4 oktober 2016

Recept: wortelsalade

Recept wortelsalade – Dit is eigenlijk één van de favoriete manieren om wortel te eten te van mezelf. Ik hou niet zo van gekookte wortel, dus als ik het eet doe ik dat in hutspot of rauw. Als Bugs Bunny altijd maar rauwe worteltjes eten verveelt snel, maar wortelsalade kan ik blijven eten. Gelukkig vindt Jim het ook lekker. Al moet ik oppassen dat ik niet alles al opsnoep tijdens het eten koken, en er niks voor hem overblijft.

recept-wortelsalade-collage

Recept wortelsalade

Het is weer een supersimpel recept, ik doe niet aan ingewikkeld koken, haha. Je hebt alleen wel een rasp nodig. En je kan de wortelsalade zo simpel houden of ingewikkeld maken als je zelf wil.

Ingrediënten

wortelsalade-ingredienten

 • 2 grote winterpenen
 • Citroensap van één citroen (of uit een flesje)
 • Olijfolie
 • Peper
 • Zout
 • honing
 • rozijntjes
 • kookroom of mayonaise

 

Bereiding

 1. Schil de winterpenen
 2. Rasp de winterpenen. Ik gebruik meestal de grove rasp, maar Jim begint de laatste tijd een beetje te sputteren met de grove stukjes. Ik denk daarom dat ik volgende keer de fijne ga gebruiken.
 3. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout.
 4. Zet het mengsel een paar uur afgedekt in de koelkast. Het zout en het zuur van het citroensap maken de vezels van de wortel zachter, en zorgen dat de zoetige smaak uit de cellen kan komen.
 5. Breng na een paar uur de salade op smaak met de olijfolie, peper, en eventueel honing, rozijntjes, kookroom, yoghurt en/of mayonaise. Ik probeer dat niet te doen. Zelf hou ik er niet van, maar ik merk dat Jim mijn kale wortelsalade een beetje saai begint te vinden. Misschien ga ik in de toekomst twee versies maken…
wortelsalade-dreumes-eet-lekker

Enne, hij lacht dus omdat hij het zo lekker vindt. Niet omdat hij tegelijk tv kijkt. (Kruist vingers achter haar rug…)

De dreumes smaak test

Jim vindt deze wortelsalade doorgaans heel lekker. Ik moet alleen eerlijk zeggen dat hij er deze keer een beetje zijn neus voor ophaalde. Volgens mij ging het hem om de structuur en niet de smaak. Hij werkte de harde stukjes zo weer naar buiten. Ik heb er wel behoorlijk wat ingekregen hoor, door het tegelijk te geven met een hapje gebakken aardappel en mayo, maar volgende keer neem ik de fijne rasp denk ik.

Kale wortelsalade is supergezond

Als je alleen citroensap, olijfolie, zout en peper op de wortelsalade doet is de wortelsalade supergezond. De meeste mensen vinden het echter lekkerder om wat meer toe te voegen. Als je honing en/of rozijntjes toevoegt voeg je eigenlijk wat meer suiker toe, als je kookroom en/of mayonaise toevoegt wat meer vet. Dat maakt de wortelsalade iets minder gezond, maar als je het niet te gek maakt blijft het een goede keuze. Lekker vaak eten dus!

 

Ik vind wortelsalade echt een hele makkelijke manier om groente binnen te krijgen. Het is makkelijk te maken, je kunt het voor een paar dagen maken, je kunt het ook als bijgerecht serveren als je een groente eet die je kind écht niet eet. Eventueel geef je een beetje bij de lunch. Zo sneak je stiekem toch wat groente in hun dagmenu.

 

Maak jij wel eens wortelsalade voor je kid(s)?

 

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (aardappelsoep (met stiekem heel veel prei)), en erna (sandwich met humus en komkommer).

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Paula 4 oktober 2016

  Worteltjes bakken in ietsiepietsie olie is ook erg lekker. Plakjes of blokjes, niet te groot, en dan ca. 15 min in de koekenpan. Beetje citroenschilletjes of snufje koriander of komijn erbij. Smullen maar.
  Smaakt minder suf dan koken.

 • Reageren Bloggelientje 4 oktober 2016

  Eigenlijk kook ik wortels alleen maar. Maar mijn jongste zoon vindt wortels smerig, dus misschien moet ik zo’n salade ook eens proberen.

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 4 oktober 2016

  Leuke serie is dit 🙂 ik maak ‘m ook wel eens maar dan met yoghurt i.p.v. mayo of half yoghurt half mayo. En ook lange reepjes wortel voor tussendoor lukt hier.

  • Reageren Elisabeth 4 oktober 2016

   Oja goed idee!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Populaire berichten

  Follow