9 oktober 2016

Recept: Pompoensoep

Recept: Pompoensoep – Het wordt weer herfst een dan liggen er ook weer pompoenen in de supermarkt. Pompoen wind ik echt superlekker. Vroeger wist ik nooit zo goed hoe ik het klaar moest maken, maar eigenlijk is het heel makkelijk.Ik heb al eerder geschreven over de kabocha pompoen, maar eigenlijk kun je alle soorten pompoen op de zelfde manier bereiden.

pompoensoep-collage

Recept Pompoensoep

Ik begin meestal door de pompoen in stukken in de oven te grillen. Dan verdampt er wat vocht uit, krijgt de pompoen een zoetere smaak en karamelliseert die ook een beetje. Je kunt de pompoen dat meteen eten, maar het is ook erg lekker om er soep van te maken. Het kost wel even wat tijd, maar het is het zeker waard.

pompoensoep-ingredienten

Ingrediënten

  • 1 pompoen (± 1 kg)
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 2 grote winterpenen of 5 kleine (± 500 g) (als je wil kun je ipv de uien en wortelen een zak hutspotgroente gebruiken)
  • 3 tenen knoflook
  • ½ liter bouillon (ik gebruik Zonnatura groentebouillon)
  • ½ – ¾ liter water
  • 4 tl Vadouvan (of je eigen mengsel van komijn, kerrie, kurkuma en mosterdzaad)
  • Peper
  • Zout
  • Kookroom
  • verse salie

Bereiding

gegrilde-pompoen

1. Snij de pompoen in achten. Smeer de kanten van het vruchtvlees in met olijfolie en bak de pompoen gaar in de oven. Dit duurt ongeveer een half uur bij 180 graden.

2. Snij de ui en knoflook in stukken en fruit in een goede scheut olijfolie.

3. Snij de wortel in stukken en stoof deze even mee met de ui en knoflook.

pompoensoep-ui-wortel-bouillin

4. Voeg de halve liter bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het mengsel doorstoven tot het goed gaar is.

5. Als de pompoen gaar is, lepel dan het vruchtvlees uit de schil en voeg het bij de uien, knoflook en wortel.

pompoensoep-ui-wortel-bouillon-met-pompoen

6. Voeg de vadouvan toe en laat nog een minuut of tien doorsudderen.

7. Pureer de soep met de staafmixer.

pompoensoep-na-blenderen

8. Voeg water toe tot de soep de juiste consistentie heeft.

9. Breng op smaak met peper en zout.

pompoensoep-met-brood

10. Schep de soep in een kom of bord, en garneer met de kookroom, wat verse peper en eventueel was verse salie. Serveer met brood.

De dreumes smaaktest

pompoensoep-brood-dreumes-peuter

Pompoen en wortel zijn lekker zoet, en ik verwachtte daarom wel dat Jim de soep lekker zou vinden. Dat was inderdaad zo.  Stukjes wortel vindt hij soms teveel gedoe, maar als ze gepureerd zijn tot soep gaat het zo naar binnen. Ik laat hem gewoon lekker zelf lepelen en zijn boterham dippen. Het wordt een ongelooflijke troep, maar het is vast heel goed voor zijn fijne motoriek. 😉

Vitamine A

Vooral in de wortels, maar ook een beetje in de pompoen zit betacaroteen, een voorloper van vitamine A. Lekker veel vitamientjes in deze soep dus.

 

Dit is geen recept om te maken op een drukke werkdag, maar in het weekend, als ik tijd heb vind ik het alle moeite zeker waard. Maak jij wel eens zelf pompoensoep?

 

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (zoete aardappelfriet), en erna (groentemuffins).

Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Reageren Merijn 13 september 2019

    Heerlijk recept! Zeker in de opkomende herfstperiode is pompoensoep ontzettend lekker! Bedankt voor het delen 🙂

  • Reageren Linda 10 oktober 2016

    Heerlijk, ik kook de pompoen altijd een kwartier in z’n geheel, dan valt de schil er zo af en gaat het snijden een stuk makkelijker.

  • Reageren Malou 9 oktober 2016

    Dit lijkt me heel lekker!
    Malou onlangs geplaatst…Win een zilveren mama armband!My Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Populaire berichten

    Follow