28 september 2016

Yoghurt Griekse stijl met fruit van Ella’s kitchen

Yoghurt Griekse stijl met fruit van Ella’s kitchen – Er is iets nieuws van Ella’s Kitchen: Knijpzakjes met yoghurt Griekse stijl en fruit (zie hun website). Er zijn twee smaken: aardbei en mango. Jim en ik kregen van allebei één toegestuurd van Ella’s Kitchen, om ze uit te proberen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen natuurlijk!

ellas-kitchen-knijpfruit-griekse-yoghurt

Smaak

Ik kreeg het pakketje binnen terwijl Jim zijn middagslaapje deed. Ik heb het natuurlijk meteen opgemaakt, om te kijken wat er precies in zat, en de knijpzakjes had ik op het aanrecht laten liggen. Mijn plan was om de dag erna ’s ochtends, rustig foto’s te maken en de producten te testen met Jim. Dat is niet gelukt. Jim zag ze liggen toen hij weer beneden kwam en hij stopte niet met zeuren tot hij ze kreeg. Ik wilde er eerst maar één geven en de andere de volgende dag, maar ook dat lukte niet. Hij begon met de mango, die heeft hij helemaal op zijn kop uitgeknepen tot de laatste druppel er uit was, en toen móest hij de andere hebben. De zakjes zijn vanaf 6 maanden, en er zit 90 gram in. Dat is perfect voor die leeftijd, maar Jim is bijna twee, dus ik vond dat hij er wel twee mocht hebben. Maar goed, hij vond ze lekker dus. 🙂

Lees ook: Voedingswaarde van knijpzakjes van Ella’s Kitchen vs vers fruit

Ingrediënten

Net als in andere Ella’s Kitchen producten zitten er alleen biologische ingrediënten in. Ook aan dit product is geen suiker toegevoegd. Wat ik altijd zo fijn vind aan Ella’s Kitchen is dat ze zo eerlijk zijn over de samenstelling van hun producten. Zo staat er op de knijpzakjes precies wat er in zit, met procenten.

Mango Yoghurt Aardbei Yoghurt
–          37% yoghurt Griekse stijl –          37% yoghurt Griekse stijl
–          31% mango’s –          30% aardbeien
–          20% appels –          22% bananen
–          11% bananen –          10% appels
–          1%  rijstzetmeel –          1% rijstzetmeel
–          Beetje geconcentreerd citroensap –          Beetje geconcentreerd citroensap

Alle ingrediënten zijn biologisch.

ella-s-kitchen-yoghrt-griekse-stijl-fruit

Jim en zijn “Is het nu al op?” gezicht.

Voedingswaarde

Je herinnert je waarschijnlijk nog wel dat ik de voedingswaarde van de gewone knijpzakjes met fruit van Ella’s Kitchen vergeleken heb met die van vers fruit. Dit bleek erg overeen te komen. Ik ben erg benieuwd of dat met deze nieuwe zakjes ook zo is!

Voedingswaarde per 100 gram Mango Vers Fruit en Yoghurt
Energie kJ 389 386
   kcal 93 92
Vetten (g) 3,7 3,8
   w.v. verzadigd (g) 2,4 2,4
Koolhydraten (g) 12,1 11,4
   w.v. suikers (g) 11,1 9,6
Vezels (g) 1,6 1,0
Eiwitten (g) 2,0 2,1
Zout (g) 0,05 0,05
Voedingswaarde per 100 gram Aardbei Vers Fruit en Yoghurt
Energie kJ 370 356
   kcal 88 85
Vetten (g) 3,6 3,8
   w.v. verzadigd (g) 2,3 2,4
Koolhydraten (g) 11,1 9,5
   w.v. suikers (g) 9,5 7,4
Vezels (g) 1,5 0,9
Eiwitten (g) 2,1 2,2
Zout (g) 0,05 0,05

Je ziet in de tabellen dat de knijpzakjes iets meer koolhydraten, suikers en vezels hebben. Waarschijnlijk komt dit doordat het fruit iets indikt tijdens het bereidingsproces. Om de voedselveiligheid te garanderen is het nodig dat het product verhit wordt. Hierdoor verdampt er wat vocht uit het fruit en zal het in verhouding tot vers fruit wat meer energie bevatten.

Bovendien worden de celwanden stukgemaakt, waardoor de energie makkelijker beschikbaar is voor het lichaam. Dat merk je zelf misschien wel als je de luier verschoont van je kleintje. Bij Jim komen die hele blauwe bessen er in elk geval soms héél weer uit!

Een andere reden die het Voedingscentrum noemt om liever geen fruitsappen en smoothies te drinken is dat je dan minder snel verzadigd raakt. Hun tip is om een smootie (of knijpzakje) dus toch met een lepel te eten. Waarschijnlijk ook een goede tip voor mij met Jim. Misschien had hij daan aan één zakje genoeg gehad!

Griekse yoghurt = vet = slecht?

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat Griekse yoghurt een hoog vetgehalte heeft, zo rond de  tien per 100 gram. Voor volwassenen wordt het daarom afgeraden om vaak te eten.  Het vet levert namelijk veel energie, waardoor je kans hebt op overgewicht. Bovendien is een hoog gehalte van het vet verzadigd, en dit is nadelig voor hart en bloedvaten. Jonge kinderen hebben echter in verhouding veel vet nodig om te groeien. Een volvette yoghurt is daarom niet per se slecht voor ze. Geef het echter met mate, want ook kinderen worden te dik als je ze te veel energierijk voedsel geeft.

Conclusie

De nieuwe knijpzakjes met yoghurt Griekse stijl en fruit, van Ella’s Kitchen bevatten geen toegevoegde suikers of andere zoetmakers. Bovendien bevatten ze net als de andere producten van Ella’s Kitchen alleen biologische ingrediënten. Bij het bereidingsproces wordt het fruit echter wel verhit om het houdbaar te maken. Hierdoor wordt de voedingswaarde van het fruit iets minder goed. Het is dus altijd beter om vers fruit (eventueel met Griekse youghurt) aan je kindje te geven, maar als uitzondering kan een dergelijk zakje knijpfruit met youghurt geen kwaad.

 

Jim vond de yoghurt Griekse stijl dus heerlijk. Hebben jullie hem al uitgeprobeerd?

 

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Vlijtig Liesje 30 september 2016

  Nog niet, maar het klinkt lekker en gezond!

 • Reageren Bregje 30 september 2016

  Ik kende ze nog niet. Vind zulke zakjes vooral handig voor onderweg!
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy Day #26: Sprookjeshuwelijk, strand en LuccaMy Profile

 • Reageren Liess 29 september 2016

  Oh die ken ik nog niet. Binnenkort maar eens proberen.

 • Reageren Malou 29 september 2016

  Interessant stukje! Ik heb ze ook, en ik ga ze Nomi binnenkort maar eens laten proeven 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Ik ga vrijwilligerswerk doenMy Profile

 • Reageren Jess 28 september 2016

  Jeej! Die hebben we zelf nog niet geproefd, doen we meteen

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge