18 november 2015

Verrassende recepten met kaki (sharonfruit)

kaki collage

Ik was eigenlijk niet zo’n fan van de kaki. Zeg maar gerust eigenlijk helemaal niet. Toch heb ik vorige week een hele bak kaki’s gekocht. Ze waren in de aanbieding en het was alweer zo lang geleden dat ik ze geprobeerd had dat ik vond dat ik het weer eens moest proberen. Bovendien had Jim ze nog nooit gegeten, en uit het oogpunt van eet-opvoeding vind ik het wel belangrijk om hem alles te laten proberen.

Het was geen succes. Ik vind ze nog steeds ‘niet te haggen’, en Jim heeft ongeveer de helft op de grond gegooid. Hij beschouwde het niet als eten, volgens mij. Hetzelfde geldt trouwens voor avocado. Op de foto krijg je een impressie van Jim’s liefde voor de kaki.

jim met kaki

Goed, ik zat dus met een grote bak kaki’s en ik wist niet wat ik er mee moest doen. Weggooien vind ik zonde, mezelf en Jim dwingen om ze te eten doe ik liever niet, dus ik ben eens gaan googelen naar recepten. Ik was best verrast!

Ten eerste kwam ik erachter dat sharonfruit een soort kaki is. Wist ik niet, ik dacht dat het gewoon dezelfde vrucht was, maar is niet zo dus. Weten we dat ook weer.

Ten tweede blijkt dat je kaki heel goed kan gebruiken in hartige recepten! Zodra ik dat zag moest ik het uitproberen natuurlijk, dus ik heb er meteen eentje in plakken gesneden en met wat zout en peper in de pan gegooid.

En het was best lekker! Het is nog steeds niet mijn favoriete eten, maar die wee-zoetige smaak is zoeter geworden. Het weeïge is er vanaf, zeg maar. Ik zag er meteen mogelijkheden door.

Karbonade of varkenshaas met kaki

Wij eten niet vaak vlees en al helemaal niet vaak varkensvlees, maar als we dat doen vind ik het erg lekker om een paar appeltjes in acht parten te snijden en die inde pan mee te bakken. De zoete smaak past erg goed bij varkensvlees en ik denk dat je de appel heel goed kunt vervangen voor kaki. Dat maakt het gerecht weer net even anders. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt, bekijk dit recept bijvoorbeeld maar.

Salade met geitenkaas en in honing geglazuurde kaki

Als ik geitenkaas in een salade verwerk vind ik het ook lekker om er iets zoets in te verwerken. Meestal gebruik ik hier pijnboompitten of walnoten, honing (in de dressing) en plakjes (rauwe) appel voor. Ik denk dat de appel ook in dit recept vervangen kan worden door kaki, alleen zou ik die niet rauw gebruiken, want dat vind ik vies! Daarom zou ik de kaki in partjes snijden en bakken in wat olie. Als hij gaar is wat water en honing erbij doen en hem op deze manier in honing glazuren. Dit klinkt heel raar trouwens, ik bedoel een “honey glaze”, maar ik weet niet of dit de vertaling is. Na even googelen vond ik ook dit recept van “Koken met Mireille”, ik ben niet gek dus. 😉

Toetjes met “honey glazed” kaki

Diezelfde honing geglazuurde kaki’s kan je natuurlijk ook bij je toetje nemen, bijvoorbeeld bij vanille en/of chocolade ijs, (Griekse) yoghurt, rijstepap of met een pannekoek. Genoeg recepten te vinden die dergelijke combinaties aanraden.

 

Toen ik nog eens verder ging zoeken naar recepten met kaki kwam ik deze verrassende recepten nog tegen.

 

Ik ben erg verrast door al deze opties en ik mijn mening over de kaki is helemaal veranderd. Ik zie hem nu gewoon niet als fruit dat je zo eet, zoals een appel, banaan of mandarijn, maar als ingredient waar je hele leuke gerechten mee kun maken.

 

 

Wat vind jij van de kaki en wist jij wel dat je al deze er mee kunt maken?

 

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Ieke Kunst 9 december 2017

  Als een kaki nog stevig of hard is kun je hem nog niet eten, nadat hij donker oranje is geworden en zacht kan je het kroontje er af snijden en uitlepelen, dan is hij pas zoet en zacht, de schil is dan nog stevig genoeg om uit de hand te eten.

 • Reageren Vlijtig Liesje 19 november 2015

  Ik weet eigenlijk niet eens wat een kaki is… Ik dacht dat het een kleur was.

  • Reageren Elisabeth 19 november 2015

   En die kleur is ie niet. Tis een wee zoetige oranje tomaat.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge