28 oktober 2016

Recept: Zoete aardappelmandjes

Recept: Zoete aardappelmandjes – Het recept voor deze maandjes zag ik op Healthylicious, alleen heten ze daar aardappelschuitjes. Zij vullen ze met rivierkreeftjes, maar ik kreeg deze week een vriendin op bezoek die vegetarisch eet, dus heb een andere vulling gebruikt.

zoete-aardappelmandjes-blog-collage

Recept: Zoete aardappelmandjes

Dit is dus een vegetarisch recept, maar als je de kaas weg laat of vervangt voor een plantaardige variant is het ook veganistisch. Voor de hoeveelheden van de mandjes hou ik ongeveer die van Healthylicious aan, maar zoals je ziet op de foto’s heb ik van de vulling teveel gemaakt. Deze hebben we gewoon los gegeten als stoof.

Ingrediënten

ingredienten-zoete-aardappel-mandjes

Zoete aardappelmandjes

 • 2 grote zoete aardappels (250 g)
 • 1 ei
 • ½ tl kerrie
 • Peper
 • Zout

Vulling

 • 2 grote zoete aardappels (250 g))
 • 1 groene paprika
 • 1 rode ui
 • 1 blikje kidneybonen
 • ½ bouillonblokje
 • Peper
 • Zout
 • Geraspte kaas

Bereidingswijze

Voor de mandjes:

Rasp de zoete aardappels

geraspte-zoete-aardappel

Meng de helft met een ei, ½ tl kerrie en peper een zout

zoete-aardappe-mandjes-in-vormpje-geduwd

Maak de mandjes door de wandjes van een muffintray met een laagje zoete aardappel te bedekken. Druk het mengsel goed aan en zorg dat je hem helemaal bedekt hebt, want de mandjes krimpen als ze gaar worden.

afgebakken-zoete-aardappel-mandjes

Bak de mandjes in 20-25 minuten af in een oven van 180 graden.

Voor de vulling:

Snipper de rode ui en fruit in een grote pan.

zoete-aardappel-stoof-met-parika-en-kidneybonen

Snij de groene paprika in stukjes en voeg deze met de rest van de zoete aardappel bij de ui.

zoete-aardappe-mandjes-gevuld-met-stoof

Los het halve bouillonblokje op in 200 ml warm water en doe dit bij de groente in de pan. Laat het geheel doorstoven tot de groente gaar is (ongeveer een kwartiertje).

zoete-aardappe-mandjes-gevuld-met-kaas-voor-oven

Vul de mandjes met de stoof, maar gebruik vooral de groente en niet het vocht. Strooi er wat geraspte kaas over en bak af in de oven tot de kaas lekker bruin is geworden.

zoete-aardappel-mandjes-gerecht

Dreumes smaaktest

Het is tegenwoordig een standaardverhaal, Jim weigert ook maar een hapje te proeven van de avondmaaltijd. Hij huilt, hij smeekt, hij weigert, maar wij houden net zolang vol met de belofte dat hij alleen één hapje hoeft te proeven en dan mag gaan spelen. Soms duurt het vijf minuten, soms een kwartier, maar uiteindelijk probeert hij het altijd. En dan vindt hij het standaard lekker en eet hij zijn bord leeg. Vermoeiend, ik hoop maar dat het een (niet al te lange) fase is…

dreumes-eet-zoete-aardappel-mandjes

Je ziet de traantjes nog zitten, maar inmiddels heeft Jime en hapje geproefd en blijkt hij het lekker te vinden!!

(Bijna) alleen maar groente

In deze mandjes een stoof zit bijna alleen maar groente, en is dus hartstikke goed. Het blijft echter zo dat er in zoete aardappel in verhouding meer suiker zit dan in gewone aardappel. Geen recept voor elke dag dus. (Bekijk hier de voedingswaarde van zoete aardappel)

 

Deze zoete aardappelmandjes zijn echt superlekker. Het is even een werkje om ze in de muffinvormpjes te duwen, maar de rest van het recept is supersimpel en snel gemaakt.

 

 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge