9 september 2015

Review: Bambo Nature luiers

Bambo Nature luiers op onze commodeAls je vaker mijn blog leest weet je waarschijnlijk wel dat ik mijn best doe om groen te leven. Binnen het redelijke dan. Wij hebben geen auto bijvoorbeeld, we scheiden afval zo goed als dat gaat en eten meestal vegetarisch. We gebruikten zelfs wasbare luiers voor Jim. Hij heeft vanaf dat hij twee weken oud was tot hij een maand of zeven was wasbare luiers gedragen. Toen werd zijn eczeem zo erg dat we het advies kregen om hem zo droog mogelijk te houden, en dat betekende helaas wegwerpluiers.

Bambo Nature

Wegwerpluiers hebben een veel grotere impact op het milieu. Volgens MilieuCentraal komt dit voornamelijk door het volume afval dat ermee geproduceerd wordt, dat allemaal afgevoerd en verwerkt moet worden. Wat dat betreft zijn alle wegwerpluiers hetzelfde natuurlijk, maar met Bambo Nature luiers (link) weet je zeker dat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van herbruikbare grondstoffen. Ook letten ze op dat de hoeveelheid afval tijdens het productieproces klein mogelijk blijft.

Bambo luiers zijn vrij van Ftalaten, Formaldehyde, Chlorine en andere stoffen waarvan bekend is dat deze ongezond, schadelijk voor het milieu of allergeen zijn. De absorberende kern bevat een hoog percentage zetmeel, dat van nature super absorberend en biologisch afbreekbaar is. De houtpulp die gebruikt wordt, komt uit Scandinavische duurzame bossen. Dit zijn productiebossen; voor elke boom die gekapt wordt, worden drie nieuwe geplant.

Bambo-eigenschappenTest

Klinkt allemaal heel mooi, we zullen het maar geloven, maar het belangrijkste is natuurlijk of ze het goed doen. Begin augustus kon je via hun Facebook luiers winnen om uit te proberen. Ik heb meegedaan aan de actie en gewonnen! Héél véél luiers, we zijn er nog lang niet doorheen, maar we hebben wel een goed oordeel kunnen vellen.

 

Prijs

Het pakket dat ik won bevatte 180 luiers. Op de website Bambo luiers zijn die te bestellen voor € 50,76; dat is 28,2 cent per stuk. Je kan ze ook bij Greenjump bestellen, daar zijn ze per verpakking te bestellen en zijn ze € 16,99; dat 28,3 cent per stuk, en daar moet je eventuele verzendkosten nog bij betalen.

Dat is aan de prijs, maar voor de prijs moet je het ook niet doen denk ik. Als je milieuvriendelijk wil zijn én geld wil besparen moet je dat doen door tweedehands wasbare luiers van iemand over te nemen en die te gebruiken. Wil je het gemak van wegwerp dan zal dat gewoon wat kosten.

Uiterlijk

De luiers zien er eenvoudig uit, er staat alleen een beertje op. Jim vindt hem leuker dan de kleine figuurtjes op de Pampers en Kruidvat luiers. Om hem bezig te houden tijdens het verschonen geef ik hem altijd een schone luier om mee te spelen, en hij is constant bezig met het gezichtje van de beer te bevoelen en te prikken.

panda met bambo

Gebruiksgemak

De luier vouwt heel makkelijk uit, het elastiek zit meteen de goeie kant op, in tegenstelling tot dat van Kruidvat luiers bijvoorbeeld. Ook is het elastiek niet zo aangetrokken, als je begrijpt wat ik bedoel. De luier is daardoor een beetje plat, waardoor ik hem makkelijker vind om om te doen.

Pasvorm

De pasvorm is prima, Jim heeft maat 4 (7-18 kg). Hij is 9 kg en heeft maar dunne billetjes met weinig buik, maar de luier zit gewoon goed. We hebben in ruim een maand twee keer een ongelukje gehad en beide keren ‘deed hij het erom’. Zo van, scheef zitten in de kinderstoel, been optillen, en dan lekker naast de luier poepen. Één van de keren zat Jim alleen in zijn rompertje, het was een warme dag, en de heeeeeele kinderstoel zat onder. Nou echt, tegen die actie was geen enkele luier bestand geweest…

Absorptie

Ook heel goed, soms slaapt Jim zo lang (lees: sparen papa en mama centjes door geen nieuwe luier om te doen als er nog maar een klein plasje inzit, of leggen hem in hun bed om uit te proberen te slapen) dat hij van 18:00 ’s avonds tot 9:00 ’s ochtends dezelfde luier aanheeft. Zelfs dan loopt hij niet over, hij wordt gewoon groter groter en groter. 🙂

bambo verpakkingenGeur

Voor mij ruiken wasbare luiers nog altijd het fijnste, maar deze ruiken zeker beter dan Pampers, die vind ik zo vies ruiken… Is vast het soort oplosmiddelen of vochtvangers dat ze gebruiken, nou deze zijn vele malen fijner.

Conclusie

Als geld geen bezwaar is, je geen wasbare luiers wil gebruiken en toch een milieuvriendelijkere variant wil voor gewone wegwerpluiers, zijn Bambo Nature Luiers een heel goede keus. De pasvorm is prima en de absorptie is heel goed, voor mij persoonlijk ruiken ze zelfs wat beter dan andere wegwerp-luiers.

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Resaarcle 29 september 2015

  Interessant! Wij hebben wasbare gNappies, maar ’s nachtsbof als we op weekend gaan, durf ik wel eens een wegwerpluier te gebruiken en dan voel ik me – stom genoeg – een beetje schuldig, dus dit lijkt me dan wel wat als alternatief!

  • Reageren Resaarcle 29 september 2015

   En grappig dat die geur jou ook zo opvalt. Het duurde bij mij een tijdje voor ik doorhad waar dat chemische geurtje eigenlijk vandaan kwam!

  • Reageren Elisabeth 29 september 2015

   Ik voel me ook nog steeds schuldig!

 • Reageren Irma 18 september 2015

  Dank je wel…..Heb je misschien de babydoekjes van Bambo ook getest??

  • Reageren Elisabeth 18 september 2015

   Nee, die dan weer niet.

 • Reageren Irma 17 september 2015

  Hoi Elisabeth,

  Leuk om je review te lezen. Mag ik hem gebruiken in een artikel in mijn webshop?

  groetjes
  Irma

  • Reageren Elisabeth 17 september 2015

   Tuurlijk geen probleem!

 • Reageren Vlijtig Liesje 11 september 2015

  Goede en duidelijke review! Zelf gebruikte ik katoenen lappen van de Hema! Maar na mijn derde kind ging ik over op papieren luiers van de Aldi en Kruidvat.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge