28 oktober 2015

Smeerkaas als broodbeleg voor baby en peuter

smeerkaas geschikt voor baby dreumes peuter

Smeerkaas vind ik altijd een heel handig soort broodbeleg, het is lekker, blijft goed plakken dus is makkelijk te eten, en er zitten dezelfde voedingsstoffen in als kaas. Daarom is het ook niet altijd de gezondste keus, er zit namelijk in verhouding veel verzadigd vet en zout in. Het vet  is niet het allerergste voor een baby en peuter, maar zout natuurlijk wel. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste 30+ smeerkaas met minder zout geven (bron), maar zie dat maar eens te vinden in de supermarkt. Bij onze Albert Heijn XL hebben ze het in elk geval niet.

Het Voedingscentrum raadt ook af om gewone smeerkaas meer dan één à twee keer per week te geven (bron), maar ik bekeek de ingrediënten en voedingswaarde van de smeerkaas die ze wel in onze supermarkt verkochten en ik zag dat er nogal wat verschillen tussen zitten. Veel meer dan ik had gedacht en ik weet niet of je ze wel allemaal over één kam kunt scheren.

Wat maakt smeerkaas geschikt of ongeschikt?

Hoe minder zout hoe beter, voor baby’s, en het liefste ook zo min mogelik verzadigd vet. Vet op zich is niet slecht, baby’s hebben juist meer vet dan volwassenen nodig voor hun groei. Het is denk ik het beste om de smeerkazen te vergelijken met de 30+ kaas met minder zout die aangeraden wordt.

Welke smeerkaas testte ik?

Er waren meer dan deze vier smeerkazen te krijgen, maar ik koos deze:

  • De ‘standaard’: ERU goudkuipje
  • De magere variant: Milner Slankie 20+
  • Twee varianten speciaal voor kinderen: ERU kids
  • en: La Vache qui rit

 

De 30+ minder zout kaas waar ik ze mee vergeleek:

  • Milner 30+ minder zout licht gerijpt (plakken)

Vergelijking van voedingswaarden

Als eerste heb ik de ingrediëntenlijsten bekeken, er zitten geen gekke dingen in. Wel wat E-nummers, smeltzouten en conserveermiddelen, maar daar blijft het bij. Ook zit er in geen enkele palm- of kokosolie, dat is positief. De voedingswaarde verschilt echter véél meer.

In deze tabel heb ik de voedingswaarde per 100 g van de vijf (smeer)kazen op een rijtje gezet.

Plakken 30+ ERU goudkuipje Slankie 20+ ERU kids La vache qui rit
Energie (kJ/kcal) 1297 /

311

1007 /

243

565 /

135

701 /

168

1000 /

242

Vetten (g) 20 20 7 11 19,5
w.v. verzadigd (g (% van tot. vet) ) 14 (70%) 14 (70%) 4,5 (64%) 7,5 (68%) 13 (67%)
Koolhydraten (g) 0 1,7 1 2,3 5
w.v. suikers (g) 0 1,7 1 2,3 5
Eiwit (g) 32 14 17 15 11,5
Zout (g) 1,3 2,7 2,0 1,9 1,6

Ik vind het echt ongelooflijk dat er zoveel verschil tussen de smeerkazen is. Ik zie direct welke mijn persoonlijke favoriet is, dat is degene met het minste zout: La vache qui rit dus. Voor mij is dat het belangrijkste, maar misschien dat jij wel een andere persoonlijke voorkeur hebt. Misschien vind je het belangrijker dat er zo min mogelijk suiker in zit, op dat gebied komt de Slankie 20+ het beste uit de bus. Deze heeft, absoluut gezien, ook de minste verzadigd vet. Relatief gezien bestaat het vet van alle kazen uit ongeveer hetzelfde aandeel verzadigd vet, tussen de 60 en 70%.

Conclusie

Mijn persoonlijke keus is de La vache qui rit, daar zit het minste zout in, maar (waarschijnlijk om smaak te behouden) meer suiker. Ga je voor de minste suiker dan kan je het beste de Milner Slankie 20+ nemen.

 

Wat vind jij, welke smeerkaas ik het meest geschikt? En zou je, nu je de voedingswaarde in vergelijking met de advies kaas weet, wél vaker smeerkaas op het brood van je baby of peuter geven?

 

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

  • Reageren Mèlanie 29 oktober 2016

    Zelf let ik daar eigenlijk nooit op, hier geef ik altijd de Eru kids…
    Mèlanie onlangs geplaatst…Ons bedrijfsuitje naar Londen…My Profile

  • Reageren Manon 28 oktober 2016

    Hoi Elisabeth, heel leerzaam! En de commentaren over hummus hebben me ook op ideeën gebracht. vind je blogs over vergelijkingen erg fijn om te lezen!

  • Reageren Nanouk 28 oktober 2015

    Hm interessant. Maar ook confronterend… Hier in de supermarkt in Spanje is het steeds weer zoeken. We gaven Roan vaak hummous maar dat verkopen ze hier niet overal. Nu eet hij wisselend la vache que rit en Philadelphia op z’n brood. Maar brood is nog het moeilijkst! Stokbrood is te hard en al het brood is hier super kunstmatig! Overal, maar dan ook echt overal, stoppen ze hier suiker bij! Bij de yoghurt, melk en zelfs het brood. Zo vies! Dus we hebben het brood met de minst toegevoegde suiker… Tja…

    • Reageren Elisabeth 28 oktober 2015

      Maar het minste zou is misschien nog t belangrijkste, en dat staat er al helemaal niet vaak op. Nou ja, wij zijn ook groot geworden 😉

      • Reageren Nanouk 30 oktober 2015

        ohja zout. hm daar ook maar eens naar gaan kijken. hihi ja das waar, wij zijn ook groot geworden 🙂

  • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 28 oktober 2015

    Interessant onderzoek! Ik koop altijd die met ‘kids’ erop omdat ik zo’n kneus ben die dan denkt dat dat het beste is. Maar dat is dus helemaal niet zo. Wat is er eigenlijk ‘kids’ aan die smeerkaas?

    • Reageren Elisabeth 28 oktober 2015

      Ja dat dacht ik ook hoor! Maarvhet schijnt helemaal een ding te zijn. Ik googelde het en er zijn héél veel websites met commentaar erop. Waarom wisten wij dat dan nog niet, he?

  • Reageren Resaarcle 28 oktober 2015

    Ik vind E-nummers toch wat griezelig. Onze meid eet graag van die hele witte smeerkaas (geen idee hoe ik dat moet benoemen), maar ze heeft even graag hummus op haar boterham en dat maakt me dan wel,blij want dat is stiekem weer een extra peulgroentje dat ze binnen heeft.

    • Reageren Elisabeth 28 oktober 2015

      Ja hummus lijkt me hartstikke goed! Lekker veel vezels. En lekker :p

  • Reageren joke 28 oktober 2015

    Nog nooit zo in detail naar gekeken en over nagedacht. Erg interessant
    joke onlangs geplaatst…Durf jij nog te eten zonder tien keer na te denken?My Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge