13 oktober 2016

Snoepgroente

Snoepgroente is een hele makkelijke manier om je kind meer groente te laten eten. Om de één of andere reden is groente wel lekker als je het rauw (en eventueel voor de tv) mag eten. Vroeger kregen mijn broertje en ik vaak worteltjes aan het eind van de middag. En tijdens de avondmaaltijd stond er eigenlijk altijd een schaaltje met stukjes komkommer op tafel.

snoepgroente-dreumes-tomaat-paprika-augurk

Op het bordje lagen reepjes augurk, cherry tomaatjes, reepjes gele paprika en een plakje wortelcake. En dat is ook de volgorde waarin Jim alles opat.

Snoepgroente uit de winkel of gesneden

Tegenwoordig heb je in de supermarkt speciale verpakkingen snoepgroente liggen. Daar zitten bijvoorbeeld cherry tomaatjes in, mini komkommers of mini paprika’s. Het is natuurlijk hartstikke makkelijk om die te kopen en zo te geven aan je kindje, maar dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon zelf de grote versie in kleine stukjes of reepjes snijden. Cherry tomaatjes kun je dat sowieso beter in kwartjes snijden, in elk geval tot je kindje een jaar of vijf is. Een heel cherry tomaatjes kan namelijk in de luchtpijp schieten, en geeft dus verstikkingsgevaar.

Groente snack op het kinderdagverblijf

Ik realiseerde me niet hoe vroeg je al met dit soort groentesnacks kunt beginnen. Bij ons op het kinderdagverblijf krijgen de kindjes zodra ze kunnen zitten en een beetje kunnen kauwen ’s middags groente te eten. Ze snijden dan reepjes paprika, in alle kleuren, reepjes augurk, komkommer en tomaat en de kinderen eten dat. Ze zitten met zijn achten om de tafel en zien elkaar eten. Als dat geen positieve peer pressure is!

Snoepgroente thuis

Ik was eerst dus best verbaasd dat Jim al zoveel rauwe groente at, maar ik was er wel heel blij mee. Ik ben het thuis maar over gaan nemen. Vooral als hij aan het eind van de middag al honger heeft, maar het eten nog niet klaar is, is het heel makkelijk om eventjes was tomaatje, komkommer, en augurkjes te snijden. Het houdt hem tevreden en het is nog gezond ook.

Welke groente kun je geven als snoepgroente?

Ik probeer eigenlijk gewoon alles, en Jim probeert in elk geval alles. Er zijn soorten die hij echt niet lekker vindt. Groene paprika bijvoorbeeld. En hij heeft zijn favorieten natuurlijk, augurk, komkommer en tomaat. Soms staat er iets binnen het bereik van Jim dat voor volwassenen bedoeld is, maar eet hij het toch. Radijs bijvoorbeeld. Een paar weken geleden waren we bij mijn ouders op visite, en toen heeft hij bijna een heel bakje met stukje radijs leeg gegeten…

Dit zijn de groente die wij geven als snoepgroente:

 • Augurk (met stip op één de favoriet)
 • Komkommer
 • Tomaat
 • Paprika (groen is dus minder geliefd, maar rood, geel en oranje gaan er prima in)
 • Radijs (daar stond ik echt versteld van)
 • Wortel (die snij ik in hele dunne reepjes, omdat Jim nog niet zoveel kiezen heeft natuurlijk)
 • Avocado
 • Selderij
 • Courgette

Best een lijst toch?

 

Geef jij wel eens groente als snack aan je kindje, en heb je nog leuke tips voor andere soorten voor me?

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (pastasaus met verborgen groene paprikas), en erna (bietensap en bietencake).

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Lodi 10 oktober 2017

  Ik deed het te weinig, als ik het over mocht doen zou ik ze zeker komkommer en tomaat geven om te ‘snoepen’. Dit is het enige wat ze nu niet aan groente lusten.

 • Reageren Simone 10 oktober 2017

  Geef je courgette ook rauw?

  • Reageren Elisabeth 10 oktober 2017

   Nee maar het kan wel volgens mij!

 • Reageren Maria van Stijn 9 oktober 2017

  Kleine spruitjes opzetten met weinig water..4 minuten]niet langer koken] Afgieten met deksel op de pan even een poosje opzij zetten.[na garen] dan even halveren .Ze smaken in de kern dan zoet.Mijn kleindochter lustte geen spruiten ,kindjes ook niet.Nu ik had toevallig in huis. en wij aan de slag ,onder het koffie drinken.Later op een schoteltje op tafel gezet en ja hoor,,daar gingen ze..Dus kom nie bij mij dat kindjes iets niet eten..

 • Reageren Lilian 13 oktober 2016

  Hier thuis geven wij bijna geen echte snoep en alleen maar snoepgroente. Gister hadden wij voor het eerst augurk geprobeerd maar dat vond hij toch niet zo lekker. Als ik hem een schaaltje tomaatjes voorzet dat zijn deze binnen no-time op!

 • Reageren Melissa 13 oktober 2016

  Hier krijgen de kids elke avond, als ik ga koken, een bakje met komkommer, paprika en olijven. Ze beginnen er zelf rond 16.00u al om te vragen. Geeft me altijd een goed gevoel dat ze dat al binnen hebben, helemaal wanneer ze daarna niet goed eten. Ze zitten nu in een fase dat ze veel niet lekker vinden maar die groenten om te snacken blijven ze gelukkig heel lekker vinden!
  Melissa onlangs geplaatst…Pijnbestrijding tijdens bevalling; wel of niet?My Profile

  • Reageren Elisabeth 13 oktober 2016

   Oja olijven! Die vindt Jim ook heel lekker. Maar misschien nog iets te zout voor zijn leeftijd…

 • Reageren Kirsten 13 oktober 2016

  Ik geef rauwe groenten normaal altijd bij het eten, maar als snack kan het uiteraard evengoed 🙂
  Kirsten onlangs geplaatst…ByPictures #10 Foto’s bekijken, in het park met een baby & JeannekeMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge