22 mei 2017

Zwangerschapsupdate week 27 & 28

Inmiddels ben ik alweer 29 weken zwanger! Dat betekent nog 10 weken. Ongeveer dan. Hopelijk niet (veel) langer… ? Ik neem je mee in wat er deze weken allemaal is gebeurd, en laat je mijn laatste buikfoto zien.

Verloskundige

Met 27 weken had ik weer een afspraak bij de verloskundige. Vorige keer leek mijn baarmoeder iets te hoog te zitten, maar gelukkig was die deze keer weer precies waar die hoort te zitten. Mijn gewicht was slechts 1 kg toegenomen, ik weeg nu 79 kg. Geen idee wat ik voor mijn zwangerschap woog, maar ik heb wel even opgezocht hoeveel ik bij mijn vorige zwangerschap woog met 27 weken: 83 kg! Dat is best een verschil. Zeker als je bedenkt dat ik nu zo’n 3 kg meer vocht in mijn lever heb zitten… Het verklaart wel meteen waarom mijn zwangerschapsbroeken en -leggings van de vorige keer veel te groot zijn. En waarom mijn buik er nu (in verhouding) zo groot uitziet. En ik ben er superblij mee natuurlijk!!!

HiP study

Extra was deze keer dat ik geprikt werd om wat bloed af te nemen. In het begin van de zwangerschap testen ze of je een bloedgroep positief of negatief hebt, bij negatief is het belangrijk dat ze checken of je antistoffen maakt tegen je baby. (Kort door de bocht uitgelegd, sorry… Bekijk voor een betere uitleg over antistoffen in het bloed de site van het RIVM) Ik ben A+, dus niet Rhesus D negatief, maar sinds een paar jaar testen ze voor nog een extra Rhesusfactor: c. Deze is wel negatief bij mij. Ik heb een foldertje meegekregen, als ik het goed begrijp maakt het allemaal niet zoveel uit en weten ze eigenlijk nog niet precies wat het precies doet. Ze zijn bezig met een onderzoek (HiP-study) om dat beter te onderzoeken. En ja natuurlijk daar wil ik best aan meedoen.

Eindelijk het derde trimester

Iedereen die me zag dacht het allang, maar 12 mei was ik eindelijk 28 weken en dus officieel in het derde trimester. Vooralsnog is het niet ineens zwaarder dan de afgelopen weken. Ik zat al een aantal weken in de ziektewet, ik doe gewoon lekker rustig aan door veel op de bank of bed te liggen en daar ga ik gewoon lekker mee door. De buikfoto ziet er weer niet heel anders uit dan de vorige keer, in mijn ogen dan. Maar vanaf nu gaat de baby echt hard groeien. Hij wordt ongeveer nog drie à vier keer zo groot. Mijn buik zal nu dus ook wel weer hard gaan groeien, denk ik zo!

Het bloggen schiet erbij in

Omdat ik Jim zo’n zes dagen zelf thuis heb, en wanneer hij ’s middags slaapt ikzelf ook even op bed ga, hou ik heel weinig tijd voor bloggen over. Ik heb wel allemaal ideeën, maar het lukt me gewoon niet om ze uit te voeren. Liggend op mijn zij op de laptop tikken is gewoon niet zo makkelijk. Levert eigenlijk alleen meer problemen op dan het oplost. ? Over een paar weekjes gaat Jim weer naar het kinderdagverblijf en wat vaker naar opa en oma. Ik hoop dat ik dan weer wat meer tijd over heb om te bloggen.

Bezoek arbo-arts

Ik had me een paar weken geleden al ziekgemeld, maar ik moest nog officieel langs de Arbo-arts van het UWV. Ze geloofden best dat ik ziek was, maar de arts moest specifiek beoordelen of dat nou door mijn zwangerschap kwam of iets anders. Dat maakt namelijk verschil in hoe en wat je betaald krijgt. Ik was er wel even nerveus voor, maar dat bleek helemaal niet nodig. De arts vroeg gewoon waar ik moeite mee had, en liet me zelfs even lekker mijn hart luchten. Ze zei dat het eigenlijk duidelijk niet door mijn zwangerschap komt dat ik ziek ben, maar door de combinatie. En dat is goed genoeg, dat betekent dat mijn WAZO (zwangerschapsverlof) in gaat vanaf de dag dat ik me ziekgemeld heb.

Eindelijk mooi weer!

Ik heb me er zo op verheugd, en eindelijk is de ‘zomer’ gearriveerd. Nou ja, misschien nog niet echt zomer, maar wel de ietsje hogere temperaturen. We hebben de achtertuin aan kant gemaakt, een lekker zit/lighoekje gecreëerd en vanaf nu ga ik zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Liggend op de loungebank (ARHOLMA van Ikea) of zo ver mogelijk achterover in de tuinstoel. Terwijl Jim lekker in de zandbak zit, of het badje, of de glijbaan.

 

Ik ben echt zo blij dat ik in de lente/zomer hoogzwanger ben. Was jij dat ook, en hoe vond je dat?

 

 

Lees hier de vorige zwangerschapsupdate: 25 & 26 weken zwanger

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Nanouk 23 mei 2017

  Fijn dat het gesprek met de arboarts goed ging, kun je met een gerust hart het laatste trimester in. Ja, liggend typen werkt niet echt hè, dat heb ik ook ervaren. Ik was trouwens twee keer in november uitgerekend, was dus hoogzwanger in de herfst. Lijkt me eigenlijk best zwaar om in de hitte hoogzwanger te zijn, zeker met rondrennende peuter 😉

 • Reageren Mathiske -gelukineenrompertje- 22 mei 2017

  Ik was in juli uitgerekend, dat was top. Vanaf eind mei verlof en lekker de hele zomer vrij. Lekker met je voeten in een bakje water ipv moeten werken haha. Ik vond het prima te doen. Fijn dat ze bij jet UWV een beetje schappelijk met je omgaan. Ik heb andere ervaringen. Anyhow, wat gaat het hard! Wow!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Week overzicht – week 20- weer taart, Moederdag en zomer!My Profile

 • Reageren Lisette 22 mei 2017

  Misschien scheelt dat met die kilo’s omdat je niet meer naast de McDonalds woont?!?
  Lisette onlangs geplaatst…Waarom kinderen ineens met vijf vingers typen? Door de fidget spinner!My Profile

  • Reageren Elisabeth 22 mei 2017

   Ja dat zal het zijn inderdaad!!!! ?

 • Reageren Rebecca 22 mei 2017

  Ik heb het allebei mogen ervaren; ik ben liever in de winter hoogzwanger.

  Fijn dat het goed met je gaat! Maakte me al een beetje zorgen vanwege de stilte!

 • Reageren Jeanine 22 mei 2017

  Welkom in het derde trimester. Fijn dat je je hart bij de arbo arts kon luchten. Dat bloggen lukte mij ook zo slecht tijdens de zwangerschap. Gelukkig heb je straks weer wat meer tijd. Ik was zelf in het tweede trimester in de zomer bij alle drie en dat vond ik wel prima eigenlijk:-)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge