27 juni 2015

Zullen we even relaxed doen over borstvoeding?

relaxed bv

Het lijkt tegenwoordig wel alsof je niet alleen de borstvoedingsmaffia hebt, maar ook een tegenovergestelde factie. Bij gebrek aan een beter woord zal ik die de kunstvoedingsmaffia noemen, maar eigenlijk moet ik beide groepen helemaal niet benoemen. Ik wil juist zeggen dat we nu voor eens en voor altijd eens moeten stoppen met een mening hebben over wat een moeder moet doen, wel borstvoeding of geen borstvoeding. Er is maar één iemand die daar een mening over hoeft te hebben en dat is de moeder zelf. En de redenen die ze heeft om wel of geen borstvoeding te geven mag ze ook helemaal zelf bedenken, niemand hoeft haar te vertellen of dat goede argumenten zijn, dat kan ze zelf heus wel.

Word lid van onze ‘Relaxed borstvoeding geven’ groep op Facebook!

Ja, het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding beter is dan kunstvoeding en de WHO raadt aan om minstens twee(!) jaar borstvoeding te geven. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten verhoogt en dat suiker slecht voor je is, en de WHO raadt aan deze voedingsstoffen te mijden. Er zijn misschien maar weinig moeders die aan de borstvoeding-2-jaar-richtlijn voldoen, er zijn ook maar heel weinig mensen die aan de zo min-mogelijk-suiker-en-verzadigd-vet-richtlijn voldoen. En dat is OK!

Ik wil gewoon even zeggen dat, ja, we accepteren dat borstvoeding beter is. We hebben het door, goed dat je het nog even aanhaalt, maar er zijn nog veel meer redenen om wel of geen borstvoeding te geven. En die zijn heel persoonlijk. In Nederland heb je aan de ene kant veel mogelijkheden en begeleiding om borstvoeding te geven, aan de andere kant is kunstvoeding nou eenmaal een prima alternatief. Je hebt hier als moeder de vrijheid om je eigen mening te vormen over het wel of niet doen.

Het is OK als je van plan bent om helemaal voor borstvoeding te gaan, maar het is ook OK als je voor je bevalling al zeker weet dat je geen borstvoeding wil geven, om welke reden dan ook. We leven in een vrij land, het mag allemaal.

Als het goed is zullen er ook geen professionals zijn die je onder druk zetten om toch borstvoeding te geven terwijl jij daar geen behoefte aan hebt. Ik ben in elk geval nooit gepusht, niet door de verloskundigen en niet door de kraamzorg. Ze vroegen altijd: “Wil je borstvoeding geven?” Niet eens een suggestieve vraag, als: “Je gaat borstvoeding geven toch?” En ik kreeg folders mee die ik mocht lezen “als ik dat wilde”. Heel vrijblijvend dus, niks dwingends. Wat ik wél ben tegengekomen zijn mensen (geen professionals) die niet begrijpen dat ik nóg steeds (7 maanden) borstvoeding geef. Blijkbaar heeft iedereen ook een mening over hoe lang je borstvoeding moet geven.

 

Prima, iedereen mag een eigen mening hebben natuurlijk, maar ik vind de mening van de moeder het belangrijkste. Dus, het is OK als je geen borstvoeding wil geven,

 • omdat je geen zin hebt in het gedoe
 • het een vies idee vindt
 • geen theezakjes wil

 

En het is ook OK als je wel borstvoeding wil geven,

 • maar dat het jammer genoeg niet lukt
 • dat aanleggen niet lukt en je het kolven niet volhoudt
 • dat je niet genoeg melk hebt en bijvoedt met kunstvoeding

 

Het is ook OK als het wel lukt,

 • maar je er na een aantal weken of maanden genoeg van hebt
 • of je precies gepland hebt tot wanneer je het gaat geven
 • of wel ziet hoe het gaat, of het lukt en hoe lang je er dan mee doorgaat

 

En alle redenen die je hebt om borstvoeding te geven zijn OK, bijvoorbeeld omdat het

 • het beste is voor je baby
 • of juist het beste voor jou zelf

 

En het is zelfs OK, als

 • je eigenlijk alleen borstvoeding geeft omdat je dan lekker veel kan eten
 • je ijsjes wil maken van je moedermelk
 • je je melk wil doneren aan de moedermelkbank
  • of juist verkopen via internet
 • je borstvoeding geeft aan een jong dier dat zijn moeder kwijt is geraakt

Die laatste klinkt ons in het westen heel raar in de oren, maar het schijnt geregeld voor te komen in andere culturen. Wat mij betreft is alles OK, no judgement, zolang de borstvoedende moeder het OK vindt.

 

 

Mee eens? Lees ook deze blogposts in het kader van ‘relaxed over borstvoeding’:

 

 

Of deze in het kader van relaxed moederschap:

Vorige post Volgende post

32 reacties

 • Reageren Merel 5 juli 2016

  Mee eens. Gisteren nog een artikel over geschreven. Ik vind het absurd hoe betuttelend sommige moeders tegen elkaar kunnen doen. Alsof je automatisch perfect bent als moeder zodra je borstvoeding geeft… Of inderdaad het tegenovergestelde, die felheid. Wat maakt het uit. Als je maar doet wat jou het best lijkt voor je kind en wat binnen je mogelijkheden ligt, dan is dat prima!
  Merel onlangs geplaatst…Voordelen aan kleinschalig onderwijsMy Profile

  • Reageren Noelle 23 november 2016

   Wat fijn dat jij zoveel scrijft over borstvoeding en jou bevindingen met het geven ervan. Heel fijn om echte ervaringen te lezen ipv alleen de “reclame” tekstjes die je overal leest. Ik heb nog geen baby maar ben wel van plan borstvoeding te geven als het zo ver is. Vind het wel fijn om er nu dingen over te lezen en me erin te verdiepen.

 • Reageren mieke 30 juni 2016

  Aan een jong dier zonder moeder geven ja? Ik wist niet dat dat kon!

  • Reageren Elisabeth 30 juni 2016

   Ja. Het kan. En het gebeurt. Vooral in arme landen, waar een klein geitje zonder moeder toch echt meer waard is als hij groter is. Qua geld, maar ook vooral om zelf weer melk te geven. En er zijn vast ook gekke westerse mensen die zoiets doen 😉

 • Reageren Maai 30 juni 2016

  Zo is het. Ik ben voor borstvoeding maar (probeer) niet te veroordelen want zoals je zegt, iedereen heeft er zijn persoonlijke redenen voor en of ik het er nou mee eens ben of niet, je moet er vanuit gaan dat mensen keuzes maken met de beste bedoelingen.
  Maai onlangs geplaatst…Familieselfie – Making ofMy Profile

 • Reageren Resaarcle 17 september 2015

  Dankjewel, dankjewel, dankjewel! Ik vind dat ook zo’n vermoeiend gedoe, al dat anti en pro.

 • Reageren Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding? | Alweer een nieuwe moeder blog 11 september 2015

  […] zou doorgaan: “Het houdt vanzelf op, toch?” Nou, blijkbaar ben ik toch minder relaxed over borstvoeding dan ik dacht, want het begint op te houden en ik vind het niet […]

 • Reageren Wat denkt papa nou over die borstvoeding? (de papaborstvoeding-tag) | Alweer een nieuwe moeder blog 11 september 2015

  […] Zullen we even relaxed doen over borstvoeding? […]

 • Reageren “I support fed babies” | Alweer een nieuwe moeder blog 30 augustus 2015

  […] Ik heb het al eerder gezegd: “Zullen we even relaxed doen over borstvoeding?” […]

 • Reageren Dat kruis op de Nutrilon verpakking, helpt het echt? | Alweer een nieuwe moeder blog 19 augustus 2015

  […] Relaxed over borst- en kunstvoeding […]

 • Reageren Help, mijn Medela Freestyle werkt niet meer! | Alweer een nieuwe moeder blog 17 augustus 2015

  […] Zullen we even relaxed doen over borstvoeding? […]

 • Reageren Rozemarijn 27 juli 2015

  Het zou fijn zijn als iedereen er gewoon in het algemeen vanuit zou gaan dat elke moeder het beste voor heeft met haar kind. Borst- of kunstvoeding, potjes of zelf pureren, partime of fulltime of helemaal niet werken… als alle moeders gewoon doen wat het beste bij haar past, dan is dát het beste voor haar kind.

  • Reageren Elisabeth 27 juli 2015

   Mooi gezegd

  • Reageren Brenda 27 juli 2015

   HALLELUJA!!!!
   dat heb je zo goed, zo mee eens!

 • Reageren Leonie 14 juli 2015

  Mooie blog. Ik wil in je lijstje graag nog even de groep vrouwen toevoegen die dolgraag borstvoeding zouden willen geven maar die geen borsten meer hebben (door borstkanker of brca gen). Voor die vrouwen is het extra pijnlijk om geconfronteerd te worden met vooroordelen over borstvoeding en het feit dat zij helemaal geen keuze hebben.

  • Reageren Elisabeth 14 juli 2015

   Jeetje, goede toevoeging… Heftig hoor, daar had ik echt nog nooit over nagedacht!

 • Reageren Nicole 9 juli 2015

  Ik heb 3 mnd bv gekloft omdat ons kindje 2,5 maand te vroeg is geboren
  Ik wilde heel graag bv maar na 3 mnd kolfen is het niet gelukt om Thijmen aan te leggen ik heb hier heel veel verdriet van gehad en ben daarna ook in een postnetale depressie geraakt doordat ik stopte met bv geven ik kon het niet meer op brengen en ging er zelf aan onder door ik heb elke dag nog spijt dat ik niet heb door gezet inmiddels is thijmen1,5 jaar en groeit goed en we houden ons aan vet en suikerloos dieet

  • Reageren Elisabeth 9 juli 2015

   Het klinkt alsof je echt hartstikke je best hebt gedaan, en nog steeds doet, Nicole. Daar mag je best trots op zijn vind ik, hoor!

 • Reageren v. 9 juli 2015

  Ja! Mooi dit.
  Ik geef nu 4 maanden bv waarvan er 2,5 heeeeeel zwaar waren en ik er bijna aan onderdoor ging. Veel tepelkloven, verstopte melkklieren, spruw, getrek, geduw, liggen, zitten, projectiel braken en gedoe verder, gaat het nu best goed.
  Iedereen zei me dat ik moest stoppen, het zou niet goed met me gaan en ik moest voor mezelf kiezen. Niet gedaan, ik kon niet voor mezelf kiezen. Ik ben ook niet voor mezelf begonnen, voor die kleine meid.
  Mijn doel van 6 mnd komt steeds dichterbij.
  Zelf heb ik bijna 4 jr borstvoeding gehad en daar ben ik erg trots op!

  • Reageren Elisabeth 9 juli 2015

   Je bent een echte doorzetter, prachtig!

  • Reageren Elfje 21 juli 2015

   Zo herkenbaar! Met kerst ook nog met een borstontsteking op bed en verder alles wat je opnoemt… En idd iedereen zei, ga je echt door? Dat waren de eerste 3 maanden, uiteindelijk blijkt ze ook koemelkallergie te hebben dus soja voor mij en… Nu doet ze het er alweer 8 maanden op! En nu vraagt iedereen; tjee, geef je nu nog steeds borstvoeding?
   Ik vind je in elk geval een topper. En wat ontzettend mooi is het om te zien hoe je meisje het doet op jouw voeding!?

   • Reageren Elisabeth 21 juli 2015

    Ja toch? Helemaal top van je!

 • Reageren lisette 6 juli 2015

  Ik was van plan borstvoeding te geven maar er wel zo nuchter in dat ik het zou aankijken. Geen druk op mezelf. Ik had geluk bijna alles verliep via het boekje. Jake is nu 5 maanden, ik zie wel hoe lang we vol houden, maar vooralsnog vind ik het reuze gezellig en zie ik mezelf nog niet stoppen. Lang volhouden zou goed zijn met alle allergieën in mijn familie. Suikers en chocolade eet ik ook niet meer, meneertje kreeg eczeem en het helpt nu is zijn uitslag heel rustig. Maar als dat moment komt dat ik me er niet meer prettig bij voel stop ik gewoon. Het is zoals je schrijft gewoon heel persoonlijk ieder zijn keus ieder zijn ding. Een goede moeder zijn bestaat gelukkig uit veel meer dingen als wel of geen borstvoeding geven.

 • Reageren Mama's Jungle 5 juli 2015

  Wat een interessant en vooral heel erg lief blogje. Het is allemaal OK!
  Weet je dat ik soms ook gewoon denk dat die hele bv discussie aan onszelf ligt. Dat je je – zeker als jonge moeder – gewoon heel kwetsbaar en heel snel aangevallen voelt.

  Maar er zullen ook vast mensen wel bewust “de andere kant” veroordelen.

  Ach. Ik vind dat ieder het voor zichzelf moet weten. En ikzelf? Ik vind het wel het allerbeste en de “investering” waard en heb daarom ook lang gevoed 😉

  • Reageren Elisabeth 5 juli 2015

   Ja weet je, bij mij gaat bv zo makkelijk, maar ik kan me gewoon best voorstellen dat je er helemaal tureluurs van wordt als t niet goed gaat…. vandaar relax!

 • Reageren Brenda 2 juli 2015

  Ik heb het geprobeerd met mijn 2 oudste kinderen, uren en uren geprobeerd, aanleggen, kolven, rusten, aanleggen kolven rusten, maar wat ik ook probeerde, speciale thee drinken, zalfjes, neusspray, het hielp niets, er kwam gewoon bij niets uit…. Na lang wikken en wegen, letterlijk wegen want mijn zoontjes vielen heel gauw veel af, maar overgestapt op de flesvoeding. Wat ideaal in 1x, ik had weer rust, mijn man kon ook eens een voedingsbeurt doen en mijn kinderen kwamen weer snel op gewicht. Nu zijn het 2 super gezonde jongens van 10 en bijna 3 en voel me totaal niet schuldig of wat dan ook.
  Ben nu zwanger van jongen nr 3, kleine twijfels gehad, ga ik het toch weer proberen?! Maar nee, ik ga mezelf het niet weer aandoen, die pijn, stress, frustratie en drukte, ik ga meteen de fles geven en ben blij met die beslissing!
  Soms is het gewoon geen kwestie van willen of niet willen maar het kunnen of niet kunnen…

 • Reageren Sanne Marlijn 30 juni 2015

  Ik word helemaal gek van dat eeuwige GEZEIK over borst- en kunstvoeding, deze blog van jou had ik even nodig. Jij snapt het tenminste. Jeetje mina, kan iedereen gewoon even lekker voor zichzelf beslissen wat ‘ie doet? Ik ben met borstvoeding gestopt omdat ik het inderdaad een gedoe vond, nou en. Ik ben liever een vrolijke moeder voor mijn kind dan eentje die chaggie is omdat de borstvoeding niet lukt.

  • Reageren Elisabeth 30 juni 2015

   Precies, anders breng je je stress misschien op je baby over… wil je niet.

 • Reageren Jorien 29 juni 2015

  Gedoe, hoezo? Aangezien het bij mij vanaf t begin prima verliep(hoera), kan ik me niks praktischers bedenken.
  Lijkt me zo’n gehannes met flesjes; schoonmaken, klaarmaken..verwarmen. Ben erg blij dat ik het eten voor ons meisje altijd bij me heb, klaar voor consumptie.
  Als ik het niet de omdat ik weet dat het het beste is voor de baby deed ik het wel om pure luiheid.
  (Ben nog niet fulltime aan het werk…).

  Fijne blogs, keep m comming!

  • Reageren Elisabeth 29 juni 2015

   Ja he, same here. Als het lukt en je eenmaal gewend bent is het zo praktisch! Tis een gedoe om te stoppen 😉

 • Reageren malou 29 juni 2015

  Dat van die theezakjes vind ik dan weer een beetje jammer, dat kun je krijgen door de zwangerschap, maar dat heeft niks te maken met borstvoeding.

 • Reageren Tamara 27 juni 2015

  Goed gezegd! Ieder zijn keuze! Borstvoeding is in mijn ogen alleen het beste als de moeder er ook helemaal achter staat!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge