27 maart 2017

Wordt het verloskundige of gynaecoloog?

Wordt het verloskundige of gynaecoloog? Deze vraag hield me erg bezig het eerste trimester. Bij mijn zwangerschap en bevalling van Jim mocht ik gewoon bij de verloskundige blijven, en dat is me erg goed bevallen. Sinds Jims geboorte is mijn leveraandoening echter aan het licht gekomen. En dat kan een reden zijn dat ik naar de gynaecoloog moet. Die leveraandoening doet alleen niet zoveel met me. Niet met mij en niet met de baby. Dus het zou ook kunnen dat ik wél gewoon bij de verloskundige mag blijven.

Bron: Shutterstock (“pregnancy medical”)

Wat wil ik zelf, verloskundige of gynaecoloog?

Voor mijn eerste afspraak bij de verloskundige stond ik redelijk open voor beide opties. Mijn grootste zorg was dat ik de hele bevalling bij de verloskundige zou blijven, op het einde doorverwezen zou worden en een gynaecoloog zou krijgen die ik helemaal niet kende. Dat lijkt me erg a-relaxed. Tegen de verloskundige zei ik daarom dat ik liever meteen doorverwezen werd als dat zou moeten, zodat ik dan tenminste degene kende bij wie ik zou bevallen.

Zo gaat dat dus niet…

Helaas was de reactie van mijn verloskundige dat, als ik met medische indicatie in het ziekenhuis zou bevallen, het zeer waarschijnlijk zou zijn dat ik sowieso degene bij mijn bevalling niet zou kennen. Je ‘eigen’ gynaecoloog draait namelijk gewoon mee in het rooster, maar komt niet als jij op het punt van bevallen staat. En bovendien zal je vaak gewoon een verloskundige of coassistent aan je bed krijgen, en die ken je nog helemaal niet.

Doe dan maar verloskundige

Nou dan wil ik graag gewoon bij jullie, de verloskundigen, blijven, was mijn reactie. Ik heb mijn hele aandoening uitgelegd. Dat het vooral het volume van mijn lever is dat ‘in de weg zit’ en me ‘oncomfortabel’ maakt. En dat er verder niks gebeurt met mijn stofwisseling, en er verder dus geen negatief effect op mijn zwangerschap of voor de baby is. In principe vond ze het dan ok als ik bij de praktijk zou blijven, maar ze moest het wel overleggen met de gynaecoloog.

Afspraak met de gynaecoloog

Bij mijn afspraak met 12 weken zwangerschap bij de verloskundige hoorde ik dat de gynaecoloog niet zomaar kon zeggen of ik bij de verloskundige mocht blijven. Ze wilde me toch even zelf zien. Binnen twee dagen kon ik al terecht gelukkig. Dus ik ging vol goede moed naar het ziekenhuis, om haar te overtuigen dat er echt niks ergs met me aan de hand was.

Even slikken

Gelukkig was Rogier mee, want zo makkelijk kwam ik er niet vanaf. De gynaecoloog vertelde dat ze pas één keer eerder een patiënte met mijn aandoening had begeleid, en dat er allerlei extra risico’s waren. Zo zou ik een verhoogde kans op bloedingen in mijn lever hebben tijdens de zwangerschap, en al helemaal bij de bevalling. Waarschijnlijk zou ik niet eens in het ziekenhuis in Haarlem mogen bevallen, maar naar een levercentrum in Nijmegen of Rotterdam moeten. En ja, dat betekende dus dat ik wat eerder ingeleid zou moeten worden, want Nijmegen en Rotterdam zijn niet naast de deur als je in Haarlem woont. En oh ja, ik moest niet denken dat ik door kon blijven werken tot 36 weken. Waarschijnlijk zouden ze me vragen of ik de ziektewet inging met 28 weken….

Waar ben ik aan begonnen?!

Ik zat echt te klapperen met mijn oren toen ik dit allemaal hoorde. Ik had het echt totaal niet verwacht. Ik heb namelijk gevraagd aan mijn leverarts in Nijmegen of ik gewoon nog zwanger kon worden en of dat wel een goed idee was. Hij zag geen problemen. Behalve dan dat het, vooral aan het einde van de zwangerschap, best zwaar zou kunnen zijn. Mijn baarmoeder zou mijn lever dan flink omhoog kunnen duwen, met de nodige klachten als kortademigheid en maagzuur en dergelijke tot gevolg. Eigenlijk de gewone kwaaltjes van het derde trimester, maar dan erger. En nu hoor ik ineens dat ik echt moet oppassen en dood kan bloeden en niet ‘normaal’ in mijn eigen woonplaats mag bevallen? Als ik dat had geweten was ik er misschien niet aan begonnen…

Slapeloze nacht

Je kan je voorstellen dat ik helemaal in de stress zat. Ik heb bijna geen oog dichtgedaan die nacht, mijn hoofd bleef maar malen. Waarom hebben ze me dat niet van tevoren verteld? Gelukkig belde de volgende dag mijn leverarts. Voor iets totaal anders, maar ik heb meteen maar even gevraagd of ik me echt zoveel zorgen moest maken. Hij heeft me gerustgesteld, en uitgelegd dat ik in elk geval gewoon in Haarlem mag bevallen. Wat betreft de lijst andere zorgen heeft hij me globaal gerustgesteld, en gezegd dat het een goed idee was om even met een leverarts in Haarlem te praten. Die kon mij geruststellen, met hem overleggen en daarna met de gynaecoloog.

Het valt allemaal mee gelukkig

De leverarts in Haarlem heeft me inderdaad helemaal gerustgesteld, en hij heeft vervolgens de gynaecoloog ook gerustgesteld. Geen verhoogde kans op bloedingen, alleen zal ik het waarschijnlijk wel zwaar krijgen aan het eind van de zwangerschap. Ik ben alleen wel geschrokken. Ik was al een beetje bang dat gynaecologen de neiging hebben om snel in te grijpen. Gewoon, puur uit voorzorg. Ze zien gewoon de slechtste patiënten. En ik ben bang dat als ze mijn medische geschiedenis zien, en mijn leverbuik, dat ik in hun ogen een heel slecht geval ben. En dat ben ik gewoon niet. Het valt echt allemaal wel mee… En de gynaecoloog, echt vanuit goede bedoelingen, deed dus precies waar ik bang voor was…

Voorlopig verloskundige

De gynaecoloog en leverarts hadden liever dat ik bij de gynaecoloog zou blijven, maar van de verloskundigen van de praktijk waar ik loop mocht ik ook bij hun blijven. Voor dat laatste het ik gekozen. Zo lang als het gaat blijf ik bij de verloskundige, maar als mijn lever ‘gek’ gaat doen, of ik echt te veel last krijg van ruimtetekort in mijn bovenbuik, word ik onmiddellijk weer naar de gynaecoloog verwezen.

 

Ik hoop echt dat het lukt om te bevallen bij de verloskundige. Helemaal mooi zou het zijn als het weer thuis kan!

 

Ben jij bij de verloskundige of gynaecoloog bevallen?

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Yvonne 28 maart 2017

  Ik ben in alle gevallen vóór bevallen in het ziekenhuis en zal nooit begrijpen waarom vrouwen onnodig risico nemen door thuis te (willen) bevallen. Mocht het misgaan, duurt het minimaal 15 minuten voordat je in het ziekenhuis bent. En dan nog eens een tijdje voordat je geholpen wordt. Waarom zou je dat willen?
  Ik ben op medische indicatie in het ziekenhuis bevallen maar zou het dus zonder indicatie ook zo doen. Super fijn om alles en iedereen bij de hand te hebben.

  • Reageren Mariska 29 maart 2017

   Dat schijnt mee te vallen hoor. Als in het ziekenhuis de gynaecoloog erbij moet komen, kan dat ook zo een half uur duren (want bezig met iemand anders of de gynaecoloog moet nog opgeroepen worden). De verloskundige heeft een korte lijn met de gynaecoloog (die belt thuis al dat ze eraan komen) dus meestal staat die klaar als de bevallen vrouw komt aan gereden.

   • Reageren Elisabeth 29 maart 2017

    Ja en in de randstad zit je zo in het ziekenhuis. ?

 • Reageren Kim 28 maart 2017

  Lastig joh als zoiets zo wordt beïnvloed door allerlei factoren! Ik zelf heb een medische indicatie. Ik MOET dus bevallen in het ziekenhuis, maar vind dit zelf ook fijner. De bevalling zelf is niet medisch dus gewoon met de verloskundige. Het gaat er vooral om dat ik en de baby na geboorte extra worden geobserveerde in verband met medicijn gebruik. Ik ben benieuwd
  Kim onlangs geplaatst…3x leuke boeken voor zwangerenMy Profile

 • Reageren Nienke 27 maart 2017

  Wat een verhaal joh! Ik ben de eerste keer thuis bevallen, heel fijn en relaxt, met de verloskundige erbij. De tweede keer ben ik in het ziekenhuis bevallen, want een tweeling. Dit was inderdaad minder relaxt en fijn, het ging vooral supersnel door de weeënopwekkers. De derde keer was weer in het ziekenhuis omdat ik GBS-drager bleek en dus niet meer thuis mocht (mag) bevallen. Deze bevalling was ook niet fijn en ook weer supersnel door de weeënopwekkers.
  Mijn ervaring van bevallen in het ziekenhuis is dus dat ze er graag de vaart achter zetten en niet graag de natuur z’n gang laten gang. Van anderen hoorde ik vaak veel positievere ziekenhuiservaringen, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar thuis bevallen 😉
  Ik hoop dat het voor jou ook weer mogelijk zal zijn!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge