Het lijkt wel alsof er met kerst één ding centraal staat: vlees. Terwijl ik hier juist van probeer te minderen. Vorig jaar heb ik op kerstavond bij het kerstdiner bij mijn ouders gewoon het vlees laten staan. Eerste kerstdag gingen we gourmetten met de familie van mijn vriend en heb ik wat vegetarische (zelfs veganistische) gerechtjes met tempeh gemaakt. Die waren erg geslaagd, maar er is nog zoveel meer mogelijk! Daarom dit jaar elke week in december een lekker vegetarisch gerecht voor het kerstdiner.
Gevulde savooie kool
Ingrediënten
- 8 mooie grote bladeren van de savooie kool
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 6 kruidnagels
- 6 donkerbruine boterhammen
- bosje salie
- 100 g gedroogde cranberry’s
- sinaasappels
- scheutje port
- 300 g blauwe kaas
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
- Blancheer de bladeren van de savooie kool.
- Hak de uien fijn
- Pers de knoflook uit
- Fruit deze in wat olijfolie met de kruidnagels.
- Scheur of snij het brood in stukjes
- Hak de salie fijn
- Rasp de schil van de twee sinaasappels
- Pers één sinaasappel uit
- Hak de cranberry’s fijn
- Meng dit met het uienmengsel en het scheutje port en kneed de blauwe kaas er doorheen.
- Leg vier van de koolbladeren in een ovenschaal.
- Schep op ieder blad een kwart van de vulling.
- Leg de resterende vier bladeren op de anderen en druk stevig aan.
- Bak de gevulde savooie kool pakketjes bruin in een wafel- of tosti-ijzer. Of, als je die niet hebt, in 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden Celsius of in de pan.
Vooral als je de gevulde kool in het wafelijzer bakt ziet het er erg mooi uit. En het is ook nnog eens super lekker!
0 reacties