28 september 2015

Sparen voor je kind – DELA spaarplan

Sparen voor later bij DELA

Volgens mij weet iedereen wel dat het een goed idee is om te sparen voor je kind. Misschien (hopelijk) wil dat later studeren, daar is geld voor nodig, en anders wil hij of zij wel een rijbewijs halen of kan het bedrag goed gebruikt worden als aanbetaling voor een koophuis.

Wij weten dit ook, wij hadden ook het plan om meteen een spaarrekening te openen toen Jim geboren was en daar in elk geval de kinderbijslag daarop te zetten, maar we hebben het nog steeds niet gedaan. Nu gaat het echter écht gebeuren, we openen een rekening. Wij hebben gekozen voor DELA, ik zal proberen uit te leggen waarom.

Disclaimer

Nu wil ik voorop stellen dat het natuurlijk een hele persoonlijke keus is of je gaat sparen, en hoe je dat dan doet. Wij hebben gekozen voor het DELA spaarplan, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. Er zijn andere banken en verzekeraars, en je zou zelfs aan iets anders dan sparen kunnen denken, beleggen bijvoorbeeld. Of niks doen dus, kan ook, de keus is heel persoonlijk.

Waarom dit spaarplan?

Toen ik nog zwanger was van Jim had ik al een beetje gegoogled en DELA kwam er gewoon goed uit. Bij de Consumentenbond bijvoorbeeld, en bij de websites die de beste spaarrentes op een rijtje zetten. En toen ik zelf de pagina van het spaarplan bekeek begreep ik wel waarom. Ik zal het op een rijtje zetten voor je.

Rente van 2,75%

De rente op deze rekening is aan de hoge kant: 2,75%. Zeker nu is dat hoog, al zullen er vast plekken zijn waar je meer rente krijgt. In combinatie met de voorwaarden levert dit echter een erg goed rendement op.

Geen minimum inleg

Je kan zelf kiezen of je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks spaart. Je kan ook zelf bepalen wat je eerste inleg is en je kan het bedrag dat je spaart altijd veranderen. Je kan ook stoppen met inleggen, alleen als je het geld binnen tien jaar van de rekening wil afhalen kan dat niet, dan moet je hem opheffen. Dit gaat gepaard met een boete van €150,-.

Voor de lange termijn

Je sluit de rekening af met een bepaalde looptijd, minimaal tien jaar. Dit kun je als een nadeel zien, je kan immers niet bij het geld, maar ook als een voordeel. Je kan immers niet bij het geld! Als je begrijpt wat ik bedoel, het staat veilig. En is er écht een noodgeval kan je de rekening opheffen dus. Doe je dit binnen tien jaar krijg je een boete van €150,-, maar als je even snel rekent weet je dat dit al snel minder is dan de rente die je opgespaard hebt.

Het is een spaarverzekering

Ik dacht toen ik research deed op internet: DELA is toch geen bank, maar een verzekeraar? Dat klopt, en het spaarplan dat ze aanbieden is dan ook een verzekering. Dit houdt in dat, mocht de spaarder komen te overlijden (serieus, let’s hope not), het bedrag meteen uitgekeerd wordt. Dit gebeurt ook als de looptijd nog niet afgelopen was, en er wordt 10% bovenop het opgebouwde saldo uitgekeerd. Voor een kind weegt dat natuurlijk niet op tegen het overlijden van (één van) de ouders, maar het scheelt toch iets.

dela rendement

DELA is een coöperatie

En dat betekent dat je recht hebt op winstdeling. Als het goed gaat met DELA wordt het eindbedrag dus hoger. Hoe dit precies gaat weet ik niet, maar er staat een rekentool op de website die het mogelijke verschil laat zien.

Rekenvoorbeeld

Ik heb in de rekentool ingevuld wat wij van plan zijn te doen. Het gaat om €2000 eerste inleg en daarna €100 per maand. Na een looptijd van 18 jaar komen we uit op €23.600 inleg en met 2.75% rente komt dat op €31.133,59. Dat is ruim 1,3 keer zoveel, en als het dus goed gaat met DELA kan het eindbedrag ruim €4000 meer zijn.

rekenvoorbeeld dela

Rekenvoorbeeld van het DELA spaarplan

 

Ga ook sparen bij DELA!

Voor alle duidelijkheid: dit is geen gesponsorde post, maar als jullie nou óók allemaal zo’n rekening afsluiten gaat het beter met DELA en hebben we samen meer kans op een hogere winstdeling! 🙂

Te mooi om waar te zijn?

Dat zou ik bijna denken, maar als de Consumentenbond ook positief is zal ik het maar geloven. Deze vorm van sparen wordt het dus.

 

 

Wat vinden jullie? En sparen jullie voor je kind(eren) en hoe doe je dat?

 

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageren Paula 26 september 2016

  Wij hebben ook gespaard, maar meer voor als onze zoon (van nu 21 jaar) de deur uit zou gaan. We hebben maar 1 kind, dus dan is t makkelijker. En nu gaat-ie de deur uit (beetje ?) dus hij kan het geld mooi gebruiken voor de inrichting van zijn appartementje.
  Wij hadden meerdere rekeningen, eerst ABNAmro en Postbank (kinderrekening met hoge(re) rente), later omgezet naar ASN, net als bij Triodos voor een betere toekomst voor de wereld en dus ook voor onze zoon.
  Succes allemaal met sparen!

 • Reageren Kim 13 januari 2016

  Laat ik ook nog even reageren. Ik las deze post net en dit klinkt echt wel goed. Ik heb best wat uitgezocht en wij kwamen uit bij Triodos, maar ik ga even vergelijken. Wij sparen trouwens zelf eigenlijk niet op een aparte rekening voor onze dochter, maar mijn schoonouders storten elke maand 5 euro.

  • Reageren Elisabeth 13 januari 2016

   Hoi Kim, Triodos vind ik ook een goed inderdaad! Daar beleg/spaar ik voor mezelf.

 • Reageren saskia 29 september 2015

  Wij zetten elke maand voor onze kindjes geld weg, Ik vind het heel belangrijk dat ze later kunnen studeren.
  saskia onlangs geplaatst…Waarom ik houd van het moederschapMy Profile

 • Reageren Inge 29 september 2015

  Wij zetten ook elke maand voor onze beide kinderen een bedrag op een gelijkaardig soort van spaarplan. Het is niet bij Dela maar het brengt ook meer op dan een gewoon spaarboekje.

 • Reageren Vlijtig Liesje 29 september 2015

  Wij hebben altijd wel gespaard voor de kinderen. Vooral voor later voor eventuele studies.

 • Reageren Resaarcle 29 september 2015

  Wij sparen per maand 50€ per kind bij de duurzame bank Triodos. De rente is niet heel hoog, maar ze investeren in sociale projecten, cultuur en milieuvriendelijke organisaties. En dat is ook een beetje sparen voor een mooie toekomst, he.

  • Reageren Elisabeth 29 september 2015

   Ik heb n beleggersrekening bij triodos. Staat op t moment -8% alleen 🙁 gelukkig staat er niet veel op!

 • Reageren Sanne Marlijn 29 september 2015

  Yup, wij hebben ook meteen een spaarrekening geopend voor James. Wij hebben een minimum bedrag wat we voor hem willen sparen, idealiter 50.000 euro. Om hiervan uiteindelijk zijn studietijd en kosten te kunnen betalen.

  • Reageren Elisabeth 29 september 2015

   Wow das n mooi bedrag! Ik weet niet of wij dat gaan halen hoor. In ieder geval kunnen we er niet bij :p

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge