3 april 2016

Stukje tand afgebroken bij dreumes

Stukje tand afgebroken bij mijn dreumes – Dit was echt weer zo’n moment waarop ik dacht: “Ben ik nou écht zo’n slechte moeder?” En het begon zo goed. Jim werd helemaal happy wakker na zijn middagdutje, we dronken een kopje thee en het was lekker weer dus we gingen in de achtertuin spelen. Het leek me leuk om de Nijntje driewieler uit te proberen die we al als kraamcadeautje gekregen hadden. Ik probeerde voor te doen hoe hij met zijn voetjes op de trappers moest, dat snapte hij niet, maar gewoon lopen met zijn voetjes vond hij geweldig. Hij kon vooruit en achteruit, hij snapte hij het stuur werkte…

stukje tand afgebroken dreumes 2

Een onbewaakt ogenblik

Hij zag er echt superstoer en blij uit, dus ik maakte een foto. Logische keus toch? En toen whatsappte ik die naar papa. En toen wilde ik die ook nog even op Instagram zetten… en terwijl ik dat deed viel Jim ineens om. Hij had te ver naar rechts gestuurd en daardoor klapte de driewieler om naar de zijkant. Ik hoopte nog dat het meeviel, maar hij lag echt met zijn mondje op de tegels. Toen ik hem oppakte zag ik meteen dat zijn hele mondje vol bloed zat en dat zijn tandje afgebroken was.

Stukje tand afgebroken

Ik heb maar gewoon gedaan wat me het beste leek. Eerst even geknuffeld natuurlijk. Toen heb ik zijn mond een beetje geprobeerd schoon te maken, maar ik mocht er absoluut niet aan zitten van hem. Toen heb ik hem wat koud water gegeven met een rietje. Dat leek me het minst pijnlijk. Dat hielp wel een beetje. En toen hebben we een half uur samen op de bank gelegen terwijl hij snikkend uit de borst dronk. Borstvoeding werkt als troost toch nog altijd het beste.

Paracetamol

Na een half uurtje leek het wel weer te gaan. Hij klom van de bank en pakte een tarwebiscuitje dat nog op de salontafel lag. Maar toen hij daar een stuk vanaf probeerde te bijten begon hij weer hysterisch te huilen. Dat deed pijn natuurlijk. Ik vind dat een dreumes niet onnodig pijn moet lijden, dus ik heb hem meteen een zetpil paracetamol gegeven. Daarna heb ik papa gebeld (die was aan het werk) en gevraagd of die naar huis wilde komen. Het viel allemaal wel mee met Jim, maar als je je een beetje zielig voelt als dreumes is het gewoon fijn om mama én papa bij je te hebben.

afgebroken tandje dreumes

Hier laat Jim even goed zien hoe zijn tandje er nu uitziet.

Zacht eten

Jim moest wel avondeten natuurlijk, dus ik heb hem één van de potjes babyvoeding gegeven die we voor noodgevallen in de voorraadkast hebben staan. Dat was zo zacht en kapot gekookt, daar had hij gelukkig geen pijn van met eten.

Papa was binnen drie kwartier thuis en tegen die tijd werkte de paracetamol ook wel geloof ik. Jim kon alweer door zijn traantjes heen lachen. Na een flinke knuffelsessie met papa zijn papa en Jim samen in badje gegaan en toen ben ik eens gaan Googelen hoe ‘erg’ dat nou is, een afgebroken tand bij een dreumes. En wat we daar nou mee moesten doen.

Wat moet je doen?

Ik kwam verschillende fora tegen waar ouders zoals ik op gepost hadden dat het melktandje van hun dreumes afgebroken was. Hier op zwangerschapspagina en hier op ikben.nl bijvoorbeeld. Sommigen waren naar de tandarts gegaan met de dreumes, maar als de tand niet omgeklapt was vond die het ‘allemaal wel meevallen’. Het is maar een melktand gelukkig. Zolang het kindje er geen last van heeft hoeft er niks aan te gebeuren. Het zou wel kunnen dat de tand zwart wordt. Het is eigenlijk het ergste voor de ouders.

afgebroken tandje dreumes

En de close up…

Ze doen er niks aan dus?

Dat laatste snap ik wel. Jim had zulke mooie tandjes!  Ze waren echt zo schattig en perfect. En nu is er een hap uit één van zijn voortanden. En misschien wordt de hele tand wel zwart… Dat mooie jongetje dat ik gemaakt had. Hij is nog steeds heel mooi natuurlijk, maar ik vind het zo jammer…

 

 

Nou ja. Maandag gaan we voor de zekerheid nog even bellen met de tandarts. Volgens de website tandeninfo moesten we dat toch maar even doen. Even vragen of het écht klopt wat we op internet gelezen hebben. Dat er echt niks aan gedaan wordt. En dan hoop ik heeeeeeeel erg dat het tandje niet zwart wordt. Zucht.

 

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Louise Lennips 6 april 2016

  Och jeetje die Jim. Het is vallen en opstaan, hopelijk sjeest hij binnenkort lekker op zijn driewieler in het rond zonder aan deze val herinnert te worden. You go Jim, lekker fietsen kerel.

 • Reageren Tips voor Papa's 4 april 2016

  Pff kan me de bezorgdheid goed voorstellen ja. Het is natuurlijk flink balen dat er een stukje is afgebroken en denk dat het zeker goed is om toch even langs de tandarts te gaan. Op internet kun je een hoop dingen vinden (goed als slecht), maar de tandarts kan natuurlijk het beste beoordelen wat er eventueel aan te doen is.
  Qua schuldgevoel denk ik dat je je weinig zorgen moet maken, het gebeurt echt in een split second en, ook al was je niet met je telefoon bezig geweest, had het nog kunnen gebeuren.
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…De wat als je moet kiezen TAGMy Profile

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 4 april 2016

  Hè dat was zeker even schrikken voor jullie! Nu duimen dat de tand niet gaat verkleuren.

 • Reageren MetMirjam 4 april 2016

  Afgelopen zomervakantie ontdekte ik op een dag ook dat er een heel klein stukje van Fiene’s voortand af was… Niks aan haar gemerkt, dus geen idee hoe het gebeurd was, zo gek! Ik wist ook zeker dat haar tandje de dag ervoor nog heel was, anders hadden we het echt wel gezien (ook al is het maar een klein stukje). Het voelde niet scherp en ze had /heeft er geen last van, dus we zijn er ook niet meer mee naar de tandarts gegaan.

 • Reageren Resaarcle 4 april 2016

  Zo’n ongelukjes zijn snel gebeurd, he, maar het maakt je zeker geen slechte moeder! Je kan nu eenmaal niet altijdaltijdaltijdaltijd je ogen op zo’n kleintje gericht houden.

 • Reageren Mary-Lou 3 april 2016

  Wat vervelend! ik hoop dat ze je kunnen geruststellen morgen. En ik duim met je mee voor een blijvend wit tandje.

 • Reageren Mathiske's mama blog 3 april 2016

  Ahh wat vervelend, ik hoop dat ie er niet te veel last van heeft. Ik heb ook ooit zo’n duik gemaakt en kreeg helaas wel zo’n donkere tand, ik hoop dat t mee valt

 • Reageren MamaOnderneemt 3 april 2016

  Wat vervelend en wat pijnlijk. Ik heb hier laatst een blog over geschreven. Mijn dochter had ook een ongelukje met haar tand. Hij was niet adgebroken, maar zat los. Hij werd bruin en deed daarna ook pijn. Ik wil je niet bang maken, maar omdat de tand bruin kleurde en ook nog eens pijn ging doen moest hij getrokken worden. Dat duidde op een ontsteking en dat kon gevolgen hebben voor haar grote mensen tand. Dus ik zou zeker even de tandarts bellen en het goed in de gaten houden. Maar nogmaals, bij haar zat de tand los en was er niet een klein stukje vanaf. Sterkte en hopelijk kleurt de tand niet.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge