19 oktober 2018

Waarom het niet netjes is om Mongool te zeggen.

Vroeger, en nu soms ook nog, noemden ze mensen met Downsyndroom Mongolen. Niet zo netjes, dat weten we nu allemaal wel. Maar waarom? Dat is niet iedereen duidelijk. En dat vind ik wel grappig.

Ik lees soms, op Facebook, verhalen van ouders van kinderen met Downsyndroom dat ze zich beledigd voelen, omdat iemand hun kind ‘mongooltje’ noemde. Niet om uit te schelden, maar gewoon, in plaats van ‘een kind met Downsyndroom’. “De onwetendheid waar we tegenaan lopen!” Iets dergelijks hoor ik dan. Ik las zelfs een keer dat een moeder beledigd was, omdat een oud dametjes haar kind Mongoloïde noemde. Terwijl dat voor mij juist zou betekenen, dat die mevrouw het echt probeerde, zich netjes uit te drukken.

By Joseph Deniker – The races of man: an outline of anthropology and ethnography (1906), Public Domain

Waarom noemden we mensen met Downsyndroom Mongolen?

Het lijkt me simpel, de oogjes van >90% van de mensen met Downsyndroom hebben een extra ooglid, aan de binnenkant van het oog. Mensen van Aziatische afkomst hebben dat meestal ook. Deze mensen worden ook wel het Mongoloïde ras genoemd, zoals wij het Kaukasische ras zijn. (zie wiki)

Is dat nou zo beledigend?

Persoonlijk vind ik het niet zo beledigend eigenlijk, Mongool. Soms noem ik Antonie zelfs vertederend, mijn eigen kleine Mongooltje. En het is, vind ik, zeker niet beledigend als je het gewoon ter vervanging van Downsyndroom of Trisomie 21 gebruikt. Het is maar een benaming. Het is pas erg als je het als scheldwoord of denigrerende term gebruikt. Ook als je eigenlijk niet weet waar het vandaan komt. Zoals Anouk een paar jaar geleden op live radio deed.

‘Ik noemde de idioten die dreigementen en beledigingen op mijn Instagram en Facebook schrijven aan het adres van mijn kinderen, mongolen. Nu wordt ervan gemaakt alsof ik geen respect heb voor mensen die syndroom van Down hebben. Waarom zou ik in godsnaam iets kwetsend willen zeggen tegen mensen met het syndroom van Down?’ aldus Anouk.

Precies, voor wie is het nou echt beledigend?

Waarom zijn we ooit gestopt mensen met Downsyndroom Mongool te noemen? Juist, omdat het zo beledigend is tegenover de ‘echte’ mongolen. De mensen die uit Mongolië komen. Die hebben namelijk niet allemaal Downsyndroom. En door mensen met Downsyndroom Mongolen te noemen, suggereer je dat ‘echte’ Mongolen achterlijk zijn.

“Je bent zelluf achterlijk!”

Tenminste, zo dachten ze daarover in de jaren ’50 (of ’60/’70/’80?). Want dát woord zouden we nu toch écht niet meer gebruiken, toch? Als je mijn kind achterlijk noemt, dan ben je écht niet goed bij je hoofd.  😉

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Esmee 19 oktober 2018

    Mooi geschreven!
    Esmee onlangs geplaatst…Je weet dat je ouder wordt als je…My Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge