonade of verdund vruchtensap, wordt zijn honger even gestild en eet hij meer avondeten.
Eierkoek

Voor volwassenen een redelijk gezonde snack, maar voor baby’s zit er waarschijnlijk te veel zout en suiker in. Maar hij vindt het zo lekker… En hapt het zo makkelijk weg. Advies is om het pas vanaf 1 jaar te doen, en dan alleen bij uitzondering. Whatever.

Ontbijtkoek

Ook en verantwoorde snack voor volwassenen, maar te veel suiker voor baby’s. Ik neem daarom de versie met minder suiker, maar het is natuurlijk nog steeds niet goed… Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.

Broodkorst

Blijkt een heel gewaarde snack te zijn. Lees hier maar!

 

 

Ik weet het gewoon niet, als dit allemaal slecht is, wat moet ik dan geven? Nog meer brood? Als jullie tips hebben graag, maar zo heel erg zijn deze baby-snacks toch niet?

 

 

Hou je wel van dergelijke eerlijke artikelen over het babyvoeding? Volg ‘alweer een nieuwe moeder’ dan op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en/of Bloglovin’.

 

 

 

Vorige post Volgende post

17 reacties

 • Reageren Liess 7 september 2016

  Ooohhh oehhhh neeeee.

  Zo dat was mijn mening.

  Oh oeps. Even mijn baby z’n koekje afpakken ?

 • Reageren Charlotte 3 september 2016

  Als wij laat uit het werk zijn mag de kleine een super verse warme maaltijd op het kdv mee eten! Gezellig met alle kindjes aan tafel. Thuis eet hij bij ons nog een toetje, zo hebben we na een lange werkdag toch nog een gezellig tafelmoment met z’n drieën 🙂 Snacks krijgt hij zoveel mogelijk verantwoord, maar net wat er in huis is!

 • Reageren Gastblog: Flesvoeding op verzoek - een praktijkvoorbeeld - Alweer een nieuwe moeder blog 13 oktober 2015

  […] merken soms wel dat hij eerder honger heeft dan wij. Dan geven we hem een snackje, zoals een rijstewafel of stukje soepstengel. Maar soms is het ook voldoende om hem af te leiden […]

 • Reageren Winactie: HEMA cadeaukaart | Alweer een nieuwe moeder blog 14 september 2015

  […] 5 baby-snacks die eigenlijk niet zo gezond zijn, maar ik lekker toch geef (1054) […]

 • Reageren Laura 8 september 2015

  Worteltjes, stukjes paprika, snack komkommertjes…

 • Reageren Nicole 5 september 2015

  Oh joh! Ik zou vooral niet te moeilijk erover doen! Hier zinn favoriete tussendoortjes ook cracottes en de babykoekjes van de Kruidvat (heb je ook van de Jumbo). Die moet je eigenlijk door fruit oid prakken maar ons zoontje eet ze zo. Wel drinkt hij alleen maar water (naast zijn flessen uiteraard), maar hij vindt water dan ook het meest fantastische op deze planeet zo ongeveer. Oh ja en hij krijgt ook wel eens brood en als we uit eten zijn en er is stokbrood daar de binnenkant van!

 • Reageren Nele 4 september 2015

  Nou, limonade zou k hem niet meteen geven. Voor de rest koop ik zijn en haar goed humeur geregeld af met koekjes. En heel af en toe is daar wel s een grotemensenkoekje bij. Niks mis mee – alleen goed uitkijken voor cariës !

 • Reageren Vlijtig Liesje 4 september 2015

  Is een Liga wat? Of zijn die ook in diskrediet?

  • Reageren Elisabeth 4 september 2015

   Ik sta echt nooit voor het baby-foodschap, maar ik heb het wederom gegoocheld, en als je de ingrediënten en voedingswaardetabel bekijkt is t hetzelfde verhaal: suiker en zout. En bovendien weinig vezels! Dan dus liever toch die cracotte… nu ik die baby-liga zie snap ik niet waarom die nou zo goed is voor n baby?! Ziet er niet speciaal uit verder.

 • Reageren Niki 3 september 2015

  Jahoor, hier geven we ze ook jouw rijtje snacks. En ook soms biscuitjes, zoute crackertjes (jawel!) en zelfs wel eens chocola (als tweede mag je ineens veel meer dingen dan de eerste ooit mocht op die leeftijd, haha) en natuurlijk veel fruit. Banaan gaat er altijd wel in en is ook uitermate geschikt als tijdelijke vuller.

  • Reageren Elisabeth 3 september 2015

   En die van jou leven ook nog steeds hè 😉

 • Reageren Nanouk 3 september 2015

  Oooh dit is zo leuk om te lezen! Gewoon geven hoor, het is een tevreden boefje! Roan is trouwens 69 cm en 8,5 kg maar hij zit al vanaf z’n geboorte op de onderste curve. Jim heeft bijna 3 weken langer in de buik gezeten, dat scheelt al veel aan de start 😉 Roan krijgt trouwens t volgende:
  Sochtends papfles
  Lunch 1 boterham en 1,5 a 2 stuks fruit
  Fles tussendoor
  Avondeten (150-200 gram)
  Fles voor t slapen
  Maar dit valt niet goed te vergelijken omdat Jim bv krijgt en Roan vanaf t begin fv. Roan krijgt dus amper tussendoortjes, maar als we de flessen gaan afbouwen zal hij denk wel wat meer a la soepstengel krijgen (of iets anders dat je hier noemt). Waar ik andere ouders wel eens over hoor zijn mais boogjes. Die kun je volgens mij bij de grotere Jumbo halen. Dat moet iig gezond zijn!

  • Reageren Elisabeth 3 september 2015

   Maisboogjes. Ff Googelen, alleen geen Jumbo in de buurt 🙂

   • Reageren Elisabeth 3 september 2015

    Ok, ik heb het gegoogled (maïsboogies) en mijn diëtisten-hart zegt: Nee, niet doen! Er staat misschien op dat er geen suiker in zit, maar het bestaat uit 84% koolhydraten… Dat die toevallig geen suikers zijn maken niet dat ze minder snel opgenomen worden… Dan nog liever een cracotte…

 • Reageren Bregje 3 september 2015

  Ik geef hetzelfde als tussendoortjes. Een bakje blauwe bessen of framboosjes gaat er ook goed in. Vind t ook lastig hoor! In Duitsland haal ik kleine rijstwafeltjes met een smaakje, geloof dat je die in Nederland ook kunt krijgen van Goodies. En ach, zolang Jim happy en gezond is, niet te druk over maken 🙂
  Bregje onlangs geplaatst…Doei augustus!My Profile

  • Reageren Elisabeth 3 september 2015

   Ha die rijstwafeltjes hadden wij in Griekenland gekocht! Hij vond het niks alleen… Maak me zeker geen zorgen hoor. Over Jim dan, die blikken van goodie-good-do moeders prikken mij wel 😛

 • Reageren Brenda 3 september 2015

  Ach, ik gaf mijn kids ook al die dingen, vooral cracotte (alleen de goedkopere versie) zijn hier erg populair, ik zie het probleem niet zo… Je zou natuurlijk bij de babyvoeding dingen in de supermarkt diverse snacks kunnen kopen zoals de Nijntje Biscuitjes of zo, maar ja, of die nou zo goed zijn???
  Wat natuurlijk ook een optie is om 1 stuk fruit te bewaren en die te geven tijdens een honger momentje…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge