Tips bij ondergewicht van dreumes en peuter – In Nederland worden jonge kinderen (en hun ouders) goed in de gaten gehouden. Op vaste momenten ga je met je baby, dreumes en peuter naar het consultatiebureau. Het is niet verplicht, maar eigenlijk iedereen doet het. Je kindje wordt gewogen, de lengte wordt gemeten en deze worden vergeleken met de groeicurve. Zolang je kindje wat betreft gewicht binnen de range van de curves zit en goed op zijn eigen curve blijft is iedereen tevreden.

Als je kindje onder de onderste zwarte lijn blijft, zal het consultatiebureau je waarschijnlijk waarschuwen voor ondergewicht.
Gaat het gewicht van je kindje, in verhouding tot de lengte, te snel omhoog krijg je waarschijnlijk te horen dat je kindje overgewicht heeft. En waarschijnlijk krijg je dan een paar dringende vragen van de arts of wijkverpleegkundige over ‘hoeveel melk/limonade/suiker- of vethoudende producten je wel niet geeft’ en ‘of je daar als de wiedeweerga mee wil stoppen’. Dat is niet leuk om te horen, maar wel relatief makkelijk opgelost. Als je de adviezen van het consultatiebureau opvolgt zal het gewicht van je kindje waarschijnlijk zo weer bijtrekken. En zelfs als dat niet zo is, de gevolgen van overgewicht in deze leeftijd zijn te overzien. (Lees dit artikel over dikke baby’s maar.)
Ondergewicht is vaak veel lastiger op te lossen. In verreweg de meeste gevallen komt dit namelijk niet doordat de ouders het kindje te weinig eten geven. Het kindje eet gewoon niet genoeg van wat het aangeboden krijgt. En het aan te moedigen meer te laten eten is vaak heel lastig en je wil het natuurlijk niet dwingen. Dat werkt waarschijnlijk alleen maar averechts. Energierijke voedingsmiddelen aanbieden klinkt ook makkelijk, maar wat kun je nou geven dat óók gezond is?
Tips om ondergewicht tegen te gaan
Overweeg om naar een kinderdiëtist te gaan
In dit artikel vind je tips om ondergewicht bij je dreumes of peuter tegen te gaan. Deze zouden je kunnen helpen, maar toch is een persoonlijke aanpak het beste. Zeker als het gaat om ernstig ondergewicht is het een goed idee om naar een kinderdiëtist te gaan. (Bekijk hier de zorgkaart van Nederland voor alle diëtisten, en bekijk hier of het dieetadvies vergoed wordt met jouw zorgverzekering.)
Eet aan de eettafel
Eten doe je aan de eettafel, zonder afleiding van televisie of radio.
Eet samen met je kindje
Zien eten doet eten. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Als je moeite hebt je dreumes of peuter te laten eten is het daarom belangrijk dat je tegelijk eet. Voor jezelf is dat ook niet zo gek. Iedere dag ontbijten, fruit eten, is helemaal zo slecht nog niet voor jou als ouder. Ook voor het avondeten geldt dat het helpt om samen te eten, en ook hetzelfde. Al betekent dat waarschijnlijk dat je als ouder eerder moet eten en iets moet eten dat je misschien wat saai vindt. Als je kindje ziet dat jij het ook eet kan het zeker helpen. Eventueel kun je wat extra zout en peper, of wat saus op je eigen bord doen om het wat smakelijker te maken.
Schep maar een klein beetje op
Sommige kinderen worden ontmoedigd als ze een enorm bord vol krijgen. Dan zien ze het niet zitten om er ook maar aan te beginnen. Als je maar een klein beetje opschept kunnen ze de hoeveelheid overzien. En als ze het allemaal opgegeten hebben kun je altijd wat meer opscheppen.
Maak geen strijd van het eten
Als je je kindje probeert te dwingen te eten krijg je eigenlijk alleen maar ruzie en frustratie. Zo komt er een negatief gevoel aan eten, en zal het eten misschien nog lastiger gaan in de toekomst. Probeer het daarom positief te houden. Probeer je kindje te belonen als het wel eet, en lukt het echt niet om te eten, dan lukt het niet.
Smeer margarine op brood
Het wordt aangeraden om halvarine op brood te smeren. Daar zitten goede vetzuren en vitamine A en D in. Halvarine bestaat voor 40% uit vet. Als je kindje ondergewicht heeft kan het best wat extra vet en energie gebruiken. In margarine zit 80% vet. Margarine smeren in plaats van halvarine is een makkelijke manier om je kindje meer energie binnen te laten krijgen.
Geef melkproducten pas ná het eten
Dreumesen en peuters hebben twee bekertjes melkproducten per dag nodig (bron: het Voedingscentrum). Een bekertje bij het ontbijt en/of bij de lunch, en misschien een schaaltje yoghurt als toetje na de warme maaltijd zijn prima opties. Melk heeft echter wel een hoge verzadigingswaarde. Dat betekent dat je honger snel weg gaat als je melk drinkt. Geef het daarom nadat je kindje uit is gegeten.
Kies volvette melkproducten of zelfs kunstvoeding
Als je kindje ondergewicht heeft hoef je niet bang te zijn om energierijke of vette producten te geven. Die voedingsstoffen heeft het juist nodig. Geef daarom volle melk en melkproducten. Als je kindje écht veel moeite heeft met eten kun je zelfs overwegen om opvolgmelk, dreumes- of peutermelk te geven. Daar zit iets meer energie in en daar zijn extra vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Dit is echter een noodgreep. Ik raad je aan eerst de andere tips in dit rijtje te proberen.
Geef gezonde maar energierijke tussendoortjes
Waarschijnlijk geef je je kindje twee keer per dag een tussendoortje. Één keer fruit en één keer iest anders. Sommige tussendoortjes zijn energierijker dan anderen.
Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bij het fruithapje altijd een paar plakjes banaan te doen. Banaan bevat in vergelijking met ander fruit veel energie. Om te zorgen dat je kindje genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt is het echter wel belangrijk om wat soorten fruit af te wisselen. Kies er daarom voor om het fruithapje half uit banaan en half uit andere soorten fruit te laten bestaan.
Een voorbeeld van een gezonde energierijke hartige snack is avocado. Deze kun je gewoon in twee helften of stukjes aan je kindje geven. Eventueel kun je hem ook prakken, of mengen met een eetlepel yoghurt en/of olie.
Voor energierijke tussendoortjes geldt ook dat ze erg vullen. Laat daarom genoeg tijd tussen het tussendoortje en de volgende maaltijd, zodat je kindje daar ook weer van zal eten.
Voeg een extra eetmoment in
Het toevoegen van een extra eetmoment is een andere noodgreep en ik raad je dit alleen aan als al het andere niet lukt. Waarschijnlijk heeft je dreumes of peuter vijf eetmomenten: ontbijt, lunch, avondmaaltijd, en tussendoor een fruithapje en een snack. Als het echt niet lukt om je kindje meer te laten eten tijdens deze eetmomenten kun je het overwegen om een extra eetmoment in te voegen. Bijvoorbeeld door nog een (pyjama)papje voor het naar bed gaan te geven. Voor kinderen met een gezond gewicht is dit echt niet nodig, en dit is echt en laatste redmiddel voor kinderen met ondergewicht. En vergeet daarna niet de tanden van je kindje te poetsen natuurlijk.
Ook goed om te lezen
Ik kwam deze twee artikelen tegen die heel informatief waren over ondergewicht bij dreumes en peuter.
- 11 vragen over ondergewicht (J/M ouders)
- Dreumes en peuter met ondergewicht (Koru Voedingsadvies)
Dit zijn mijn tips om ondergewicht tegen te gaan. Hebben jullie nog goede raad?
2 reacties
Goede tips 🙂 Nomi heeft geen ondergewicht, maar ze is wel vrij licht.
Malou onlangs geplaatst…31 weken zwanger
Waarom niet gewoon roomboter ipv margarine? Lijkt mij sowieso gezonder dan zo’n pakje plastic… En avocado kan je ook op brood smeren. Verder kun je qua broodbeleg nog denken aan hummus en kokosolie….