9 oktober 2015

Sumo met een baby

wpid-20150804_193450.jpg

Het is alweer een tijdje geleden dat we voor de verjaardag van mijn broer en vriend gingen eten bij het sushi-restaurant Sumo. Ik weet dat het mogelijk is om een baby mee te nemen naar een restaurant, maar ik ben er toch altijd een beetje huiverig voor. Sumo leek me, als je dan ergens gaat eten met een baby, heel geschikt en dat klopte aardig.

Sumo met een baby

Sumo leek me een uitermate geschikt restaurant om te gaan eten met een baby, omdat een aantal dingen waar ik bang voor ben met een baby daar niet zoveel uitmaakt. Ten eerste, dat de baby veel lawaai gaat maken, bijvoorbeeld met huilen, maar gewoon schreeuwen of ‘zingen’ doet Jim ook nog wel eens. In mijn ervaring is Sumo over het algemeen vrij lawaaiig. Dat lawaai valt niet zo op dus.

Ook zie ik, vooral als je de vroege zitting neemt, veel gezinnen eten bij Sumo. Meestal niet met baby, hoor, dat moet ik er wel bij zeggen, maar het lijkt wel alsof ‘all you can eat’-sushi de nieuwe Chinees is van Nederland. Het is wel ietsje duurder, maar het gaat nog steeds om veel voor weinig. Ik vind het in dat opzicht vrij vergelijkbaar met een Chinees of Indische rijsttafel.

Bovendien heb je, bij ons in Haarlem dan, in het restaurant aan de Riviervismarkt, veel hoekjes en bomen, waardoor je baby een beetje verscholen is van vreemden. Dat is fijn voor die vreemden, maar ook fijn voor baby, krijgt hij een beetje rust.

Reserveren

Wij hebben toen we reserveerden er eerlijk bij gezegd dat we een baby meenamen. Ze vroegen toen meteen of de kinderwagen inklapbaar was. Mijn vriend maakte de reservering en zei meteen: “Jahoor!”, maar ik dacht al dat dat eigenlijk een nee was. We gebruiken namelijk overal de Bugaboo Cameleon, en die kan je theoretisch inklappen, maar dat doe je alleen in noodgevallen. Sumo had het over een inklapbare buggy denk ik…

Plaatsing

Dat bleek meteen toen we naar onze tafel gebracht werden. Dat was lekker in een hoekje, prima, maar we konden de kinderwagen eigenlijk niet kwijt. We hebben de wagen uiteindelijk aan het hoofd van de tafel laten staan, Jim heben we wel in de kinderstoel gezet. Op vakantie lieten we hem altijd in de wagen zitten, maar nu leek het ons gezelliger om hem in zijn kinderstoel aan het midden van de tafel te zetten. Dat ging heel goed, hij werd op deze manier constant door meerdere mensen geëntertaind. Het personeel was minder blij met de plek van de kinderwagen, want op deze manier konden ze niet zo goed bij de tafel komen om de gerechtjes erop te zetten en de talrijke lege bordjes af te ruimen. Nou ja, voor de volgende keer weten we het, melden we bij het reserveren dat we een niet-inklapbare kinderwagen meenemen, op laten we hem gewoon thuis.

Personeel

Het personeel was niet zo blij met ons. Terecht en goed te begrijpen. Als je rond de 20 bent en wél graag bij baby’s in de buurt word je wel baby-sitter, toch? Ik had medelijden met ze en heb zo goed als het ging rekening met ze proberen te houden. Alle lege bordjes aangegeven en de gerechtjes aangepakt en over de lange tafel herverdeeld, aangezien zij daar niet bij konden. Dat moest ook wel, want ze snapten niet zo goed dat je niks in de buurt van een acht maanden oude baby moet zetten. Het is maar één keer mis gegaan, valt mee toch?

Wat eet baby?

Wij hadden als uitzondering een potje baby-voeding mee genomen. Als je het echt wil kan je waarschijnlijk de stukjes sushi wel in stukjes snijden, niet die met rauw vis of vlees natuurlijk. Maar het is allemaal best zout natuurlijk. Ook als je een komkommer-maki in hele kleine stukjes snijdt zodat je baby het kan eten, zit er nog veel zout in het zeewier en ook genoeg in de rijst. Wij hebben er voor gekozen om het niet te doen.

Conclusie

In onze ervaring was het heel goed te doen, eten bij Sumo met een baby. Als je gewoon zorgt dat alle gerechtjes uit baby’s buurt blijven en je de frustratie van het personeel negeert kan je baby naar hartenlust zichzelf zijn. En dus lekker praten, schreeuwen, zingen, huilen, etcetera. Maar liever niet natuurlijk!

 

 

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Sanne Marlijn 13 oktober 2015

  James is gelukkig ook vrij gemakkelijk met uiteten gaan of op een terras zitten. Wij gingen eigenlijk altijd naar De Pizzabakkers haha, ook vrij lawaaiig dus prima te doen met een kindje dat vrij veel kwebbelt en wel eens schreeuwt. Ik lust zelf geen sushi dus Sumo zullen we wel nooit heen gaan.

 • Reageren Saskia 10 oktober 2015

  Wij hebben onze zoon weleens meegenomen uit eten maar gaan dan altijd rond vijf uur, lekker vroeg. Zodat hij nog vrolijk is en het restaurant nog rustig. Is altijd heel goed gegaan.
  Saskia onlangs geplaatst…Lippen om te zoenenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge