20 mei 2015

Zelf babyvoeding maken

stomer blender

Ok, ik heb besloten dat het niet langer kan. Ik kies te vaak voor het gemak in plaats van wat het beste is voor mijn baby. Bijna iedere dag krijgt Jim een potje. Voor zijn groentehapje dan, niet zijn fruit. Het probleem is dat ik geen zin heb om een klein beetje te koken of stomen voor hem alleen. Het moet immers zonder zout, en naderhand voor ons zout op de groente doen smaakt toch minder lekker. Zo’n potje is net per se slecht trouwens, maar zelf maken is altijd verser natuurlijk.

Goed, dan maar een hulpmiddel inschakelen. We hebben een stomer en blender in één aangeschaft. Ik ben er zo blij mee, ik kan niet wachten om het uit te proberen. Hopen dat dat enthousiasme blijft. Heel veel makkelijker wordt het er eigenlijk niet van, dat lijkt maar zo, maar goed.

Wat moet er allemaal in zo’n hapje dan? De arts bij het cb adviseerde om de groentehapjes ‘uit te breiden’, met pasta, rijst of aardappelen en vlees of vis dus. Maar hoeveel van alles dan? Dat zei ze er niet bij. Ik wil het natuurlijk wel wetenschappelijk verantwoord en volgens de richtlijnen doen. Dus, wat moet er nou in zo’n mini-maaltijdje?

Het voedingscentrum geeft ook geen strikte richtlijnen voor de oefenhapjes en maaltijden. Ze werken met eetlepels in hun recepten, vind ik zelf lastig (1 eetlepel kip?), ik heb het daarom omgeschreven naar grammen.

 

Voedingsmiddel Ongeveer
Vlees, kip, vis, ei 10-25 g
Aardappel, rijst, pasta etc. 25-50g
Groente 50-100g

Evt. kun je wat kookvocht of een eetlepel olie toevoegen om het smeuïg te maken.  Je hoeft de verschillende voedingsmiddelen niet per se te mengen trouwens, dan krijg je een soort eenheidssmaak. Het is goed om je baby ook te laten wennen aan de smaak van ieder voedingsmiddel apart.

pureetje

In het begin maak je de hapjes heel fijn, daarna laat je ze steeds grover. Op een gegeven moment kun je kleine stukjes geven, zo leert je baby goed kauwen. Jim wil op het moment alles nog zo fijn mogelijk. Dit gebeurt er als er nog stukjes in zijn hapje zitten…

jim met kots

Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageren Lifesabout 21 mei 2015

    Zelf maken is eigenlijk heel makkelijk en goedkoop. Zelf had ik deze keukenhulpjes niet, ik kookte elke zaterdag of zondag voor de hele week hapjes om in te vriezen. Ideaal! Nu lekker met de pot mee eten.
    Lifesabout onlangs geplaatst…Over gestreken hydrofieltjes, kaarsrecht geschikte Zwitsal en op kleur gesorteerde sokken.My Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge