21 juli 2016

Wat is de definitie van een papadag?

Wat is de definitie van een papadag – Vorig jaar stelde ik deze vraag op mijn blog. Ik had er namelijk net een disussie over gehad met mijn vriend. In mijn naïviteit dacht ik dat ik het wist, en dat iedereen er hetzelfde over dacht. Dit bleek niet zo te zijn dus!

De definitie van een papadag

Dit zijn de voorwaarden, dacht ik, om een dag een papa-dag te noemen:

 • papa zorgt alleen voor kind(eren)
 • gedurende minstens twee dagdelen (anders is het een papa-middag/-ochtend/-uurtje)

Meer voorwaarden zijn er niet, wat mij betreft. Vandaar dat ik dacht dat het een simpele zaak was. Maar niet dus! Waar hadden mijn vriend en ik dan discussie over? Ik zal het je vertellen.

papadag kinderstoel bij de sfeerstal

Het was zondag, Rogier was de avond ervoor op de bank in slaap gevallen, dus lag beneden. Toen Jim wakker werd, om half zeven ongeveer, haalde ik hem uit bed en gaf hem borstvoeding. Soms lukt het nog om hem daarna weer te laten slapen, maar mij lukte het niet. Papa heeft meer doorzettingsvermogen op dit gebied, dus legde ik Jim beneden bij hem op de bank. Blijkbaar was het gelukt, want ik heb uitgeslapen tot negen uur. Ik kon rustig douchen, en toen ik beneden kwam werden Jim en Rogier net wakker.

Dat kwam prima uit, kon ik Jim meteen zijn fruithapje geven. Ook pakte ik vast de luiertas en snackbag in, want om 11:00 zouden we opgehaald worden door mijn ouders. Mijn moeder was jarig geweest en voor haar verjaardag we gingen high-tea-en. Dat deden we bij de sfeerstal, in Nieuwveen. Dat is best een eind rijden vanaf Haarlem. Ik ging met Jim in de auto bij mijn ouders in de auto en hij bij mijn broer en schoonzus.

High tea bij de sfeerstalEenmaal daar zat Jim tussen mij en mijn vriend, hielden we hem bezig en zorgden we dat er niks binnen zijn bereik lag. We hadden gezonde boterhammen met halvarine voor hem gesmeerd, maar hij heeft ook lekker meegegeten van een bananenmuffin. (Klein beetje maar hoor, je hoeft de kinderbescherming niet te bellen!) Toen we klaar waren heb ik lekker nagetafeld in het zonnetje, terwijl Rogier, Jim en mijn moeder wat in de prachtige tuin rondliepen en gingen schommelen.

Terug in de auto gingen ik en Jim weer bij mijn ouders in de auto en Rogier bij mijn broer. Thuis wilde Rogier nog even een biertje drinken met zijn broer, er was een bierfestival op de Botermarkt, dus bleef ik thuis met Jim. Het bierfestival duurde tot 18:00, dus ik zorgde voor het eten. (Dat was nog een verhaal op zich, kun je hier lezen…) Rond half zeven was manlief weer terug, dus konden we ggezellig met zijn drietjes eten

Allemaal prima! Niks geen probleem, was een supergezellige weekend dag. We hadden allebei wat tijd voor onszelf, en wat alone-time met Jim. Zitten we na het eten nog even op de bank, Jim op schoot bij Rogier, zegt hij tegen hem: “Wat een leuke papa-dag hadden we, hè Jim?”

“Huh, wat zeg je nou?” zei ik. “Dat was toch geen papa-dag?” Nou, toen had ik bijna ruzie! “Mama moet het altijd verpesten, hè Jim? Flauwe mama!” Ehh…. Ok. Nou laten we maar geen ruzie maken waar de baby bij is dacht ik.

Maar even serieus, ik ben toch niet gek? Dit was toch in no way een papa-dag?

 

 

Nog  even een kanttekening: Mijn vriend heeft wel wat geleerd sinds dit voorval hoor! Gelukkig.

Al zijn er nog steeds momenten dat ik het gevoel heb dat ik hem moet opvoeden… Lees bijvoorbeeld dit verhaal maar…

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Eline 24 augustus 2015

  Haha geweldig en je hebt echt volkomen gelijk; dit was echt geen papadag. Een papadag is echt als papa de hele dag alleen is met de kleine.

 • Reageren José 24 augustus 2015

  Nou, nee, vind ik ook niet, haha. Al ben ik niet zo voor het woord papa-dag. Want pappa past toch niet op? Pappa is gewoon thuis. Ik heb ook geen mamma-dag op dagen dat ik thuis ben met dochterlief ^_^. Maar goed, dat is een heel andere discussie. 🙂

  • Reageren Elisabeth 24 augustus 2015

   Andere discussie, maar je hebt wél gelijk!

   • Reageren Nanouk 24 augustus 2015

    hihi wij hebben daar ook eens hier thuis over gediscussieerd, maar kwamen tot de conclusie dat als wij het ‘oppassen’ noemen en zelf wel weten dat het geen oppassen is, dat dat prima is 🙂 Maar toch heb ik soms het gevoel dat ík voor Roan zorg en Joost op Roan past 😉
    Trouwens, ik liet Joost net je blog lezen en hij moest erg lachen en zei: ‘das gewoon een gezamenlijk dagje uit’.

    • Reageren Elisabeth 24 augustus 2015

     O gelukkig, de ‘expert’ is het ook met me eens!

 • Reageren Nanouk 24 augustus 2015

  Hahaha ik wil geen huwelijksbreuk veroorzaken maar uhm nee dit was alles behalve een papadag! Herken t wel… Joost denkt ook al snel dat ie een papadag heeft en dan heel veel doet met Roan, maar dan vergeet ie dat ik continu overal help en dingen voorbereid (poedertoren klaarmaken, luiertas klaarzetten, flesje klaarmaken etc) maar joost is ook nog nooit een hele dag alleen thuis geweest met Roan. Ik werk immers thuis dus ben ook op zijn ‘papadag’ thuis en dus beschikbaar. Misschien moet ik gewoon eens een dag weg gaan 😉 maar met onze reisplannen zal alles sowieso anders worden … Kunnen weer op zoek naar een nieuw ritme. Hebben jullie een vaste papadag en is Rogier dan alleen met Jim?

  • Reageren Elisabeth 24 augustus 2015

   Nou geen officiele, want Ro heeft t gewoon te druk. Hij doet n opleiding naast zijn werk, met stage en huiswerk. Maar áls ie dan n dagje alleen zou zijn met Jim haalt ie dr iemand bij dus 🙂
   Met zn 3en in n caravan is idd weer iets héél anders! Ben echt benieuwd hoe dat gaat

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge