12 april 2017

Peuter dagmenu met 2 ½ jaar

Jim is nu bijna 2 ½. Hij is een ontzettend actieve peuter, en hij heeft duidelijk veel energie nodig. Als het aan hem ligt eet hij de hele dag door. En dan het liefste chocola en koekjes natuurlijk! ? Dat gaat ons wat ver, dus hebben we een soort standaard dagmenu voor hem. Daar zit standaard al wat lekkers in, maar soms komt er natuurlijk nog wel wat extra’s tussendoor.

Peuter dagmenu 2 ½ jaar

Ontbijt
8:30 Paar likjes van een zelfgemaakt waterijsje. Om de één of andere reden wil Jim per se een ijsje ’s ochtends. Zodra hij een paar likjes heeft gehad is het niet interessant meer. We maken daarom tegenwoordig maar onze eigen ijsjes, van limonade aangelengd met veel water.
1 boterham met chocoladepasta (zonder korstjes, die eet hij los op)
1 boterham met halvarine & kaas (zonder korstjes)
½ beker halfvolle melk
Klein kommetje Brinta met halvolle melk en een zoetje
 

Tussendoor

11:00 Fruit (bijvoorbeeld een banaan, appel, sinaasappel, 2 mandarijntjes, etc)
 

Lunch

12:15 2 à 3 boterhammen besmeerd met halvarine, met bijvoorbeeld:

Chocopasta

Kaas

Leverworst

Ham

Ei

Jam

½ beker halfvolle melk
 

Tussendoor

16:00 1-3 Maïs- of rijstcrackers
Grote beker limonade, aangelengd met héél veel water. Jims favoriet op het moment is de cassis van Cool Bear.
17:00 Stukjes groente, bijvoorbeeld komkommer, tomaat, paprika, augurk.
 

Diner

18:00 1 à 2 grote opscheplepels van wat wij ook eten. Jim lust niet alles hoor, maar wel veel. Bijvoorbeeld:

Pasta met groente en rode saus

Pasta met groente en witte saus

Lasagne

Rijst met groente

Ovengegrilde groente, met zelfgemaakte friet uit de oven

Couscous salade

Aardappelen, groente, vlees, met bijna alle groente (als er maar jus, ketchup en mayo over gaat)

Klein chocolaatje, als toetje. Nu mag hij bijvoorbeeld elke avond een paaseitje uitzoeken.

 

Water

Ik heb nergens in het dagmenu water staan, maar dat drinkt Jim eigenlijk de hele dag door. We hebben altijd een fles water mee, en thuis vraagt hij ook regelmatig om een slokje water. Natuurlijk vraagt hij vaak eerst om sap, limonade of melk, maar dan zeggen we gewoon nee, en bieden we water aan. Daar gaat hij eigenlijk altijd mee akkoord.

Verwennerij

Jim is twee à drie dagen bij opa’s en oma’s. Zij houden zich redelijk aan het gezonde eten, maar er sluipen weleens wat koekjes, chocolaatjes, nootjes en chipjes tussendoor. Dat vinden we niet zo heel erg, dat hoort er ook een beetje bij. ? We vertrouwen onze ouders dat ze het niet té gek zullen maken.

Omkoperij

Heel fout eigenlijk, maar hier maak ik me vaak schuldig aan. Vooral als ik buiten ben met Jim, aan het boodschappen doen, bijvoorbeeld, heb ik soms iets nodig om hem te motiveren. Op weg naar de supermarkt is het makkelijk, we gaan immers naar de brandweerauto/tractor/politiemotor of whatever er voor speelapparaat voor de winkel staat. Om hem mee terug naar huis te krijgen heb ik meer nodig. Ik kan hem natuurlijk dwingen om in de kinderwagen te gaan zitten, maar dat vind ik vervelend en bovendien wordt het steeds moeilijker, hoe ‘zwangerder’ ik word. Gelukkig is Jim de moeilijkste niet als hij een cracker, banaan, kapje, of koekje beloofd krijgt, als hij zelf dan maar in de wagen gaat zetten. ?

 

Zo dat is het dagmenu van onze peuter Jim. Lijkt het een beetje op het dagmenu van jouw peuter?

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Esmée 18 april 2017

  Zo, dat is best veel. Ik heb er eentje van 9 en die eet 1 boterham ‘sochtends en 1 tussen de middag of hooguit 2.
  Esmée onlangs geplaatst…De Chaos and Order zomercollectie voor jongensMy Profile

 • Reageren Rebecca 14 april 2017

  Hier een peuter die veel minder eet (wel een jaartje ouder is), maar steeds meer groenten gaat eten, gelukkig. Ze drinkt ook niet heel best, bij het enkel aanbieden van water of melk is het helemaal drama.
  Ze eet enkel smeerkaas op brood (ze wil niks anders).
  Ze is wel behoorlijk actief, maar blijkbaar heeft ze nog niet meer nodig (ze is niet heel dun ofzo).

  Goed idee van het ijsje!

 • Reageren Jeanine 13 april 2017

  Een goede eter zo, die Jim! Ik moest hard lachen om dat waterijsje. Wel slim om het zo op te lossen ja. Hier moet ik iedere ochtend onderhandelen, want anders eten ze alleen maar pindakaas en hagelslag op hun brood.

 • Reageren Malou 13 april 2017

  Nomi eet ook zo goed, ik denk ongeveer evenveel als Jim. Ze eet vooral ’s ochtends heel veel. Al snel na het ontbijt wil ze crackers, en daar eet ze er zo 3 van op.
  Malou onlangs geplaatst…Ik ben een loedermoeder, want;My Profile

 • Reageren Nienke 12 april 2017

  Onze jongens aten op die leeftijd veel minder, ik denk zelfs dat ze nu met 7 jaar (tweeling) en 8 jaar minder eten dan Jim. Misschien wel iets meer fruit. Maar het zijn altijd kleine eters geweest terwijl ze goed groeien, dus het zal wel kloppen.

 • Reageren José 12 april 2017

  Ah ook zo’n lekkere eter. Ik denk dat onze dochter ongeveer vergelijkbare hoeveelheden naar binnen werkt. Al hebben we niet echt een vast schema. ‘S morgens standaard een kom havermoutpap met appel rozijntjes en kaneel. Tussen de middag eten we vaak restjes avondeten van de vorige dag, bananenpannenkoekjes (zij eet dan dus 2 eieren, een banaan en een lepel havermout) of brood met roomboter of pindakaas (meestal 2 stuks incl. Korst). Ergens in de middag krijgt ze fruit (en vaak vraagt ze daar ’s morgens ook al om) en meestal eind van de middag nog wat tomaatjes, nootjes, rijstwafels oid. Avondeten is heel wisselend. De ene keer scheppen we drie keer op, de andere keer gaat het eerste bord niet leeg. Heerlijk hoe ze zelf regelt hoeveel eten ze nodig heeft!

  En inderdaad, bij anderen wordt ze wat meer verwend met koekjes, chips etc. ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge