14 oktober 2016

Recept: Bietensap en bietencake

Recept: Bietensap en bietencake – Die juicer waar ik het een paar dagen geleden over had is binnengekomen!! Ik ben er echt superblij mee. Misschien niet de allerbeste beslissing, net werkloos en dan meteen €190,- uitgegeven aan een onessentieel keukenapparaat, maar ik word er zó blij van… Met worteltjes had ik het na de wortelsalade en wortelcake wel gehad, dus ik heb voor bieten gekozen. En dat is dus echt superlekker, hè. Het bietensap én de cake die ik met de bietenpulp heb gemaakt.

bietensap-juicer-blij

Dit is hoe blij ik met mijn juicer ben.

Recept bietensap

Het is heel simpel om een groentesap te maken, je hebt alleen wel een juicer nodig. Dat kost wat, maar volgens mij is het het waard.

Deze heb ik dus:

Ingrediënten

 • 3 grote rauwe rode bieten
 • 4 middelgrote appels
 • ½ citroen
 • Water naar smaak

Bereidingswijze

bietensap

 1. Schil de bieten en juice ze in de juicer. Je hoeft ze niet per se te schillen trouwens. Dat hoeft alleen als je de pulp wil gebruiken voor een bietencake. Die ga ik zo maken, vandaar. Als jij dat ook wil moet je nu de pulp uit de juicer halen en apart houden.
 1. Haal de steeltjes van de appels af, snijdt ze in vieren en juice ze. Deze hoeven verder niet geschild te worden, want deze worden niet in de cake gebruikt.

 

 1. Snij het gele van de citroen af en juice hem.
 1. Roer het sap goed door en leng het aan met water. Dit is optioneel, maar toen ik het sap zo proefde was ik geschokt hoe zoet het was. Ik vind het lekkerder om er wat water aan toe te voegen, en bovendien is het gezonder als dat doet, omdat die zoete smaak gewoon (natuurlijke) suiker betekent. En ook van die soort suiker kan je beter minder binnenkrijgen.

bietensap-glas

Dreumes smaaktest

Jim vindt het sap heerlijk. Voor hem heb ik het sap met zeker de helft water verdund. Dat is hij gewend hoor, en hij vindt sapjes dan net zo lekker.

dreumes-bietensap

Hoe gezond is dat nou?

Zoals ik al vertelde is dit sapje erg zoet, en zit er gewoon veel suiker in. Als je een écht gezond groentesapje wil maken kun je beter kiezen voor broccoli, selderij, of een dergelijke groente. Ik wil dit zeker ook gaan proberen de komende weken, en ook dat sapje op Jim  uitproberen.

Recept: bietencake

Ook voor deze cake heb ik als basis een gelijke hoeveelheden cake genomen. Toevallig met één ei minder, omdat ze op waren. En bij deze heb ik, in tegenstelling tot bij de boordevol wortel cake, wel de volledige hoeveelheid suiker gebruikt. Bieten zijn immers niet zo zoet als wortelen.

bietenpulp

Ingrediënten

 • 150 g boter (op kamer temperatuur)
 • 150 g basterdsuiker
 • 2 onafgestreken theelepels bakpoeder
 • Pulp van 3 grote rauwe rode bieten (ongeveer 200 g)
 • 50 cl bietensap
 • 2 eieren
 • 150 g zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze

 1. Als het goed is heb je dus die bietenpulp apart gehouden, hè, dat was stap 1.
 1. Doe de boter en suiker in een mengkom en mix deze tot die mooi wittig is.
 1. Voeg het bakpoeder, de bietenpulp en het bietensap toe en roer het mengsel goed.
 1. Splits de eieren. Roer de eidooier gewoon door het beslag heen, maar klop de eiwitten eerst stijf voor jje die er doorheen vouwt. Ik heb géén idee of dit echt nodig is. Het is een poging van mij om de cake luchtiger te maken. Je kan het ook gewoon niet doen, denk ik. 😉
 1. Zeef het bakmeel en vouw ook dat door het beslag.
beslag-bietencake

Zo ziet het beslag er uiteindelijk uit. Niet zo heel vochtig, omdat de bietenpulp het vocht opneemt.

 1. Vet de cakevorm in, doe het beslag er in en bak de cake af in een voorverwarmde oven van 180 graden. Dit duurde bij mij een uur.

bietencake

De dreumes maaktest

Jim weigerde de cake in eerste instantie te eten. “Álweer cake?” moet hij gedacht hebben. Maar nadat papa én mama allebei een hapje genomen hadden en ze het toch echt wel lekker leken te vinden probeerde hij de cake en vond hem heerlijk. De cake smaakt maar een beetje naar bietjes, en hij is minder mooi roze dan ik gehoopt had. Ik heb hem meegenomen naar Nanouk (van samen de wereld ontdekken) en zij, haar vader en haar dreumes Roan vonden hem óók allemaal lekker. Een gewone cake, die niet zo erg gerezen is en een beetje / net genoeg naar bietjes smaakt.

Hoeveel gezonder is deze bietencake dan?

In de cake zit echt veel bietenpulp, en dat is voornamelijk voedingsvezel en vitamientjes. Dat is hartstikke goed, maar het zit wel gewoon in een cake met suiker en boter. Als je moet kiezen tussen een stukje gewone cake en deze cake is deze bietencake dus beter. Maar als je moet kiezen tussen een stukje van deze cake en een boterham is de boterham gezonder.

 

Mijn eerste avontuur met de juicer vind ik geslaagd! Heb jij ervaring met een juicer, en wat voor sapjes maak je dan?

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (snoepgroente), en erna (broccolistamppot met spekjes).

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Eline 15 oktober 2016

  Wat fijn! Ik wil mezelf ook graag een nieuwe keukenmachine aanschaffen, maar dan zo eentje die écht alles kan. Je begrijpt het vast wel. Het recept voor de bietencake vind ik heel leuk. Bedankt om te delen! 😉

 • Reageren Es. 14 oktober 2016

  Precies deze juicer heb ik 3 weken geleden verkocht omdat hij hier stof stond te vangen. Na aanschaf heel enthousiast gebruikt maar werd steeds minder. Het is wel een heel goed sterk apparaat! Veel plezier er mee!

 • Reageren Vlijtig Liesje 14 oktober 2016

  Fijn dat de juicer zo goed bevalt! Ik vind dat soort apparaten vaak wat intimiderend, vooral om er achter te komen hoe ze werken.

  De bietencake vind ik prachtig rood!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge