12 september 2016

Terug naar één keer per week in bad…

Ik heb al vaker verteld over Jims gevoelige huidje, aanleg voor eczeem en de hardnekkige krentenbaard infectie die hij deze winter had.  Sinds  eind  mei ging het eindelijk beter met zijn huid en Jim heeft de hele zomer buiten kunnen spelen zonder zorgen over de zon, zonnebrand die zijn huid zou irriteren of dat hij niet in het water zou mogen.

jim-in-badje

Dagelijks in bad

Het ging zo goed dat we zelfs begonnen zijn met hem bijna dagelijks in bad te stoppen. Dat vindt hij heerlijk. Bijna iedere avond voor hij naar bed gaat kan hij even spelen en ontspannen in de flexibele wastobbe van de Action. Hij is er helemaal aan gewend en stelt het niet op prijs als we dit deel van het bedritueel overslaan. Helaas zullen we het hem nu weer moeten ontwennen.

Is de krentenbaard terug?

Vrijdag kregen we een berichtje van het kinderdagverblijf dat Jims krentenbaard twrug was. Daar schrokken we wel van, want dat hadden we zelf niet gezien. Gelukkig was Rogier vrij en kon hij meteen even met Jim langs de huisarts. Zij zei dat het geen krentenbaard was (gelukkig), maar dat het wel weer eczeem was dat terug begon te komen.

Wat moeten we doen tegen eczeem?

We hebben weer een zalfje meegekregen. Wolvet met hydro-cortisol deze keer. Twee keer per dag smeren,  en absoluut niet te vaak in bad. Maximaal twee keer per week, en het liefste nog minder. En helemaal invetten zodra hij uit bad komt.

Dat wordt heel vaak nee zeggen…

Jim verwacht nu eigenlijk dat hij iedere avond in bad mag. Rond een uur of zeven begint hij enthousiast “Badje, badje, badje” te suggereren. Voor ons was dat een makkelijk moment om naar boven te gaan. Geen gehuil meer omdat hij niet naar bed wilde, maar enthousiasme voor het bad. Nu zullen we dus nee moeten zeggen en hem daarna dwingen naar bed te gaan. Ik ben een beetje bang dat hij het als straf zal zien.

Een vervangend ritueel?

Nou heb ik bedacht dat we het bad onderdeel van het bedritueel moeten vervangen door iets anders, maar ik weet niet zo goed wat. Misschien langer voorlezen, of insmeren met babyolie of zo? Het moet wel iets heel leuks zijn om het badje te kunnen vervangen denk ik.

 

Weet jij misschien iets  leuks en ontspannends om het bad te vervangen iedere avond?

 

 

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageren Fleur 19 september 2016

  Hier geen eczeem, maar wel opgevoed met dat 1-2 per week in bad veel beter is voor kinderen. Ons bed ritueel bestaat uit voorlezen en daarna uitgebreid knuffelen en kroelen. Maar ik kan me voorstellen dat als je zoon zo gewend is aan het bad ritueel dat massage mss wel een goed alternatief is

 • Reageren Rachelle van Pelt 17 september 2016

  Één keer per week in bad is dan wel lastig voor je, maar wel genoeg. Je kunt vast een leuke andere bezigheid vinden. Eigenlijk alle vaste persoonlijke aandacht is waardevol!

 • Reageren karlien 14 september 2016

  Wat vervelend zeg, ik had er als kind veel last van. Bij mij kwam het door bepaalde voeding.

  Babymassage is ook ontspannend. Samen een boekje lezen.
  karlien onlangs geplaatst…Anserdennen theehuys, thee bij Nationaal Park DwingelderveldMy Profile

 • Reageren mariska 14 september 2016

  Ik zou het uitleggen aan Jim (ze begrijpen meer dan je denkt). En dan idd iets anders voor in de plaats. Misschien vind hij een massage wel heel fijn? Gewoon op het grote bed en dan erna (of juist ervoor) nog even spelen (kiekeboe, kietelen, beetje stoeien).

 • Reageren Josan 14 september 2016

  Mijn dochter heeft ook eczeem. Vandaar day ik haar al vanaf de kraamweek maar 1x in de 2 dagen in bad/douche stop. En ik lig er tegenwoordig helemaal niet meer wakker van als dat maar 1x per week is, mits ze zichzelf gewoon een washandje wast. Verder hebben we alleen maar verzorgingsmiddelen die biologisch zijn en tegenwoordig 100% anti allergisch. Oh en een wateronharder…helpt ook want kalk in water is niet bevorderlijk voor eczeem. Ik lees, zing en stoei met de kinderen als bedtijdritueel.

 • Reageren Kim 13 september 2016

  Wat wij hadden toen onze dochter de leeftijd had van Jim nu, was een hele grote doos. Die stond op haar kamer en daar ging ze voor het slapen gaan altijd in en omheen spelen met haar pyama aan. Zoiets werkt misschien wel om het badderen te ‘vergeten’? Zij vond die doos echt lang heel speciaal.

 • Reageren Bregje 13 september 2016

  Ach arm mannetje! Hier ook een eczeem mannetje, dus badderen doen we ook maar 1x per week.eestal voor bedtijd even lekker knuffelen, kletsen een boekje lezen en dan gaat ie wel slapen.
  Bregje onlangs geplaatst…Een ongeluk zit in een klein hoekje…My Profile

 • Reageren Kirsten 13 september 2016

  Ik zou zeggen: Kruip met hem even in het grote bed & knuffel hem daar een beetje als hij een knuffeltype is… Moeilijk om het badje te vervangen als hij al echt weet dat het een deel van het avondritueel is, maar hij zal er wel aan wennen denk ik. Wij doen Lenne ook maar 3x per week in bad, elke dag is zeker niet nodig. Mag je hem niet gewoon afspoelen in de douche of gewoon in water zetten zonder hem echt te wassen? Dat zou anders ook nog een optie zijn!
  Kirsten onlangs geplaatst…Eetdagboek #1My Profile

 • Reageren Vlijtig Liesje 13 september 2016

  Een massage!!!

 • Reageren Simone 12 september 2016

  Ach wat sneu. Wij hebben boven een puzzel liggen, een die Mirthe beneden dus niet heeft. En ze vindt het altijd heel leuk om, als we boven komen, nog even samen te puzzelen. Misschien is dat iets? Of inderdaad een rondje fietsen of zo, vind ik ook geen slecht idee.

 • Reageren Ellen 12 september 2016

  Wij lezen iedere avond nog een boekje voor het slapen gaan. Misschien als je dat heel enthousiast introduceert? En dat hij bijvoorbeeld zelf kiest wel boekje, beetje een speciaal iets van maken?

 • Reageren PuurHappy 12 september 2016

  Wat ontzettend grappig. Ik dacht ook gelijk aan een rondje fietsen. Kan nog net even met dit mooie weer. Tegen de tijd dat s avonds flink afkoelt heb je vast al een leuk alternatief gevonden om het bed ritueel een andere invulling te geven.

  Toi toi toi.

 • Reageren Malou 12 september 2016

  Oh lastig zeg! Lenn gaat ook vaak 1 keer per week in bad omdat zijn huidje zo droog en gevoelig is. Ik merk wel dat zijn huidje nu een stuk rustiger is. Nomi heeft ook een gevoelige huid, maar een paar keer per week douchen is voor haar gelukkig geen probleem.

  Ik snap dat je een ander avondritueel wil. Misschien samen een boekje lezen? Of doen jullie dat al?
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #173; dierentuin en nazomerenMy Profile

 • Reageren Sabrina 12 september 2016

  Fenna heeft hier ook een ritueel: na het eten nog even spelen. Dan of pyama aan, of in bad en pyama aan. Dan filmpje kijken op tv met nog wat te drinken. Daarna tanden poetsen en voorlezen en dan lekker slapen. Ze gaat 1 a 2 keer per week in bad. Als t warm is ook wat vaker hoor. Maar er zit minimaal een dag tussen. 😉 Succes met het nieuwe ritueel!

 • Reageren Nanouk 12 september 2016

  Wij doen Roan ook 1 keer per week in bad… Maar das eigenlijk gewoon luiheid. Al is t wel: toen we in t oppashuis in Lommel zaten ging hij iedere dag in bad omdat Joost er dan gewoon bij ging zitten (zie de foto op mn blog hihi).
  Met mooi weer een rondje fietsen, zoals hier wordt geopperd, is zeker een goed plan! En anders extra voorlezen, iets bouwen met de duplo of mega blocks, extra filmpje kijken. Oei lastig zeg. Wij laten Roan na t eten nog even spelen en vaak is hij zo hyper dat ie rondjes om t kookeiland gaat rennen. Als ik nog iets bedenk, hoor je t van me!

 • Reageren Paula 12 september 2016

  Dat is helemaal niet fijn zeg, en vooral met dat warme weer. Niet in bad betekent dus eigenlijk niet in water; wordt zijn huidje dan te zacht?
  Ik was vroeger (20jr geleden ☺️) niet zo’n voorstander van elke dag in bad doen, toen hoorde je ook al over eczeem. Durfde het eigenlijk nooit tegen andere moeders te zeggen, die hun kind wel elke dag in bad deden (om ze schoon te maken). Ik wilde ook geen vieze moeder lijken ?.
  Maar iets anders leuks, dat is moeilijk zeg. Want lekker spelen in water is gewoon heerlijk ontspannend.
  Als je hem insmeert, (masseren, of juist lekker kietelen), dan een onesie (zonder voetjes) aan en een stukje fietsen? En heel hard leuke liedjes zingen onderweg. . . . . . . en dan thuis meteen naar bed.
  Ik blijf doordenken. Sterkte ermee.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge