Toen Jim bijna 6 maanden was kregen we via één van de baby/ouderboxen een proefverpakking van het PyjamaPapje (van Nestlé) toegestuurd. Naar aanleiding hiervan beschreef ik in een blogbericht mijn redenatie om deze wel of niet te gebruiken, je kunt dat hier lezen. Deze post werd toen al goed gelezen en bovendien wordt de pagina nog steeds dagelijks een aantal keer bezocht, omdat hij gevonden wordt via Google.
Meer ouders twijfelen dus of ze dit aan hun kind moeten geven!
Mijn redenatie was dat er op zich niks mis is met het PyjamaPapje, maar wij besloten het toch niet te geven. Het voegde voor ons maar weinig ‘gemak’ toe, omdat Jim borstvoeding kreeg, en bovendien wilden we hem nog liever niet laten wennen aan zoete ‘kunstmatige’ smaakjes zoals die in de PyjamaPapje vanille, banaan en aardbei zitten.
Dit was onze overweging, maar iedereen moet die voor zichzelf maken natuurlijk.
Alternatieven voor het PyjamaPapje
Er zijn verschillende alternatieven voor het PyjamaPapje. Welke het geschiktste is voor jullie hangt af van jullie situatie en de reden dat je het zou willen gebruiken.
- Geen pap, maar gewoon melk. Dit was onze keus. Ik gaf borstvoeding dus pap maken zou betekenen dat ik zou moeten kolven om van die afgekolfde melk pap te maken. Het proefje PyjamaPapje Biscuit dat we gekregen hadden was daar niet voor geschikt, want daar zat al melkpoeder (opvolgmelk) door. Dit maakt het heel makkelijk voor ouders die kunstvoeding geven, maar met borstvoeding wordt het juist omslachtiger.
- Andere pap. Dit is natuurlijk een goede oplossing als je wel graag pap wil geven, maar geen ‘kunstmatig’ smaakje. Dit hoeft niet veel extra tijd te kosten. Er zijn tegenwoordig genoeg producten op de markt die voorgegaard zijn en dus niet gekookt hoeven te worden. Je kan ze zo in de opgewarmde melk strooien, veel extra werk is het niet. Vanaf 4 maanden is er pap op basis van rijstebloem, vanaf 6 mag de pap ook op basis zijn van granen. Vanaf 8 en 12 maanden zijn er varianten verkrijgbaar met meer vezels. Wij kozen er voor om op dagen dat ik werkte, en Jim dus toch al afgekolfde melk dronk, één keer per dag pap voor hem te maken. Deze deden we in een fles en gaven we mee naar het kinderdagverblijf.
- Broodpap. Vanaf 6 maanden mogen baby’s ook gluten hebben, dus ook brood. Je kan kleine stukjes brood in melk weken en die met een lepeltje voeren. Ook kan je brood met melk klein maken met behulp van een (staaf)mixer, dan krijg je ook een soort pap. Volwassenen vinden dit meestal een afgrijselijk idee, maar baby’s vinden het lekker. (Bejaarden met slikproblemen vinden het vaak ook lekker, maar dit terzijde…) Jim vond dit ook ook heel lekker, en ik gaf een dergelijke pap vaak als er nog een restje moedermelk in de koelkast stond dat op moest.
Nachtvoeding overslaan
Het idee achter het Pyjama-gedeelte van het PyjamaPapje is dat baby’s er langer van doorslapen. Er zijn verschillende theorieën over of dat ook echt werkt, op de website van Nestlé geven ze slaaptips en suggereren ze dat het PyjamaPapje kan helpen om een nachtvoeding af te wennen. Ze geven echter geen garanties en zeggen niet dat het helpt tegen het random wakker worden (zonder honger) van baby’s. Helaas dus 😉
Het PyjamaPapje kan helpen langer een voller gevoel te geven aan je baby, waardoor deze mogelijk langer slaapt. Dit volle gevoel kan je dus ook zelf aan opvolg- of moedermelk geven door er zelf pap van te maken. Je kan er voor kiezen om de pap in een fles te geven of een bordje te maken en het met een lepeltje te geven. Als je een fles maakt hoeven er minder schepjes papgranen in. De pap blijft dan dunner en je baby kan hem gemakkelijk met een papspeen uit de fles drinken. Dit klinkt makkelijker dan voeren met een lepel, maar pas op: er zitten dan ook minder energie en vezels in, en de pap zal dus zorgen voor minder lange verzadiging.
Als je de pap geeft om de nachtvoeding af te wennen zou ik je daarom adviseren om een bordje pap te maken in plaats van een fles!
Zoals ik eerder al schreef, wij besloten het PyjamaPapje niet te geven, maar dat moet ieder ouder(paar) voor zichzelf beslissen natuurlijk. Wat was jouw redenatie om het wel of niet te doen? En heb je misschien nog andere alternatieven?
Interessant om te lezen? Bekijk dan ook eens deze artikelen:
9 reacties
Het kunstmatige smaakje was voor mij ook eerst de reden om het niet te geven. Toch een keer laten proeven en omdat hij het zoooo lekker vond, heb ik het toch soms gegeven. Nadat het pak op was heb ik het echter niet opnieuw gekocht door mijn eerdere bezwaar. Gemengde gevoelens dus, haha!
Wij geven voor het slapen gaan afgekolfde melk met een schepje Johannes broodpitmeel. Het helpt niet voor doorslapen haha, maar zo’n papje zit zo vol suiker dat ik dat liever nog niet geef.
Saskia onlangs geplaatst…De eerste keer
Wij geven onze grote meid een flesje gewone koemelk en ons mini-mannetje krijgt nog borstvoeding. Ik vond een papje altijd een raar idee want ik ga zelf niet zo graag met een ‘zware maag’ slapen.
Wij geven Roan voor het slapen gaan ’s avonds een normale fles melk. ‘S ochtends krijgt hij wel pap, maar das zonder smaakje, maar gewoon van die bambix granen. Zijn normale flesvoeding is al super zoet. Denk dat die twee mini tandjes er spontaan uit vallen als het nog zoeter wordt 😉 we willen trouwens wel die avond fles gaan afbouwen zodat hij straks bij t avondeten wat yoghurt ofzo eet en dan geen fles keer drinkt voor t slapen. Dan krijgt ie alleen nog pap sochtends en een fles bij de lunch. Kleine babytjes worden groot 😉 is met bv denk totaal anders trouwens dus niet Jim met Roan gaan vergelijken he! 🙂
Nee dat kan je niet vergelijken natuurlijk, maar Jim zit ook ongeveer aan die hoeveelheden hoor! Hij wil gewoon steeds minder melk 🙂
Mooie informatieve en evenwichtige post! Ik moet wel lachen om de naam die ze dit spul hebben gegeven. Je moet er maar opkomen.
Wij geven wel 1 keer per dag een papje. Volgens mij kan het weinig kwaad. Ons zoontje krijgt al flesvoeding dat maakt het wel makkelijker natuurlijk. Maar op een gegeven moment wilde hij geen flessen meer. Nu doen we door zijn gewone flessen een schepje vanille rijstebloem voor de smaak. Verwend nest 😉 Ik vind het juist leuk om hem allemaal verschillende smaken papjes te laten proberen!
Ja daar heb je ook een goed punt! Zo leren ze wel verschillende smaken kennen. Grappig van die vanille rijstebloem 😀
[…] Ben je op zoek naar alternatieven voor het PyjamaPapje? Lees dat dit blog: Alternatieven voor het PyjamaPapje! […]