16 oktober 2016

Recept: Risotto met tuinerwtjes, gegrilde tomaatjes en knoflook

Recept: Risotto met tuinerwtjes, gegrilde tomaatjes en knoflook – Dit recept is niet van mezelf maar ingestuurd door Vera. Vera en ik zaten samen op zwangerschapsyoga, dus haar kindje is ongeveer zo oud als Jim. Groente gaan bij hun ook niet altijd even makkelijk, maar deze risotto doet het altijd goed zei ze. Ik wilde het graag op Jim proberen dus ik heb het recept gevraagd en gemaakt!

risotto-tomaat-erwt-collage

Recept: Risotto met tuinerwtjes, gegrilde tomaatjes en knoflook

Dit is het recept (bijna) precies zoals ik het van Vera gehad heb. Ik heb het alleen op één puntje zelf anders gedaan.  Ik heb het mezelf wat makkelijker gemaakt… Sorry Vera, ik ben gewoon een “kort-door-de-bocht” kok…

ingredienten-risotto-tomaatjes-tuin-erwtjes

Ingrediënten

  • Risottorijst (kijk op de verpakking hoeveel je precies nodig hebt)
  • Ongeveer 800 ml bouillon (suikervrij en laag zoutgehalte)
  • Kaas naar keuze (parmezaan of gewoon Hollands oud of jong)
  • 2 middelgrote uien (die zie je lekker niet: verstopte groente 😉 )
  • Knoflook, ongeveer 3 teentjes
  • Ongeveer 250 g (bevroren) tuinerwtjes
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • Verse basilicum
  • Olie om in te bakken (naar keuze)
  • Extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

1. Weeg de hoeveelheid rijst af die je nodig hebt voor je gezin. Staat op de verpakking.

2. Zet de waterkoker aan voor de bouillon. Giet het gekookte water in een maatbeker en los er 1 bouillonblokje in op.

3. Rasp ongeveer 50-70 gram kaas. Was de cherrytomaatjes.

4. Snipper de uitjes en pel 1 teentje knoflook. De andere 2 kan je ook vast pellen maar die zijn voor verderop in het recept. Snij deze twee teentjes in dunne plakjes.

5. Zet een pan op het vuur met een dikke bodem. Doe olie in de pan. Fruit hierin op laag vuur de uitjes en de knoflook (geperst) ongeveer 5 minuutjes.

risotto-ui-knoflook

6. Zet een wokpan op hoog vuur met olie. Hou een deksel bij de hand en bak alle cherrytomaatjes kort op een hoog vuur met de deksel op de pan. Schud de pan af en toe zodat er op de tomaatjes grillplekjes ontstaan.

7. Zet dan het vuur zacht en bak de plakjes knoflook tot ze een beetje goudkleurig en plakkerig zijn. Je kunt ervoor kiezen de knoflook niet aan je peuter te geven. Het is wel lekker voor de papa en mama en geeft natuurlijk ook smaak aan de tomaatjes van je kindje.

tomaatjes-ovenschaal-grillen

5-7a. Bij deze stapjes heb ik mezelf makkelijk gemaakt. Ik heb de tomaatjes in de oven gegrild in plaats van de pan. Dan krijg je niet die mooie bruine grilplekjes, maar heb je iets meer je handen vrij. Ik heb ze op een bakplaat gelegd, ingesmeerd met olie, en de plakjes knoflook er overheen gestrooid. In een voorverwarmde oven van 180 graden zijn ze in 5 tot 10 minuten gaar.

risotto-bouillon

8. Terug naar het uien- knoflookmengsel voor de risotto. Als dit zacht is, doe je de rijst in de pan en roer je goed door tot de korrels glazig zijn. Dan blus je het af met bouillon tot de rijst onder staat. Blijf roeren en laat de rijst het vocht opnemen.

9. Als dit bijna zo is, giet er weer bouillon bij en roer weer tot de rijst het vocht bijna heeft opgenomen. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.

risotto-tuinwertjes

10. Roer de laatste paar minuten de tuinerwtjes erdoor en haal de pan van het vuur. Roer de kaas erdoor en serveer met de gegrilde tomaatjes, verse basilicum, een beetje extra vierge olijfolie.

risotto-tomaat-erwt-bordje-opgemaakt

Vera: “Lekker Vega en zeer geliefd hier. Ik hoop dat Jim (en jullie natuurlijk) er ook van gaat smullen! We eten het trouwens ook wel eens met vis uit de oven erbij. – Groetjes, Vera”

Dreumes smaaktest

Rogier en ik vonden het recept er heerlijk uit zien en maken, maar Jim vond het een beetje wennen. Die cherry tomaatjes is hij alleen rauw gewend, als snoepgroente, en gaar en warm durfde hij ze eerst niet in zijn mond te stoppen. Toen hij ze eenmaal geproefd has was hij om hoor! En voor de risotto zelf gold hetzelfde. Eerst wilde Jim geen hapje nemen, maar toen hij eenmaal geproefd had hoe lekker het was heeft hij twee bordjes leeg gegeten.

dreumes-stamppot-broccoli

Supergezond natuurlijk

Als je niet teveel zout en kaas gebruikt is dit recept supergezond. In de gegrilde tomaatjes zitten alleen groente en gezonde vetten uit de olie. In de risotto zit heel veel groente door de twee uien, en als je bouillon toevoegd met laag zoutgehalte blijft deze zoutarm. Het enige minder goede dat je toevoegt is de kaas, die bevat zout en verzadigde vetten. Maar als je dit niet te gek maakt is het een prima recept.

 

Dit is echt een superlekker recept, veel culinairder dan wat ik normaal doe. Het is iets bewerkelijk, maar dat is het zeker waard voor het eindresultaat. Maak jij wel eens zelf risotto?

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (broccolistamppot met spekjes), en erna (snijboontjes met ui en spekjes).

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge