Stel je voor, je bent een kind. Je bent een kind en je zit niet lekker in je vel. Misschien omdat je je alleen voelt, niet geaccepteerd wordt op school, gepest wordt of zelfs mishandeld. Je wil de volwassenen in je omgeving daar niet mee lastig vallen, die hebben geen tijd voor je, luisteren niet naar je of die heb je gewoon niet. Daardoor voelt het alsof je helemaal alleen op de wereld bent.
Je raapt al je moed bij elkaar om de kindertelefoon te bellen. Maar… niemand neemt op.
De kindertelefoon
Toen ik op de basisschool zat hoorde ik over de kindertelefoon, en al heb ik gelukkig nooit het gevoel gehad dat ik die wilde bellen, beschouwde ik die als een gegeven. Mocht ik het nodig hebben was hij er en zou er opgenomen worden als ik belde. Helaas is dit niet overal ter wereld altijd het geval. Dit las ik vorige maand (bron):
“In de afgelopen tien jaar namen 277 miljoen kinderen wereldwijd contact op met een kindertelefoon. In miljoenen van deze gesprekken ondersteunden hulpverleners kinderen die slachtoffer waren van geweld, verwaarlozing en seksueel misbruik. Helaas kon aan meer dan de helft van deze oproepen geen gehoor worden gegeven vanwege gebrek aan middelen en menskracht.”
Hier had ik dus nooit over nagedacht. Soms belt een kind de kindertelefoon en wordt er niet opgenomen.
Child Helpline International
Child Helpline International zorgt voor een luisterend oor en praktische hulp voor kinderen die dat nodig hebben. Kinderen kunnen de hulplijn bellen omdat ze emotioneel of lichamelijk mishandeld worden, seksueel misbruikt worden, maar ook als ze niet lekker in hun vel zitten, zich alleen voelen of andere psychosociale problemen hebben. In dit rapport is te lezen dat veel kinderen de hulplijn bellen, maar dat door geldgebrek helaas niet ieder kind gehoord wordt. Ook kun je er voorbeelden lezen van hoe de medewerkers van de helplijn de kinderen die wel gehoor krijgen helpen.
Het verhaal van Nari
Neem bijvoorbeeld het verhaal van Nari. Nari is 14 jaar oud, haar vader is overleden en haar moeder is chronisch ziek. Omdat haar familie zo arm is lijkt het haar moeder het beste voor Nari dat ze nu trouwt. Nari wil dat niet, wil liever nog even kind zijn en haar school afmaken. Een schoolvriendinnetje belt de helplijn en vertelt het verhaal. De medewerkers nemen contact op met de familie van Nari, en wanneer Nari’s moeder overtuigd blijft dat trouwen het beste is voor haar leggen ze uit dat een vroeg huwelijk fysieke en mentale problemen kan veroorzaken. Het lukt de medewerkers om Nari’s moeder te overtuigen en die stemt er mee in te wachten tot haar dochter er klaar voor was.
Doneer jouw stem
Steun Child Helpline International om voor meer van dit soort positieve verhalen te zorgen. Dat kan je natuurlijk doen door geld te doneren, maar het kan ook anders. Met hun ‘Free our Voices’ campagne vraagt Child Helpline International jou je stem te doneren. Op www.freeourvoices.org kun je je boodschap inspreken om op deze manier de petitie te tekenen. Deel jouw deelname via sociale media en zorg er op deze manier voor dat zoveel mogelijk mensen mee doen.
Ik vind het een hele mooie actie en ik heb mijn stem al gedoneerd. Wat vind jij, en ga jij je stem doneren?
2 reacties
Wauw, wat een prachtige actie! Ik ga even kijken hoe en wat 🙂
Mooi geschreven Elisabeth
fabian onlangs geplaatst…#FreeOurVoices