27 december 2015

Vegetarisch gourmetten met tempeh

tempeh vegetarisch gourmettenIk ben niet vegetarisch of veganistisch, maar ik probeer wel minder vlees te eten. Met de feestdagen vind ik dat erg lastig, bij die drie+ kerstmaaltijden die ik heb is er over het algemeen geen vegetarische optie. Wel genoeg vlees, meer dan genoeg. Helaas heb ik het gevoel dat de herkomst van dit vlees juist vaak twijfelachtig is. (Lees bijvoorbeeld dit artikel)

Tijdens één van deze kerstvieringen gaan we gourmetten. Het leek me daarom leuk om in elk geval veel groente te snijden, maar ook een vegetarische, zelfs veganistische optie te maken: tempeh. Tempeh is net als tofu gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is iets steviger dan tofu, maar heeft net zo weinig smaak. Marineren is daarom aan te raden. Dit zijn de drie gerechtjes die ik maakte voor het gourmetten.

Tempeh saté

Dit is een gerechtje in Indonesische stijl. Ik heb de mini-saté-spiesjes heb ik gebaseerd op dit recept uit de Allerhande.

Benodigdheden

  • 250 g tempeh
  • 10 el ketjap manis
  • olie
  • sap van 1 limoen
  • sambal
  • rode peper
  • 100 g pindakaas
  • 1 blikje kokosmelk (+-200 ml)
  • 1 (of meer) teentjes knoflook
  • evt gebakken uitjes
  • cocktailprikkers

Bereiding

  • Snij de tempeh in blokes van 2x1x1 cm.
  • Meng 5 el ketjap, 1 el olie en 1 el limoensap door elkaar en laat de tempeh daar minsten een uur in marineren. (Ik doe dat altijd in een plastic zak, niet zo duurzaam eigenlijk…)
  • Snij de rode peper in stukjes  en pers de knoflook uit.
  • Verwarm de rest van de ketjap, de pindakaas en kokosmelk in een pannetje en roer het tot een egaal mengel.
  • Voeg de stukjes rode peper en uitgeperste knoflook toe
  • Breng op smaak met limoensap.
  • Rijg de blokjes tempeh aan kleine saté-prikkertjes, je gaat immers gourmetten.
  • Presenteer de saté-tjes leuk op een bordje, ze kunnen op de gourmet gebakken worden.
  • Serveer de saté-saus erbij, en eventueel wat gebakken uitjes.

De sate van tempeh was een groot succes. Van alle spiesjes was er nog maar één over. Echt een aanrader dus.

BBQ-tempeh

tempeh bbq style

De marinade voor dit gerechtje is in Chinese stijl, het recept komt hier vandaan. Het wordt gewoonlijk met varkenvlees gemaakt, dat wordt geroosterd op de barbecue. Volgens mij (en wiki) is het de Chinese versie van Babi Pangang.

Benodigdheden

  • 250 g tempeh
  • 10 el hoisin saus
  • 3 el tamari sojasaus
  • 3 el rijstwijn
  • 2 el honing
  • 1 tl suiker
  • 1 tl verse gember
  • Sesamolie naar smaak

Tip: als je dit een te gewikkelde marinade vindt (omdat je geen hoisinsaus en/of rijstwijn kan vinden) kun je ook kan en klare marinade kopen. Bij ons heeft de AH deze.

Bereiding

  • Snij de tempeh in plakjes. Ik heb ze, omdat we gaan gourmetten, in stukjes van ongeveer een halve cm dik gedaan.
  • Meng alle ingrediënten (of neem drie eetlepels saus uit het potje) en marineer de stukjes er minstens een uur in.
  • Leg de stukjes leuk op een schaaltje of bordje, ze kunnen op de gourmet geroosterd worden.

Ook de temmpeh barbecue stijl was een succes. Iets meer over dan van de saté, maar het gerecht was goed gegeten.

Zoet-zure tempeh spiesjes

tempeh sate ananas

Dit receptje heb ik losjes gebaseerd op een recept van de Groene Meisjes. De basis is een blikje ananas-stukjes, waar je zowel het sap als de stukjes van gebruikt.

Benodigdheden

  • 250 g tempeh
  • 1 blikje ananasblokjes (+- 500 gram), gooi het sap niet weg!
  • 2 el sojasaus
  • 1 el limoensao
  • 1 el honing
  • 1 el olie
  • 1 tl gemberpasta (of geraspte verse gember)
  • cocktailprikkers

Bereiding

  • Snij de tempeh in blokjes van ongeveer 1x1x1 cm.
  • Laat de blokjes ananas uitlekkes boven een steelpannetje en verhit het ananassap tot het ingedikt is tot een stroop.
  • Meng de sojasus, gemberpasta en het ingedikte ananassap en marineer daar de tempeh in, ten minste een uur lang.
  • Rijg de stukjes gemarineerde tempeeh afwisselend met en stukje ananas aan een cocktailprikker.
  • Presenteer de prikkers leuk op een bordje of schaaltje. Ze kunnen op de gourmet gebakken worden.

De smaak van de ananasspiesjes was lekker. Er was alleen zo veel ander lekkers te eten dat dit gerechtje een beetje wegviel. Bijna alle spiesjes waren nog over. Vandaag, tweede kerstdag, zal ik die allemaal op ‘moeten’ eten dus. Nou ja, niet erg hoor, ik vond ze best lekker.

 

Al met al denk ik dat tempeh een heel geschikte vleesvervanger is om mee te gourmetten. Voor de zekerheid hadden we ook een vegetarisch gourmetpakketje genomen, dat was ook lekker, maar niet nodig.

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageren Paula 28 december 2015

    Klinkt (leest) lekker deze receptjes! Dat ga ik van de zomer maar proberen, buiten. Ik vind gourmetten best leuk, maar je huis meurt 3 dagen later nog.
    Misschien kan het in grotere blokjes ook op de bbq.

    • Reageren Elisabeth 28 december 2015

      Ja dat kan vast ook gewoon op de bbq! En JA het huis ruikt nog steeds…

    Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Populaire berichten

    Follow