29 juni 2015

Welke moederfiets moet ik nemen?

printscreen moederfietsen

 

Mijn kleintje mag bijna in het fietsstoeltje! Maar welke moederfiets moet ik nemen dan? Ik heb geen auto, zelfs geen rijbewijs, dus een goede fiets is heel belangrijk voor me. Ik rijd al jaren op tweede-hands barrels rond, die, toegegeven, een heel goede prijs-kwaliteit verhouding hadden. Ze fietsten flut, gingen maximaal een jaar mee, maar ze kostten ook niet veel. Maar nu ik mijn kostbaarste bezit op die fiets moet vervoeren wil ik eigenlijk wel een degelijke bak hebben. De Volvo stationwagon onder de fietsen, een moederfiets. Maar welke dan?

 

Bekijk hier de beste en populairste moederfietsen van 2016

Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds ik zeven maanden zwanger was geen fiets meer heb aangeraakt. Het currente barrel was toen namelijk stuk, en ik had bedacht dat ik beter een andere kon kopen dan deze te laten repareren. Op dat moment had ik niet zoveel zin in fietsen, dus dat kwam nog wel, dacht ik. Sindsdien heb ik lekker alles met de benenwagen, kinderwagen en het OV gedaan, dus heb ik die fiets eigenlijk geen moment gemist.

 

Lees hier hoe je gemakkelijk van je gewone fiets een moederfiets maakt

 

Dat moment zit er echter wel aan te komen! Jim is 7 1/2 maand oud, kan al een beetje zitten. Niet goed genoeg om hele fietstouren in het fietszitje mee te rijden, maar wel goed genoeg om te oefenen door een rondje om het blok fietsen. Daarmee komt mijn fietszin ook terug. En komt ook de keuzestress om de hoek kijken. Mijn eerste idee was om voor een tweedehands model te gaan, dat ben ik gewend. Kost minder, is het niet erg als ‘ie er binnen een niet al te lange tijd mee ophoudt. Maar het viel me tegen hoe duur ze nog zijn. En hoe brak, toch wel. Vroeger had ik daar geen probleem mee, nu wil ik graag een stevig model dat niet met panne langs de weg komt te staan.

Ik denk echt dat ik deze aankoop het beste kan vergelijken met die van een auto, zo belangrijk is die fiets nou eenmaal. En veel goedkoper gelukkig, maar toch duur genoeg om er niet zomaar een paar aan te schaffen. Ik heb een beetje onderzoek gedaan op internet, maar ik kom er niet uit. Loont het om een hele dure te nemen? Heb je die verlengde bagagedrager en 7 versnellingen écht nodig? Of heb je genoeg aan een gewone stevige achterkant en 3 versnellingen? Om geld te besparen zou je zelfs een fiets kunnen bestellen die door jezelf (lees manlief) in elkaar gezet moet worden. Is dat überhaupt een goed idee? Retorische vraag natuurlijk. Ik dacht het niet.

 

Ok, één optie weggestreept. Maar welke dan wel? Heb jij een moederfiets, wat zijn jouw ervaringen en heb je tips voor me bij het uitzoeken?

 

Inmiddels heb ik mijn keus gemaakt, het is de Gazelle Bloom geworden!

Lees hier de review, en hier kun je hem bestellen.

 

Leuk om te lezen? Probeer dan ook eens deze artikelen:

 

 

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren Nanouk 1 juli 2015

  Ik heb op marktplaats gekeken welke er voor een redelijke prijs in de buurt werden aangeboden. Vanuit daar ben ik gaan Googlen of het ook prima fietsjes waren. Zo hebben we er eentje uitgekozen. Eigenlijk dus aanbodgestuurd 😉 Succes!

 • Reageren Niki 1 juli 2015

  Een witte cortina. Een kruising tussen een moederfiets en een “gewone” fiets. Trapt prima, heeft versnellingen en toch achteruittrap rem (vind ik heel fijn). En hij ziet er ook nog niet zo duf uit. (Vind ik ook wel fijn ) op deze fiets kan ik ook nadat alle kinderstoeltjes eraf zijn, prima doorfietsen! Hij is van betere kwaliteit dan al m’n vorige fietsen bij elkaar, haha.

 • Reageren Joyce 30 juni 2015

  Ik heb een montego liberty moederfiets. Fietst inderdaad wel wat zwaar, maar stuur, banden en standaard zijn wel fijn. Omdat ik m al had gekocht voordat ik zwanger werd en ik toen toch niet zoveel fietste vond ik t zware niet zo erg. Nu fiets ik dagelijks 20 km met die fiets en is t wel zwaarder. Ik wilde een andere kopen maar kreeg zo weinig voor deze terug dat ik er m heb laten ombouwen tot E-bike. Beste beslissing ooit! Fietst heerlijk, ook met kind en boodschappen. Mijn advies: sluit ook zeker een ebike niet uit. Het merk cortina heeft hele mooie (mama) ebikes! hip, stevig en met brede banden en evt ook mama stuur. Als die van mij we onverhoopt mee ophoud ga ik ook daarvoor. 🙂

 • Reageren Monique 30 juni 2015

  Ik heb ook mijn ‘normale’ damesfiets laten aanpassen om ‘babyproof’ te worden. Ik heb er een dubbele standaard en een veer om je stuur recht te houden (als je fietst staat). Vooral die dubbele standaard zou ik adviseren, dan staat je fiets toch net wat steviger als je kind erin zit.
  Ik had destijds ook hetzelfde dilemma en heb toen ook een proefrit gereden met een echte mama fiets maar vond die zo lomp/zwaar fietsen dat ik toen toch besloten had om mijn good-old eigen fietsje te verbouwen!

 • Reageren Sanne Marlijn 30 juni 2015

  Ik heb een Sparta mamafiets. Met ook zo’n groot stuur. Ik fiets sindskort met James, geweldig. Deze Sparta bevalt me prima. Lijkt me wel lastig zonder auto/rijbewijs!

 • Reageren Vera 29 juni 2015

  Ik heb een heel goede damesfiets en vond het zonde om een moederfiets aan te schaffen aangezien mijn fiets nog geen 4 jaar oud was. Hoorde ook van veel mama’s dat ze vonden dat hun moederfiets zo zwaar trapt: dit omdat het frame langer is. Ik heb mijn fiets aan laten passen met een pin waardoor m’n zadel naar achter geplaatst kan worden en mijn stuur naar voren. Als ik dan kids-klaar ben, heb ik m’n eigen fiets weer terug! En fietst niet zwaarder… Gewoon een goede fiets kopen en investeren in de juiste pinnen en een stoer stoeltje natuurlijk voor je waardevolste bezit;-)

  • Reageren Elisabeth 30 juni 2015

   Goeie tip, thanks!

 • Reageren Nesrin 29 juni 2015

  Oef dit is moeilijk…Ik heb zelf een Union moeder fiets, eentje met een breed stuur maar te smalle banden en ik vind het niet heel fijn.

  Je toch echt voor een proefrit gaan en in je achterhoofd houden dat peuters best zwaar kunnen worden hahaha.

  • Reageren Elisabeth 29 juni 2015

   Haha, goed advies! Bij de proefritten heb ik tot nu toe nog helemaal niet met baby achterop gefietst, en ze fietsen ongeveer allemaal hetzelfde vond ik. Maar dat is wel een dingetje om rekening mee te houden misschien…

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge