14 augustus 2016

Toch maar aan de ovulatietest

Toch maar aan de ovulatietest – Mijn vriend en ik zijn nu al een klein jaar aan het proberen voor de tweede. Niet superhard aan het proberen hoor, maar toch, proberen. Daarmee bedoel ik dat we graag een tweede zouden willen en geen voorzorgsmaatregelen nemen. Tot op heden is het echter niet gelukt om nog een keer zwanger te worden. Ik heb daarom besloten om tóch maar aan de ovulatietesten te gaan.

ovulatietest clearblue ervaring

Tegelijk met de ovulatietesten kocht ik maandverband. Zoveel vertrouwen heb ik er dus in dat het gaat lukken… (not)

Waarom een ovulatietest doen?

Als je na een jaar nog niet zwanger bent is dat best frustrerend. Alleen, als ik heel eerlijk kijk naar hoe ‘hard’ mijn vriend en ik ons best hebben gedaan schiet dat nogal te kort. Toen we zwanger probeerden te worden van Jim deden we veeeeeeel harder ons best. Dat betekende dat we zorgden dat we om de dag, of in elk geval om de twee dagen seks hadden. Op die manier weet je bijna zeker dat je óók op het juiste moment, namelijk voor je eisprong seks hebt.

 

We kunnen ‘het’ niet meer opbrengen

Sinds Jim geboren is kunnen we dit echter niet meer opbrengen… Je kent het wel. Druk, moe, stress… en weet je hoeveel tv-series we nog wel niet moeten kijken?! We proberen het wel een beetje op het juiste moment te plannen hoor, maar zeker weten dat we het op het ‘goede’ moment doen weten we eigenlijk niet.

Wat is het goede moment om seks te hebben?

Ik heb altijd geleerd en gelezen dat de meeste vrouwen een cyclus hebben van 28 dagen, en een eisprong rond de 14 dagen. Mijn cyclus is ongeveer 28 dagen, al was hij wel iets onregelmatig toen ik nog borstvoeding gaf. Dit was dus het moment dat ik dacht dat we het beste seks konden hebben. Toen ik zwanger was van Jim bleek bij de termijnecho echter dat ik zwanger geworden was op dag 16 van mijn cyclus. Twee dagen later dus. Echt zeker van wanneer mijn eisprong is ben ik niet dus. Mede daarom vonden we het een goed idee om toch maar met ovulatietesten te beginnen.

Wat zijn onze redenen om met ovulatietesten te beginnen?

De voornaamste reden voor ons is dus dat we niet precies weten wanneer mijn eisprong is. Maar dat wisten we een jaar geleden ook niet, dus waarom beginnen we nu? Eigenlijk willen we gewoon heel graag een zusje of broertje voor Jim. Het liefste met niet al te lange tijd er tussen. Die anderhalf jaar die mij zo mooi leek is al gepasseerd, maar als we niet opschieten zit er straks meer dan drie of vier jaar tussen. Dat is prima als dat zo is natuurlijk, maar dan kunnen ze maar beperkt met elkaar spelen. Rogier en ik hadden allebei een broer die niet al te veel jonger was, en we hadden allebei niet anders gewild. We willen dat Jim ook gewoon graag geven.

Zorgen dat het niet te lang duurt voor we zwanger zijn

Een bijkomende reden is nog dat ik nog steeds het gevoel heb dat ik maar een beperkte tijd heb om nog een kindje te krijgen, door mijn leveraandoening PCLD. In maart heb ik een ingreep ondergaan om de klachten die ik heb van mijn lever te verminderen. Dit heeft enorm geholpen, maar ik voel mijn lever groeien. Ik ben echt bang dat als ik te lang wacht met zwanger worden ik veel problemen zal ervaren tijdens mijn zwangerschap. Nog een extra reden om zo snel mogelijk zwanger proberen te worden dus.

Welke ovulatietest moet je kiezen?

Ook dat vond ik best een lastige vraag. Ik heb wat gelezen op internet en het lijkt toch dat echte Clearblue testen het beste en makkelijkste in gebruik zijn. Ik heb daarom bij de Kruidvat een verpakking gehaald. Daarin zitten 10 tests, voor €29,99 en dat is genoeg voor één maand. Later kwam ik er achter dat ik beter even op internet had kunnen kijken, want bij bol.com kun je ovulatietesten veel goedkoper bestellen. Je krijgt er 20 voor €35,99.

Hoe werkt de ovulatietest?

Een ovulatietest lijkt eigenlijk heel erg op een zwangerschapstest. Je moet over een absorberend stokje plassen en na een paar minuten zie je of je ovuleert. Bij mijn testen zie je een leeg rondje als dat niet zo is, en een smiley als dat wel zo is. Eigenlijk meet je test niet wanneer je ovuleert, maar wanneer je de hormoonpiek hebt die zal zorgen dat je een eisprong krijgt. Volgens de bijsluiter is dat ongeveer 48 uur na de piek, dus na het lachende gezichtje. Je hebt dus nog best de tijd om een date night te plannen. 😉

Wanneer en hoe vaak moet je een ovulatietest doen?

Het hangt af van de lengte van je cyclus op welke dag je moet beginnen. In de bijsluiter staat het allemaal precies uitgelegd. Mijn cyclus is 28 dagen, dus moest ik beginnen op dag 11. Je doet dan iedere 24 uur een plastest, net zo vaak tot er een smiley verschijnt. Aangezien er 24 uur tussen de testen zat, heb je vanaf dan nog minstens 24 uur om de liefde te bedrijven.

positieve ovulatietest clearblue

Sorry, heel erg overbelicht, maar anders kon je de smiley niet zien.

Waar moet je op letten bij het doen van een ovulatietest?

Je moet eigenlijk op best wat dingen letten als je de test doet. Zo moet je ten minste 4 uur niet geplast hebben. Moet je de test lang genoeg in de urinestraal houden. Of lang genoeg in het plastic bekertje waar je de urine in hebt opgevangen (als je niet zo goed bent in raak plassen zoals ik). Dan moet je niet vergeten om de test op tijd af te lezen (zoals ik één keer vergeten ben). Dat klinkt misschien allemaal heel simpel, maar voor een ongeorganiseerde chaoot zoals ik valt dat best tegen. Maar goed, ik klaag niet, want ik heb uiteindelijk een lachend gezichtje gezien. Later dan ik verwacht had, dus misschien maar goed dat we ze zijn gaan doen, die ovulatietesten.

Heeft het zin om ovulatietesten te doen?

Nou, dat zullen we moeten afwachten. Fingers crossed!!

 

Dat is mijn ervaring tot nu toe met ovulatietesten. Heb jij bij het zwanger worden ovulatietesten gebruikt?

 

 

Vorige post Volgende post

24 reacties

 • Reageren Lianne 22 augustus 2016

  Bij de 2e duurde het hier ook 1.5 jaar voordat we zwanger waren. Had er liever ook korter tussen gehad maar helaas zit er nu 4 jaar tussen. Ik had onregelmatige cyclussen dus al vrij snel met ovulatietesten aan de gang gegaan om te kijken wanneer dan mijn eisprong zat. Had van die goedkope van sensitest. Ruim een jaar gebruikt zonder resultaat. Toen 1 maand besloten om die van clear blue te gebruiken (vond het toch wel een hoop geld ) en die keer zwanger geraakt. Mocht er nog een 3e in de planning komen dan haal ik gelijk die clearblue weer in huis 🙂

 • Reageren Kelly 21 augustus 2016

  2 keer gebruikt, 2 keer zwanger

  • Reageren Elisabeth 21 augustus 2016

   Dat geeft de burger moed!!

 • Reageren Vlijtig Liesje 16 augustus 2016

  Ik kan me het best voorstellen dat je een ovulatietest gaat doen. Zelf hield ik mijn temperatuur bij als ik graag zwanger wilde worden. Lekker goedkoop, en het werkte perfect. Op de dag van de ovulatie was mijn temperatuur een halve graad lager : )

 • Reageren Channa 16 augustus 2016

  Hier nooit gebruikt, hopelijk gaat het jullie helpen!

 • Reageren Merel 15 augustus 2016

  Mooi dat je hier zo open over bent.
  Heel veel geluk en succes, hoop dat je snel een bericht mag posten dat je zwanger bent!
  Merel onlangs geplaatst…In het zonnetje: Nicole van Everyday-LifeMy Profile

 • Reageren Nicole 15 augustus 2016

  Gewoon ovulatietesten van de Action kopen joh. Werken prima en het scheelt zoveel geld! Zelf heb ik ook beide zwangerschappen een test gebruikt. Bij Spencer heeft het goed gewerkt, deze keer heb ik blijkbaar te laat getest en had ik mijn hele eisprong gemist. Maar toch zwanger 🙂

 • Reageren -N | Mommies Life 15 augustus 2016

  Heel veel succes! Hopelijk lukt het jullie! Ik heb gewoon de goedkoopste van de Etos gekocht. Daar ga ik over 3 weken mee aan de slag. Ik ben benieuwd! En natuurlijk of ik ook op alles let 😉
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…8 manieren om sneller zwanger te wordenMy Profile

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 15 augustus 2016

  Veel succes, ik hoop dat je er snel baat bij hebt! Ik heb er zelf geen ervaring mee.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…En toen zaten we alwéér in het ziekenhuis…My Profile

 • Reageren Zus 15 augustus 2016

  Hier na 3/4de jaar zelf te proberen (ik gaf borstvoeding en had geen cyclys na de bevalling van de eerste) uiteindelijk gebruik gemaakt van goedkope LH dipsticks. 3 Maanden in de ochtend en avond op zelfde tijd getest. Leek niet te werken tot ik eindelijk een knaller van een streep zag! (Cyclus na bijna een jaar weer op gang.. Bv was gestopt) De eerste knaller mis geschoten maar 2de keer was het raak en dus zwanger van mijn tweede. Dipstickjes koop je per 25 stuks + zwangerschapstest voor 14,- euro. Google op goedkope ovulatietest of dipstick. Cheers en good luck!

 • Reageren Linda 14 augustus 2016

  Heel veel succes, goed dat je dit zo openlijk deelt. Zwanger worden is niet altijd even ‘planbaar’. Wij hadden juist het tegenovergestelde, na acht maanden zwanger van de tweede… Was wel welkom maar niet zo snel.

 • Reageren Kleine Prinses 14 augustus 2016

  succes! Bij mij werkten die dingen niet 😀 haha
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Bewust alleenstaande moeder, BAM!My Profile

 • Reageren Liess 14 augustus 2016

  De ovulatietesten van de action zijn ook gewoon heel goed en makkelijk. En een stuk goedkoper

 • Reageren Patricia 14 augustus 2016

  bij mij hebben de ovulatietesten ontzettend geholpen, maar dat is ook omdat ik een onregelmatige cyclus heb en geen idee had wanneer mijn eisprong was. in beide gevallen was ik binnen enkele maanden zwanger nadat ik met de testen was begonnen. overigens heb ik hele goedkope testen gebruikt maar mijn ervaring is dat die ook prima werkten. mocht je willen weten welke testen dit zijn moet je het maar laten weten.

 • Reageren Saskia 14 augustus 2016

  Heel veel succes en plezier met verder proberen.. de testen hebben ze ook bij de action. Dit scheelt heel veel in de prijs. Ik heb er geen ervaring mee maar wel met de zwangerschapstesten van de action en die waren prima. Temperaturen en de (tmi) samenstelling van je afscheiding in de gaten houden zijn gratis methoden…

 • Reageren Maai 14 augustus 2016

  Oef wat spannend zeg, succes, ik duim voor jullie!
  Maai onlangs geplaatst…Wat gaan we doen? GeocachingMy Profile

 • Reageren Sandra 14 augustus 2016

  Ik heb er gebruikt maar het was verloren moeite aangezien mijn cyclus meer dan een jaar heel onregelmatig was. Uiteindelijk stapten we naar de gynaecoloog en zij stelde vast dat ik enkele dagen later mijn eisprong zou hebben. Een dure ovulatietest maar wel raak! 🙂

 • Reageren Nicole 14 augustus 2016

  Hopelijk heeft het succes gehad! Zo’n smiley is wel heel handig maar wat duur zeg die testen..
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #15 | Bloggersdate, Sarah en mosselenMy Profile

 • Reageren Jess 14 augustus 2016

  Nog nooit gebruikt. Maar wel eens handig om je cyclus te ontdekken. Zoals jij nu door hebt dat je eisprong later ligt. Fingers crossed.

 • Reageren Nanouk 14 augustus 2016

  Spannend! Hopelijk snel raak!! Ik heb nooit ovulatietestjes gedaan maar wel op internet uitgerekend wanneer m’n eisprong zou zijn. En dan was het een paar dagen daarvoor en daarna om de dag feest 🙂

 • Reageren Es. 14 augustus 2016

  Hopen dat de tests hun bijdrage leveren! Zou toch prachtig zijn als dit werkt!
  Bij mij het twee keer stom cliché niet mee bezig zijn, al ben ik mij zeer bewust dat dat echt niet de goude tip is ofzo..
  Bij de eerste na 9 maanden nog niet zwanger, ons toen gestort op de bruiloft voorbereiden en na het aanschaffen van mijn jurk bleef opeens mijn menstruatie uit.
  Nu zwanger van de 2e. Veel problemen in de schoonfamilie en ook op t werk en raakte overspannen. Toen besloten de 2e maar even uit te stellen (waren 4 maanden bezig voor de 2e) en na dat besluit bleef mijn eerstvolgende mentruatie weer uit.
  Ik ben me zeer bewust van het geluk dat we hebben, want zo mooi werkt t natuurlijk lang niet altijd!

 • Reageren Mama Lifestyle Blog 14 augustus 2016

  En een jaar proberen zou mij ook heel onzeker en ongeduldig maken hoor.

 • Reageren Mama Lifestyle Blog 14 augustus 2016

  Ik hoop dat je heel snel zwanger wordt Elisabeth! Zou een andere goede manier ook jezelf dagelijks temperaturen kunnen zijn? Ik werd alle drie de keren (1e keer miskraam en twee kinderen) heel snel zwanger. Wij hielden mijn vruchtbaarheid absoluut niet in de gaten en hadden gewoon seks wanneer we zin hadden. We zagen wel wanneer het raak zou zijn. Tussen onze twee kinderen zit bewust 3,5 jaar. Wij wilden de kinderen juist niet te snel achter elkaar. Qua spelen merk ik het leeftijdsverschil echt niet. Mijn kinderen zijn dol op elkaar en spelen altijd met elkaar. Ze kunnen samen ook super ondeugend zijn. Ze zijn echte partners in crime. Maar ik begrijp heel goed dat je gezien jouw leveraandoening niet al te lang wilt wachten. Hopelijk lezen we snel op je site dat het gelukt is!
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Hoe heeft het moederschap mij en mijn leven veranderd?My Profile

  • Reageren Elisabeth 14 augustus 2016

   Temperaturen is ook n gedoe… dan is die ovulatietest sneller. Ik heb er van deze maand vijf over. Dus t valt nog mee 🙂

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge