6 juni 2018

Wat als je kind waterpokken heeft en je op vliegvakantie gaat?

Als je kind waterpokken heeft gehad heb je het vast weleens gehoord: “Wees blij dat je niet op vakantie hoeft!” Met waterpokken mag je immers niet vliegen. Toch? Of is dat wel zo? Als de plekjes ingedroogd zijn kan het toch geen kwaad? Hoe zit het eigenlijk? Wij kregen de unieke kans om te ontdekken wat nou precies de regels zijn. Onze peuter Jim (3 ½) kreeg drie dagen voor vertrek naar Corfu namelijk de waterpokken.

Waterpokken

Drie-en-een-half voor waterpokken is aan de late kant. Bovendien had Jim al waterpokken gehad. De dag nadat we teruggekomen waren van vakantie naar Lemnos (nog zo’n Grieks eiland). Helaas was hij toen nog geen één, en je weet wat ze zeggen: “Dan heb je kans dat ze het nog een keer krijgen…” Aldus geschiedde. Gelukkig voelde hij zich er niet héél ziek van. Beetje hangerig, maar daar bleef het bij. Hel veel plekjes had hij gelukkig niet, maar ze waren wel duidelijk zichtbaar en niet te verhullen met kleding.

Wat doe je dan?

Tsja, wat doe je dan? Mijn schoonzusje zei: “Ga snel naar de dokter voor een gezondheidsverklaring, ze zijn toch al niet meer besmettelijk!” Ik dacht juist: “Als we nu naar de dokter gaan krijgen we zeker geen goedkeuring. Laten we doen alsof onze neus bloed en hopen dat ze het niet zien.” Papa Rogier was het in de basis met mij eens, maar kon de spanning niet aan van proberen of het lukt. Hij heeft de huisarts gebeld, die gaf aan dat je naar de dokter op Schiphol (of het vliegveld waar je vanaf vliegt) moet. Die kan een verklaring afgeven dat je mag vliegen. Of niet.

Mag je vliegen met waterpokken?

De dag voor vertrek is Rogier met Jim naar Schiphol gereden om langs de arts te gaan. Resultaat: een verklaring dat Jim absoluut níet mocht vliegen. Dus, nee, je mag niet vliegen met waterpokken.

Na hoe lang mag je vliegen met waterpokken?

“Maar toch wel wanneer de blaasjes ingedroogd zijn?” hoor ik je vragen. Ja, dat klopt. Maar dat duurt langer dan je denkt.

Wanneer zijn blaasjes van waterpokken ingedroogd?

Gemiddeld, pas tien tot veertien dagen na het opmerken van de waterpokken zijn de blaasjes ingedroogd. Dat is best lang. En de arts gaat elk blaasje bekijken, om te zien dat er geen kop meer opzit.

Waarom mag je niet vliegen met waterpokken?

Door het luchtdrukverschil tijdens het vliegen gaat de blaasjes namelijk open. En juist dan komt het virus vrij. Omdat een vliegtuigcabine een afgesloten ruimte is met circulerende lucht is de kans op besmetting erg hoog. En niet alleen met waterpokken, maar ook de vervelende variant voor volwassenen, gordelroos. Die laatste krijg je van hetzelfde virus als waterpokken, ook als je al eens waterpokken hebt gehad.

Hoe regel je een fit-to-fly gezondheidsverklaring?

Als jij of je kind waterpokken of gordelroos hebt, maar de eerste dag van opmerken tenminste 10 dagen geleden is, kun je bij de arts op het vliegveld een consult, en een gezondheidsverklaring krijgen.

En wat als je écht niet mag vliegen?

Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten kun je je reis annuleren. Je krijgt van de arts een not-fit-to-fly verklaring mee, die je aan je verzekeringsmaatschappij kunt laten zien.

Last-minute alternatieven zónder vliegen

En dan? Je kunt inderdaad niet vliegen, want jij of je kind heeft waterpokken. Gelukkig heb je de reis kunnen annuleren en heb je je geld teruggekregen. Wil je nog op vakantie? Dan kan best namelijk. Wij hebben meteen gezocht op internet naar last-minute aanbiedingen waar we niet voor hoefden te vliegen. Een leuke optie is een vakantiehuisje, dat op niet al te ver rijden ligt. Binnen Nederland, maar ook niet a te ver weg in het buitenland is een optie. En je kunt natuurlijk altijd ergens gaan kamperen.

Lastminute vakantiehuisjes

Hieronder een lijst van vakantieparken en -aanbieders waar je last-minute een vakantiehuisje kunt huren. Wij zijn uiteindelijk terechtgekomen bij Landal, in het park Seawest in Nymindegab (Denemarken). We hebben een heerlijke vakantie gehad. Superblij dat we snel de knop omgezet hebben en een alternatief voor een vliegreis gezocht hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Ilse Visscher 10 juni 2018

  Jeetje, dat is naar! Wat een tegenvaller dan he.. wel logisch eigenlijk dat je niet mag vliegen, maar lastig als je juist zo’n leuke reis wilt maken. Alles voor je kindje dan maar.. In de buurt gelukkig ook genoeg mooie plekjes!
  Ilse Visscher onlangs geplaatst…Blog #28: Persoonlijk: En dan.. ontzwangerenMy Profile

 • Reageren G.T. 7 juni 2018

  Dat is balen!
  Maar gelukkig is het daar in Denemarken ook leuk. Wij zaten vorig jaar in een dorpje iets verderop. Mooie omgeving en prima voor een ondernemende peuter!

 • Reageren Mathiske 7 juni 2018

  Oh wat balen zeg. Hopelijk is Jim nu weer opgeknapt. Denemarken is ook echt top. Maar toch nog een fijne vakantie is wel erg fijn.
  Mathiske onlangs geplaatst…Geluk in een Rompertje Giveaway! Waardebon van Tis te Lief! baby ondergoedMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge