6 oktober 2016

Recept: Witlof met kaassaus

Witlof met kaassaus – Ik vond witlof vroeger echt heel vies. Eigenlijk vind ik het nog steeds niet zo lekker. Ik kan die bittere smaak nu iets beter aan, maar vroeger trok ik het echt niet. Mijn ouders maakten er een kaassaus bij. Mijn manier van witlof eten was dan een klein beetje witlof, met een heleboel kaassaus. Ik verdronk de witlof bijna in kaassaus, zodat ik die bijna niet meer proefde.

witlof-kaassaus-collage

Jim voelt hetzelfde voor witlof geloof ik. Als ik dat aan hem geef trekt hij het vieste gezicht dat ik ooit bij hem gezien heb. Ik wil daarom graag proberen of het wél lukt als ik deze kaassaus er bij geef. Ik denk het niet, maar jekunt het altijd proberen toch?

Recept: Witlof met kaassaus

Het is gewoon een béchamel saus op roux basis, maar het gekookte eitje doet het hem. Dat maakt de kaassaus net iets specialer.

Ingrediënten

ingredienten-witlof-kaassaus

 • 500 g Witlof (dat hoort officieel denk ik meer te zijn, maar wie wil dat nou eten ;-))
 • 50 g Boter
 • 50 g Bloem
 • 0,75 liter melk
 • 50 g ham
 • 2 eieren
 • 125 g kaas
 • Peper
 • Zout

Bereiding

1. Kook de eieren hard

2. Kook de witlof gaar

3. Smelt de boter in een sauspannetje

4. Doe de bloem erbij en maak hier een roux van

5. Kook de bloem goed uit

6. Voeg de melk in delen toe, terwijl je goed roert

witlof-kaassaus-bechamel

Gewoon zo’n lekkere dikke béchamelsaus

7. Rasp de kaas en voeg deze aan de saus toe

witlof-kaassaus-ham-kaas-gekookt-ei

Het lijkt heel veel, maar dat valt best mee.

8. Snij de eieren en ham in stukjes en voeg deze aan de saus toe

witlof-kaassaus-goed-gevuld

Zoals je ziet, een goed gevulde saus.

9. Serveer met gekookte aardappels

De dreumes smaaktest

Tot mijn verbazing ging Jim ervoor! Ik heb, net als ik bij mezelf deed vroeger, de witlof verdronken in de kaassaus. En hij vind het lekker! Ik ben echt verbaasd. Zeker een aanrader dit dus, als je kinderen geen witlof lusten, maar wel heel erg van kaas houden.

dreumes-eet-witlof-met-kaassaus

Toegegeven, het is voornamelijk kaassaus, maar hij eet witlof! En hij vindt het nog lekker ook… En zelfs de poezen lustten de stukje die per ongeluk op de grond vielen ook.

Poepie vet & verzadigd

Het moge duidelijk zijn dat dit niet de gezondste manier is om groente te eten. In de saus zit boter en kaas. Dat maakt hem supervet, en dit zijn ook nog eens de verkeerde vetten: verzadigde vetten. Niet te vaak doen daarom, deze kaassaus. Maar af en toe, om je kinderen een groente te laten eten die ze eigenlijk niet lusten, kun je het best doen.

 

Ik ben echt aangenaam verrast. Ik had het niet verwacht, maar het is écht gelukt om Jim witlof te laten eten. Lust jouw kind wel witlof?

 

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (sandwich met humus en komkommer), en erna (spruitjes met banaan).

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren karlien 6 oktober 2016

  Ga het een keer proberen, vind witlof stiekem ook maar niets 😉

  Om extra groente te eten op een dag eet ik vaak tussendoor wat komkommer/tomaat/wortels. Dan hoef je geen 200 gram witlof of spruitjes naar binnen te werken 😉
  karlien onlangs geplaatst…Buitengewoon, een heerlijk strandhuis in NoordwijkMy Profile

 • Reageren Nanouk 6 oktober 2016

  Voor een keer kan zo’n vette saus best! Ik lus ook geen witlof maar deze kaassaus is misschien ook lekker met asperges.

  • Reageren Elisabeth 6 oktober 2016

   O vast, goed idee! Altijd lekker asperges met ei en ham (en kaassaus) 🙂

 • Reageren Melissa 6 oktober 2016

  Ooooooo ik vond dat vroeger ook zó vies joh! Maar met kaas en ham uit de oven bind ik het nu heerlijk. Dit recept ga ik ook eens proberen!!
  Melissa onlangs geplaatst…Win de dvd Kikkerdril + kaartjes voor de bioscoopfilm UilenbalMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge