1 oktober 2016

Recept: Kapucijners met stukjes appel

Kapucijners met appel – Één van mijn favoriete één-pans-gerechten is kapucijners. Kapucijners met een heleboel groente. Het is een recept van mijn moeder geloof ik. Zij maakte het vroeger ook vaak voor ons. Het is eigenlijk heel simpel te maken, al is het wel bewerkelijk als je alle garnituur erbij wil hebben en zelf snijdt.

recept-kapucijners-appel-spek-gehakt-3

De volwassen versie, met héél veel groente.

Heel veel groente

Je ziet op de foto dat de volwassenen versie van het gerecht heel veel groente bevat. Ik was daar toen ik jong was niet zo op gesteld. Jim de laatste tijd ook niet. Mijn moeder maakte vroeger daarom een andere versie voor mij, een veel eenvoudigere. En die vond ik wel lekker. Ik heb de twee versies van het gerecht gemaakt en eens geprobeerd of Jim het ook lustte. Dit is het recept.

Recept kapucijners met appel

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 500 gram gehakt (wij gebruiken biologisch rundergehakt van Koop een Koe)
  • 250 gram spekjes (wij gebruiken bacon, lees hier waarom)
  • 600 gram soepgroenten
  • 3 potten van 340 gram jonge kapucijners
  • 1 appel per kind

Eventueel voor garnituur

  • Prei
  • Augurk
  • Piccalilly
  • Zilveruitjes
  • Amsterdamse uitjes
  • Sambal
  • Extra uitgebakken spekjes

Bereidingswijze

Dit is hoe ik het gereccht maak. Mijn moeder zal het vast iets anders doen, en mijn vriend weer heel anders. Volgens mij maakt het niet heel veel uit hoe en in welke volgorde je alles doet, het kan bijna niet fout gaan.

  1. Bak de spekjes en hou ze apart.
  2. Rul het gehakt in het spekvet.
  3. Hak de ui in kleine stukje en bak deze even mee met het gehakt. (Haal wat van het mengsel uit de pan, ongeveer 50 gram per kind, en hou dit apart.)
  4. Voeg de soepgroente erbij en stoof deze.
  5. Laat de jonge kapucijners uitlekken.
  6. Wacht tot de groente wat geslonken is.
  7. Voeg de spekjes er weer bij. (Maar hou ongeveer 30 gram per kind apart)
  8. En doe de jonge kapucijners ook in de pan. (Hou per kind 150 gram apart)
  9. Laat het gerecht op laag vuur door stoven. Voeg eventueel wat water toe om te voorkomen dat het aanbrand.
  10. Snij de appel(s) in stukjes en gaar deze in de magnetron. (Dit duurt ongeveer 1 minuut per appel.)
  11. Meng de appel met de jonge kapucijners, gehakt en spekjes die je apart gehouden had.

recept-kapucijners-appel-spek-gehakt-1

KLAAR!

Als je wilt kun je nog wat garnituur maken. De prei hoort rauw in ringetjes, de augurk in kleine blokjes. Eventueel kun je de piccalilly en sambal in een klein schaaltje doen, en wat extra uitgebakken spekjes neerzetten.

De proef op de som

En dan de test, lust Jim de kapucijners met appeltjes? Jazeker. Hij vond het erg lekker zelfs. Voor de volledigheid heb ik hem ook de volwassenenversie met alle soepgroenten aangeboden, maar daar was zijn reactie toch echt “Nee!” op. Met dichtgeknepen mond, ogen en een vies gezicht. Helaas…

recept-kapucijners-appel-spek-gehakt

Waar zijn de groente?

Je vraagt je misschien af waar de groente gebleven is in dit gerecht. Er zitten immers alleen nog appeltjes in? Ja, dat is waar, dat is fruit, maar kapucijners zijn peulvruchten en dus ook groente. Kapucijners zijn familie van de doperwt. Ze bevatten veel vezels en weinig vet.

Redelijk gezond

Het gerecht is redelijk gezond volgens mij. Er zitten wel spekjes in, maar vooral als je bacon gebruikt valt het erg mee met hoeveel totaal en verzadigd vet er in het gerecht zit. In de kinderversie zit wel wat suiker, door de appeltjes. Dit is echter alleen van nature aanwezige suiker, dus ik vind het wel meevallen hoe erg dat is. Dit is zeker een gerecht dat je eens in de week of paar weken kunt eten.

 

Kende je dit gerecht al? En denk je dat jou kid(s) het lusten?

 

 

Dit artikel is het eerste deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat erna komt (rijstschotel met aubergine en tomaat).

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Emma 19 juli 2017

    Als je t zoetiger wilt maken, moet je appelmoes en appelstukjes/banaan door de kapucijners met spekjes doen.
    En rozijnen kunnen ook nog….geen enkel kind dat het dan niet lekker vind, denk ik 😛

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge