7 oktober 2016

Recept: Spruitjes-banaan-spiesjes

Spruitjes met banaan – Ik weet niet precies wie dit bedacht heeft, maar toen ik een jaar of negen was kwam mijn broertje thuis met dit idee. Hij was blijven eten bij één van zijn vriendjes en daar aten ze spruitjes. Om deze lekkerder te maken combineerden ze die daar met stukjes banaan. En ik weet niet waarom, maar dat maakte het blijkbaar ok om ze wél te eten. Terwijl het écht geen lekkere combinatie is! Misschien als je heel veel banaan en een klein stukje spruit doet, dan proef je alleen nog de banaan… Volgens mij heb ik het wel eens geprobeerd toen, maar ik vond het niet echt een verbetering. Nu moet ik er ook niet aan denken. Maar ik ga het uiteraard wel op Jim proberen! Ik ben benieuwd.

spruitjes-banaan-collage

Recept: Spruitjes-banaan-spiesjes

Ik heb het idee van gewoon een stukje banaan bij een spruitje op de vork prikken iets uitgebreid. Ik kon het niet laten. Ik moest het zelf ook eten weet je. Het lekkerste vind ik spruitjes uit te oven, dus ik heb dat recept gewoon gecombineerd met het bananen idee.

spruitjes-banaan-ingredienten

Ingrediënten

 • 500 gram spruitjes
 • Scheut olijfolie
 • 50 ml oestersaus
 • Zout en peper
 • Banaan
 • Cocktail prikkers

Bereidingswijze

1. Blancheer de spruitjes een paar minuten in kokend water met zout. Als je kleine spruitjes neemt hoeft dit niet. Ik had helaas grote, en die worden niet gaar als je ze alleen in de oven bakt.

spruitjes-banaan-oestersaus

2. Laat de spruitjes goed uitlekken en meng ze met een flinke scheut olijfolie en de oestersaus. Breng op smaak met de peper, zout is waarschijnlijk niet meer nodig door de oestersaus.

3. Leg ze op een bakblik en gaar ze in de oven. Dat duurt tussen de 20 en 30 minuten ongeveer, op 180 graden. Afhankelijk van de grootte van de spruiten en hoe gaar ze al waren na het blancheren uiteraard.

spruitjes-banaan-oestersaus-gebakken

4. Snij de banaan in stukjes.

5. Doe om en om een spruitje en stukje banaan aan een prikkertje.

spruitjes-banaan-spiesjes

De dreumes smaak test

Ik dacht deze keer echt dat Jim zou weigeren. Maar hij at het. En al trok hij eerst een beetje een raar gezicht, hij wilde meer en heeft toch zeker zes spruiten gegeten. Misschien wel acht. Hij at de spruitjes ook zonder de banaan, maar met een stukje banaan vond hij het duidelijk lekkerder. Zelf hoeft de banaan niet van mij. Maar de spruitjes op deze manier klaargemaakt, zonder de banaan, zijn heerlijk!

spruitjes-banaan-dreumes

Zout en suiker

In de oestersaus zit behoorlijk wat zout en suiker, en de banaan voegt nog wat suiker toe. Dat maakt het allemaal minder gezond dan kale gekookte spruiten zouden zijn. Maar als je kind die niet eet (en jij zelf ook niet), is het niet erg om af en toe op deze manier spruitjes te eten.

 

Ik was wederom verbaasd dat Jim de groente at. Spruitjes! Dat had ik echt niet gedacht. Lust jouw kind spruitjes?

 

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (Witlof met kaassaus), en erna (Zoete aardappelfriet).

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Nienke 7 oktober 2016

  Hier worden spruitjes ook goed gegeten, gek genoeg. Ik kook ze altijd in bouillon, vooral niet te lang natuurlijk. Ik doe ze ook weleens in een hartige taart, vinden ze ook lekker.

 • Reageren Resaarcle 7 oktober 2016

  Wat een gekke combinatie! Hier worden spruitjes met smaak gegeten, dus ik moet gelukkig niks meesmokkelen het eetbaar te maken.

 • Reageren Nanouk 7 oktober 2016

  Roan lust spruitjes! Ongelooflijk he! Weet ook niet voor hoe lang nog. Heb t idee dat hij steeds kieskeuriger wordt. Wij wokken spruitjes wel eens, met spekjes, gnocchi en rozemarijn. Erg lekker! Dan laat Roan wel eens wat spruitjes liggen. De gnocchi en spekjes vindt hij dan veel lekkerder.
  Spruitjes doen we ook vaak door de stamppot, dan eet hij ALLES op 🙂
  Uhm, wij slaan dit recept even over, al vind ik t wel erg origineel 🙂

 • Reageren Vlijtig Liesje 7 oktober 2016

  Dit lijkt me nou eens een leuke traktatie voor op school! Ik ben heel benieuwd hoe daar op gereageerd zou worden : )

  Hij is origineel en gezond!

  • Reageren Elisabeth 7 oktober 2016

   Haha dat is wel héél origineel inderdaad. Het als traktatie op school geven.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge