27 april 2016

Het verschil tussen flesvoeding op basis van geitenmelk en koemelk

Het verschil tussen flesvoeding op basis van geitenmelk en koemelk – Tegenwoordig heb je behalve flesvoeding op basis van koemelk of soja-eiwit ook flesvoeding op basis van geitenmelk. De samenstelling van flesvoeding nummer 1 en 2 is vastgelegd in de wet. Wat betreft samenstelling van voedingsstoffen is er dus weinig verschil. Maar wat zijn dan wél de verschillen tussen flesvoeding op basis van geitenmelk en koemelk?

geitenmelk flesvoeding

Flesvoeding op basis van geitenmelk

Er zijn twee merken die flesvoeding voor baby’s van 0 tot 12 maanden op basis van geitenmelk aanbieden: Kabrita en Nannycare. Deze beide merken hebben ook een peutermelk (vanaf 1 jaar) in het assortiment. Het merk Babybio heeft ook een peutermelk op basis van geitenmelk in het assortiment.

 

Vergelijking flesvoeding op basis van geitenmelk en koemelk

De samenstelling van kunstvoeding nummer 1 en 2 is vastgelegd in de warenwet. Het heeft daarom weinig zin om de voedingswaarden van de merken Kabrita en Nannycare te vergelijken met flesvoeding op basis van koemelk, zoals Nutrilon standaard en Kruidvat standaard. (Bekijk de website van babyvoedingchecker als je het toch graag wilt vegelijken). De ingrediënten van deze vier merken en soorten flesvoeding zal echter aardig kunnen verschillen. Deze zal ik daarom zo goed mogelijk naast elkaar proberen te zetten.

De samenstelling van peutermelk (vanaf 1 jaar) ligt niet vast in de wet. Van de peutermelk van de merken Kabrita, Nannycare, Biobaby, Nutrilon standaard en Kruidvat standaard zullen daarom niet alleen de ingrediënten maar ook de voedingswaarde kunnen verschillen. Bovendien is het advies van het Voedingscentrum om je baby/dreumes vanaf 1 jaar gewone melk te geven. Als je geen koemelk wil geven kun je dus ook gewone geitenmelk geven. Om al de voedingswaardes van al deze producten in dit artikel te vergelijken wordt een beetje veel. Ik ben echter zeker van plan om een dergelijk artikel te schrijven.

 

Bekijk hier wat het verschil is tussen koemelk en geitenmelk, en hier wat het verschil is tussen peutermelk en koemelk.
 

Wat betekent op basis van geitenmelk, koemelk of soja?

Dit is de eerste vraag die we voor onszelf moeten beantwoorden. Op basis van betekent namelijk niet dat ze in de fabriek melk als basis nemen, daar poeder van maken en dan wat ingrediënten toevoegen om het product optimaal voor baby’s te maken. De term op basis van gaat puur over het eiwit dat in de flesvoeding zit. In alle drie de soorten flesvoeding zit bijvoorbeeld soja, omdat daar de goede vetzuren uit gebruikt worden die goed zijn voor je baby. En het zou best kunnen dat er in de flesvoeding op basis van geitenmelk tóch een product zit dat gemaakt is van koemelk. Er zit bijvoorbeeld extra lactose in flesvoeding. Dit wordt in poedervorm gebruikt bij de productie van flesvoeding, zowel in die op basis van geitenmelk als die op basis van koemelk. Als er in de ingrediëntenlijst niet specifiek staat dat deze afkomstig is van geitenmelk kan die ook uit koemelk komen.

 

Vergelijking van ingrediënten

Ik heb per ingrediënt de letterlijke vermelding uit de ingrediëntenlijst van de verschillende merken flesvoeding onder elkaar gezet. (Mijn bronnen: voor Kabrita, Nannycare en Nutrilon)

 

magere melkpoeder
Kabrita magere geitenmelkpoeder
NannyCare gepasteuriseerde vaste geitenmelk bestanddelen (43%)
Nutrilon standaard magere melk

 

 

wei-eiwit
Kabrita geitenwei-eiwit concentraat
NannyCare niet apart vermeld
Nutrilon standaard gedemineraliseerde wei

 

 

andere eiwitten/aminozuren
Kabrita taurine, L-carnitine
NannyCare L-tryptofaan, L-isoleucine, taurine, L-carnitine
Nutrilon standaard taurine

 

 

lactose
Kabrita lactose (melk)
NannyCare lactose (uit melk)
Nutrilon standaard lactose (melk)

 

 

andere melksuikers
Kabrita galacto-oligosacharide (melk)
NannyCare niet apart vermeld
Nutrilon standaard galacto-oligosacharide (melk)

 

 

andere suikers
Kabrita glucose siroop solids
NannyCare niet apart vermeld
Nutrilon standaard fructo-oligosachariden

 

 

plantaardige oliën
Kabrita soja-olie, zonnebloemolie, palmpitolie
NannyCare zonnebloem, koolzaadolie
Nutrilon standaard palmolie, koolzaadolie, kokosolie, zonnebloemolie

 

 

visolie
Kabrita visolie met DHA
NannyCare niet apart vermeld
Nutrilon standaard visolie

 

 

Conclusie

In beide soorten flesvoeding op basis van geitenmelk zitten melkbestanddelen waarvan niet precies staat omschreven dat ze van geitenmelk komen. Het is dus mogelijk dat deze afkomstig zijn uit koemelk. In de overzichtjes kun je zien wat er precies vermeld staat in de ingrediëntenlijsten. Deze kun je gebruiken om je persoonlijke voorkeur te bepalen. De voedingswaarde van de verschillende soorten flesvoeding, op basis van geitenmelk én koemelk, is vergelijkbaar.

 

 

Hou je wel van dergelijke eerlijke artikelen over babyvoeding? Volg ‘alweer een nieuwe moeder’ dan op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en/of Bloglovin’.

 

 

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Moepie 27 april 2016

    Oh ik heb hier nog nooit echt over nagedacht. Thanks!

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge