27 oktober 2016

Recept: frisse en vlugge linzensoep

troep in de keuken na het koken van linzensoep

Dit recept is ontstaan nadat mijn vriend zondagmiddag zei: “Ik ga nog even bier drinken met mijn broer. Kook jij dan?” Hij had dat biertje verdiend hoor, dus ik zei: “Ehhhhh, ok…” Helaas was er bijna niks meer in huis en Jim lag te slapen. Even snel wat boodschapjes halen kon dus niet. Dat was even kijken wat ik van bijna niks kon maken dus.

Dit was wat ik nog kon vinden in huis

  • 1 blikje linzen
  • 2 groene paprika’s (die vind ik niet zo lekker dus blijven eigenlijk altijd liggen)
  • 2 tomaten
  • 1 zoete ui
  • 4 verdroogde  teentjes knoflook
  • 2 zoete aardappelen
  • 5 boterhammen

Op de zoete aardappel na past dat best goed bij elkaar. Het schreeuwt soep naar me, namelijk. En de zoete aardappel is perfect voor het hapje van Jim natuurlijk. Die heb ik in de stomer gedaan met een klein stukje ui, geprakt en met 3 eetlepels linzen gemengd. Hij vond het heerlijk en het bleek genoeg voor twee dagen te zijn.

Verder hebben we altijd wel specerijen en dergelijke in huis

Dus heb ik dit ook nog uit de kast getrokken voor de linzensoep:

  • olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl parikapoeder mild
  • 1 mespuntje paprikapoeder heet
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 scheut citroensap & 1 scheut limoensap (ik kon niet kiezen)
  • 1 groentebouillonblokje
  • peper en zout

Soep maken is heel simpel natuurlijk.

  1. Neem een grote pan of wok
  2. Fruit daarin de ui en knoflook
  3. Snij de paprika en tomaat in stukjes en voeg deze erbij
  4. Blus af met het citroen- en limoensap
  5. Voeg alle specerijen en het bouillonblokje toe
  6. Laat het even doorsudderen op laag vuur
  7. Haal de kruidnagels en laurierblaadjes eruit!
  8. Voeg naar smaak water toe en gebruik de staafmixer om een prutje te maken
  9. Spoel de linzen goed af en doe ze in de soep
  10. Serveren met brood.

Het was veel geslaagder dan ik me had kunnen voorstellen. Het is een hele frisse soep geworden, door het citroen- en limoensap natuurlijk. Terwijl linzensoep meestal juist erg zwaar is, vind ik.

Ik was vergeten een fotootje te maken van het bereide gerecht, daarom één van de troep die ik gemaakt had in de keuken!

Punt 7 van het recept is essentieel trouwens. Het is iets was ik zelf vaak vergeet en ik kan je vertellen dat die scherpe en harde stukjes een soep niet lekkerder maken…

 

Doen jullie dat ook wel eens, koken met wat je toevallig nog in de kast hebt liggen? En hoe pakt dat uit?

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge