24 september 2016

Groentegerechten die je kind wél lust (31 dagen blog challenge)

In oktober ga ik elke dag een recept delen. En niet zomaar een recept, maar een recept van een gerecht met groente, dat (de meeste) kinderen tóch lusten. Ik leg je uit waarom en hoe ik daar zo op gekomen ben.

September

Ik vind het erg jammer, maar deze maand september is het me niet gelukt om vaak te bloggen. Ik heb het zo druk op mijn werk met het afronden van mijn werkzaamheden dat ik ’s avonds en op mijn vrije dagen vooral uitgeblust ben en weinig bloginspiratie heb. Tot nu toe is het wel gelukt om in elk geval om de dag iets online te zetten, mede dankzij de hulp van een aantal lieve gastblogsters.

Oktober

Zoals je waarschijnlijk wel weet heb ik straks in oktober wat meer tijd (want werkloos). Ik beloof dat ik alles dan in zal halen! Ik ga weer gewoon een stuk of vijf persoonlijke artikelen per week posten, en ik heb mezelf daarnaast zelfs een challende gezet.

groente kind wel lust

31 dagen challenge

De 31 dagen challenge is eigenlijk een challenge voor Engelstalige blogs (#write31days). Het is de bedoeling dat je 31 dagen lang in oktober dagelijks een blog publiceert over hetzelfde specifieke onderwerp. Dit kan van alles zijn, maar het is dus de bedoeling dat je de diepte in gaat, en niet de breedte. Iedere dag kun je je link uploaden naar de linkparty van de website. Het lijkt me superleuk om mee te doen, maar ik schrijf niet in het Engels. Ik heb daarom bedacht dat ik mezelf gewoon maar ga uitdagen. Ik ga in oktober iedere dag een informatief artikel delen, naast de gewone persoonlijke artikelen… Das best veel, dat betekent de meeste dagen twee artikelen, maar ik ga ervoor. 🙂

Onderwerp

Het onderwerp verzinnen was nog even een dingetje. Ik wilde iets dat op mijn blog past, dus met moederschap en/of kinderen. Ik dacht eerst aan iedere dag een review, bijvoorbeeld van speelgoed of iets dergelijks. Maar eigenlijk vind ik voeding en gezondheid ook wel heel interessant. Alleen waar zou ik 31 artikelen over kunnen schrijven? En toen, nadat Jim een aantal keer geweigerd had zijn groente te eten, dacht ik: “Dat is het!” Er moeten toch genoeg groentegerechten zijn die hij (en andere kinderen) wél lusten.

31 groentegerechten die je kind wél lust

Vandaar 31 gerechten met groente die kinderen wél lusten. Ik weet er nog een aantal van vroeger, toen ik zelf weigerde een aantal groenten te eten. Ik herinner me ook nog een aantal tips van mijn opleiding als voedingskundige, maar zo 31 gerechten zou ik je niet kunnen opnoemen. Ik denk wel dat ik er 31 kan verzinnen. Dit lijkt me daarom een leuke, haalbare, maar toch uitdagende challenge! Ik ben van plan ieder gerecht te bereiden, een leuke foto van het eindresultaat te maken, en het aan Jim voor te schotelen als test. En als hij het nou tóch niet lekker vindt zal ik dat eerlijk bekennen.

Heb jij een goed recept/idee?

Ik heb een lijstje gemaakt van de gerechten die ik zo snel even kan bedenken. Ik kom op ongeveer 20. Ik zal dus nog even op zoek moeten naar aanvullende recepten, als jullie tips hebben hoor ik ze graag! Je kunt ze hieronder in een reactie plaatsen, dan kan er alleen geen foto bij. Als je een super gerecht wil delen met foto kun je het misschien beter delen via social media. Als je een foto of bericht deelt via Twitter of Instagram en je tagt me weet je zeker dat ik ze zal zien. Ben je meer van Facebook? Deel dan je recept en/of foto op mijn Facebook-pagina. Ik ben erg benieuwd naar jullie tips en gerechten, dus schroom niet om dat te doen!

Groente = gezond?

Mijn ervaring met groente en kinderen is dat ze het vaak het lekkerste vinden als het simpel is. Rauw, op een boterham, en dat soort dingen. Óf als het juist zo klein mogelijk en bijna onzichtbaar in een gerecht zit. Niet alle recepten zijn daardoor even gezond. Soms zit er behoorlijk wat boter of kaas overheen, of veel zout. Andere recepten zijn juist supergoed. Af en toe een erg vet en/of zout gerecht is natuurlijk helemaal niet erg, maar liever niet te vaak. Om toch net dat beetje extra informatie te geven zal ik proberen de plussen en minnen van ieder gerecht te benoemen, en als het mogelijk is zelfs de voedingswaarde geven.

 

Ik ben erg benieuwd wat je van mijn blog challenge idee vindt. En wat zijn de favoriete groentegerechten van jouw kroost?

 

 

Vorige post Volgende post

20 reacties

 • Reageren De verse verleiding 21 april 2017

  Leuk dat om te lezen dat er veel recepten zijn om kinderen meer groenten te laten eten, omdat we allemaal wel weten dat ze daar niet heel dol op zijn. Mooi om te zien dat mensen groenten en fruit belangrijk vinden!

 • Reageren Vera 27 september 2016

  Risotto met tuinerwtjes en geroosterde tomaatjes. Wil je het recept? Groetjes!!

  • Reageren Elisabeth 27 september 2016

   Jaaaaaa leuk! Ga ik t zeker maken!

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 27 september 2016

  Fijn plan! Dan moet ik zeker even elke dag komen kijken want dan komt er vast wel wat voorbij dat ik goed kan gebruiken voor m’n eigen eigenwijze peuter! Wat het hier goed doet is: mac & cheese (met veel bloemkool!), of gewoon simpel gekookte aardappelen met spinazie (a la creme), vis/vlees en een gekookt eitje. en vaak ook wel een pasta zoals het recept van de allerhande dat geloof ik spaghetti met tomaten-paprikasaus heet. Soep is trouwens tegenwoordig ook een hit, dat is natuurlijk helemaal ideaal omdat je dan alles kunt pureren.

  • Reageren Elisabeth 27 september 2016

   Ja soep met gepureerde groente is hier ook een topper. Ik maak toevallig net de aardappelsoep (met heereeeeel veeeeel prei) af. 😉

 • Reageren Eva 26 september 2016

  Gehakt preitaart! Van uit Paulines keuken, maar ik maak het met kleine dunne reepjes prei (dan gaat het er wel in namelijk) en weinig kaas.
  Voor de rest een moeilijk groenten etende dreumes hier dus ik lees lekker mee!
  Deze week ga ik broccoli burgertjes maken en zo blijven we bezig met het verstoppen van de groeten ( waar is mijn alles smikkelende baby gebleven ??!?)

 • Reageren Nanouk 26 september 2016

  Wat een leuk idee!! Roan is tot nu toe een hele goede eter. Alleen sla en rauwe andijvie lust hij niet (gekke groene sliertjes). En droge rijst is geen succes, maar met appelmoes of bijv chicken tonight saus er overheen eet hij t wel gewoon op.
  Sindskort een hit bij Roan is gebakken aardappeltjes. Maar alles met pasta is ook prima. We eten ook regelmatig stamppot, bijv met bietjes en wortels.
  Rauwkost is een apart verhaal. De ene dag eet ‘ie een hele tomaat op, smult ‘ie van de komkommer en de rauwe paprika, en de volgende dag wil hij het niet hebben. Beetje vreemd, maar zal wel bij het dreumessen gedrag horen 😉
  Nou, ben benieuwd naar je recepten en hoe het vele bloggen in de maand oktober bevalt!

 • Reageren Marjolein 26 september 2016

  Ik blijf je volgen komende maand. Ik heb een zoontje van 6 die ups en downs heeft met eten. Aardappels gaan er altijd wel in. Maar groente is iedere keer wisselend…
  Ik plaats op mijn blog/instagram regelmatig gerechten die ook goed gekeurd zijn door mijn zoon

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 25 september 2016

  Wat leuk! Succes en ik ben heel benieuwd. En uhmm.. ff denken: Rauwkost gesneden met een dipsausje, stamppot, gekookte boontjes gingen hier goed in afgelopen week. Liefsx
  (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Veilige kindernagellak: zo blijft nagels lakken extra leukMy Profile

 • Reageren mathiske's mama blog 25 september 2016

  Super leuk! Ik ben benieuwd. Emily houd nu al erg van stamppotten, dus met de groenten zit het nu wel redelijk. Ik ben benieuwd wat je allemaal voor ideeën hebt!

  Hier werkt een pastasaus waarbij ik de rest van de groenten helemaal pureer ook goed
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Keek op de week – W E E K 38 – werken, sauna en allerlei heerlijke hapjesMy Profile

 • Reageren Annemieke 25 september 2016

  Superleuk idee! Ik ga je zeker volgen! 🙂

  Hier zijn boontjes en aardappel favoriet, en spinazie ?

 • Reageren Ellen 25 september 2016

  Ontzettend leuke challenge, ga hem zeker volgen!

 • Reageren Linda 24 september 2016

  Leuk idee, heb een dreumes die op het moment het liefste alleen maar macaroni, aardappels en vlees eet.
  Zuurkoolstamp, spinaziestamp, tomaten en fruit gaan nog wel goed in.

 • Reageren Marthe 24 september 2016

  Guacamole! Overal lekker bij 🙂

 • Reageren Nienke 24 september 2016

  Rodebietenstamppot met rulgebakken rundergehakt erdoor vinden onze kinderen lekker. Sperziebonen bij een rijstgerecht (zoals nasi) vinden ze lekker. Wortelen, spruitjes, broccoli en bloemkool in combinatie met vlees en aardappelen lusten ze ook graag. Prei, uitgebakken spekjes met gorgonzola en tagliatelle is hier ook een succes.
  Tomatensaus voor bij de pasta of een bonenschotel maak ik altijd met veel paprika’s, maar dat gaat even in de blender want paprika’s en andere stukjes plukken de jongens altijd uit de saus…
  Dit zijn wel een beetje onze succesnummers. Maar ik ben heel erg benieuwd naar jouw recepten, want er kunnen altijd een paar nieuwe succesnummers bij!

 • Reageren Sabine 24 september 2016

  Mijn dreumes lust graag tomaatjes, avocado, broccoli, bloemkool en (kikker)erwtjes. En soep. Ook lust ze graag bonen (wit, bruin, kidney, linzen). Dat laatste is officieel geen groente maar ik reken het wel als groente voor het gemak. En de binnenste boontjes van de sperzieboon worden hier ook graag eruit gepulkt 😉

 • Reageren Tessa 24 september 2016

  Mijn zoon is gek op falafel en hummus en daar is ook volop mee te experimenteren qua groente en kruiden. Zo krijgt hij toch nog iets voedzaams binnen aangezien hij een ontzettend moeilijke avondeter is. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de recepten die je gaat delen!

 • Reageren Paula 24 september 2016

  Nou, daar gaat-ie. Ik had veel succes met ‘ballendag’.
  Als de smaak er eenmaal inzit, kun je gewoon overstappen op plakjes, stukjes, brokjes etc.

  ?? wortelballetjes, zakje (winterpeen is veel lekkerder, maar dat kan later)
  +
  ?? ronde aardappelballetjes, van die voorgekookte
  +
  ?? ronde mini-gehaktballetjes (soepballetjes)

  Ik bedenk nu ook ‘stokjesdag/staafjesdag’.
  ? Sperzieboontjes, penne-pasta, omeletje-in-reepjes-gesneden.

  Eet smakelijk

  • Reageren Paula 24 september 2016

   Leuke tekstindeling lukt niet, alles staat meteen onder elkaar ??

  • Reageren Elisabeth 24 september 2016

   🙂

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge