11 oktober 2016

3 maanden gestopt met borstvoeding. Hoe gaat het nu?

Een paar maanden geleden vertelde ik je dat we na ruim anderhalf jaar gestopt waren met borstvoeding. Dit gebeurde vrij plotseling, maar ging eigenlijk erg makkelijk. Toch waren er een aantal dingen waar ik onzeker over was. Zouden Jim en ik het missen? En hoe lang zou het bijvoorbeeld duren voor de  melkproductie helemaal gestopt was?

gesneakte-knuffel

Heel af en toe komt Jim op schoot en dan sneak ik even een knuffel.

Stuwing en melkproductie

Ik heb eigenlijk maar twee dagen stuwing gehad. Dit was op de dagen dat Jim de borst weigerde. Het was hartstikke warm, dus ik had juist meer melk, maar ik kreeg hem op geen mogelijkheid zo ver dat hij bij me dronk. Na twee dagen werd de stuwing minder, en dat was het moment dat ik besloot te stoppen. Toen was het fysiek moeilijkste immers over. Ik had echter op internet gelezen dat je nog lang melkproductie houdt, als je zo lang borstvoeding hebt gegeven.

Nog steeds melkproductie

Dit is echt waar. Het is nu drie maanden geleden, maar ik heb nog steeds een beetje melkproductie. Misschien een beetje een vies verhaaltje, maar ik merk gewoon dat er nog steeds een beetje vocht in mijn tepels zit. En soms komt dit er uit. Het geeft geen natte vlekken op mijn kleren in mijn beha hoor, maar wel gele korsten. Echt, ieuw… Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor dat over is.

Kleinere borsten

Mijn borsten zijn duidelijk kleiner dan toen ik borstvoeding gaf. Ze zijn ook een klein beetje kleiner dan voor mijn zwangerschap, maar het scheelt eigenlijk maar heel weinig. Ik weet dat je officieel nieuwe beha’s moet kopen, maar de mijne zitten gewoon perfect! Voor mijn zwangerschap waren de cups eigenlijk te klein, ik had zeg maar een volle D-cup. Nu zitten ze, afhankelijk van de tijd van de maand, iets los of precies goed. Nu heb ik een kleine D-cup, blijkbaar. Dat vind ik echt prima overigens, ik hou niet zo van grote borsten. Ik had ze ineens, voor mijn gevoel dan, toen ik dertien of veertien was, en gelukkig zijn ze over de jaren steeds een beetje geslonken. Eerst had ik cup G, en nu een kleine D. Dat is perfect, dus dat slinken mag nu stoppen!! 😉

Mist Jim de borstvoeding?

Ik denk eerlijk gezegd dat hij het bijna niet mist. Vooral de eerste weken vroeg hij er nog wel eens om, maar niet dagelijks. En hij deed dat dan eigenlijk omdat hij dorst, honger of zuigbehoefte had. Het ging hem echt niet per se om borstvoeding. Héél af en toe doet hij het nu ook nog, maar nog niet eens wekelijks. Hij is de borstvoeding echter niet vergeten. Hij weet nog heel goed wat het is, en dat het fijn was. Ik stond vorige week met hem onder de douche en toen begon hij heel enthousiast “Melkie! Melkie! Melkie!” te roepen en te wijzen naar mijn borsten. Toen miste hij het wel een beetje. Maar toen ik zei dat het heel jammer was, maar dat het op was begreep hij dat wel meteen.

Mis ik de borstvoeding?

Het verbaasde me hoe snel het wende om niet iedere middag borstvoeding meer te geven. Dat duurde echt nog geen week en toen was ik gewend. Ik mis het eigenlijk ook niet, alleen soms even. Jim is gewoon geen kind dat stilzit en knuffelt. Die borstvoeding was echt een rust momentje voor ons allebei, en tijd om te knuffelen. Dat mis ik wel. Maar dat is ook een stukje loslaten denk ik. Jim is gewoon geen kind dat knuffelt, en dat zal ik moeten accepteren.

 

 

Over het algemeen is het allemaal heel makkelijk gegaan dus, dat stoppen. En het was denk ik ook de juiste beslissing op het juiste moment. Er zijn maar twee dingen die ik jammer vind, het gemis van het knuffelen en de gele korsten. Iemand een idee wanneer die over gaan?

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren KvR 13 oktober 2016

  Ik heb ruim 6 maanden borstvoeding gegeven aan mijn zoontje die nu 19 maanden is. De productie was denk ik na een maand of 3-4 wel verdwenen, maar mij borsten zijn in de zwangerschap gegroeid van een E Naar een cup G en dat is niet veranderd. Ik heb ze liever kleiner dus dat vind ik echt niet leuk. Ben nu weer 24 weken zwanger en tot mijn opluchting zijn ze nu niet extra gegroeid. Hopelijk zullen ze uiteindelijk wel weer wat slinken, maar las op Internet inderdaad ook al dat het bij sommige vrouwen jaren kan duren voordat de borsten zich weer normaal gedragen na borstvoeding. Sorry Elisabeth! 🙂

 • Reageren Jess 12 oktober 2016

  Mooi om te lezen. Eigenlijk raar, maar ik ben blij om te lezen dat je borsten wat kleiner worden. Hier voor de zwangerschap ook een volle D waar ik niet blij mee was. Dus ik hoop een beetje kleiner te gaan (wel geen thee zakjes aub)
  Hier zit stoppen er nog niet in, ze drinkt nog elke 3u. Al snak ik soms naar een werkdag zonder kolven of een nacht zonder voeding. (En stiekem al dromen van een mini baby om borstvoeding aan te geven)

 • Reageren Lori (Mama's Jungle) 12 oktober 2016

  Haha, dat zal wel snel weggaan hoor. Bij mij was het ook inderdaad een maand of 3 nog na 2 jaar voeden. En knuffelen.. kan altijd nog! Peuter hier (3,5) knuffelt nog regelmatig mijn borst en tepel. Beetje apart maar ergens ook wel weer ontzettend lief!
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Peuterboeken wishlist 5xMy Profile

 • Reageren Nienke 11 oktober 2016

  Ehm tsja… die gele korsten heb ik dus echt jaren gehad… sorry…
  Dacht echt dat ik de enige was, ben stiekem dus wel een beetje blij dat dat dus niet zo is.. (nog meer sorry!) Ik geef nu weer borstvoeding, ben heel benieuwd of het dit keer ook weer zo zal zijn na de bv-periode.

  • Reageren Elisabeth 11 oktober 2016

   Jaaaaaaaaren?! Ojee…

 • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 11 oktober 2016

  Oooh fijne oversharing;) hopelijk gaat dat snel over, dat van die korsten. Van t knuffelen: ja dat is jammer hè. De eerste 7 maanden van roans leven heb ik echt alleen maar geknuffeld, nu wil ie t niet meer. Oké behalve als hij hard is gevallen en getroost wil worden, dan geniet ik ook extra van dat momentje (hoe zielig ik t dan ook vind dat hij pijn heeft) Wie weet komt er een fase waarbij Roan en Jim wel weer veel willen knuffelen!

  • Reageren Elisabeth 11 oktober 2016

   Ja precies. Of als ie n btje ziekjes is, stiekem zo fijn…

 • Reageren mathiske's mama blog 11 oktober 2016

  Ik ben nu 5 maanden gestopt en mijn productie is nog steeds niet gestopt. Ik heb alleen niet van die gele korsten waar jij het over hebt. Ik hoop dat je er snel minder laat vAn hebt, maar wel lekker dat je je zo goed voelt.
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Shoplog # 18. Van alles en nog wat. Knutselspullen, vakantie spul, souvenirs en marktplaats.My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge