23 december 2015

Pay it forward in kinderboeken tag

pay it forward in kinderboeken tag

Ik kwam op dit idee door een lezeres en gastblogster: Miranda. Zij stuurde me via Facebook een PM of ik mee wilde doen met een soort kettingbrief, maar dan met kinderboekjes.

De kettingbrief van kinderboekjes

Dit was de opzet:

1) Stuur een nieuw gekocht boek naar kind #1 (…) hieronder.

2) Verwijder de naam van het kind op #1; en verplaats kind #2 (…) naar die eerste plek.

3) Voeg vervolgens de naam van uw kind achter #2 met uw info.

4) Kopieer het boekuitwisselingsverzoek dat ik op Facebook heb gezet naar je eigen Facebook

5) Stuur dan deze info (namen aanpassen) naar 6 moeders of toekomstige moeders (of oma’s/etc…) met de bijgewerkte naam en info. Als je dit niet binnen 1 week kan voltooien gelieve het mij dan te melden, want het is niet eerlijk om de kinderen die hebben deelgenomen te laten wachten op hun eigen speciale boeken.

Zorg ervoor dat je de naam en het adres (leeftijd / geslacht indien nodig) vermeldt bij je eigen kind. Zelden heeft iemand afgehaakt omdat kinderen van boeken houden.

Je kind zal binnen 2 weken ongeveer 36 boeken moeten ontvangen als je zes personen kan vinden die meedoen. Alvast bedankt!!!

Je herkent de klassieke kettingbriefopzet: jij stuurt één boekje, maar zal er 36 ontvangen. Hoe dit wiskundig werkt heb ik nooit gesnapt, ik zou denken dat je er zes krijgt, maar whatever, ik ben niet de slimste. Ik vind het sowieso altijd leuk om dingen weg te geven en contact te houden met andere bloggers en lezers, dus daarom zei ik Miranda dat ik mee deed.

Hoe ging het?

Binnen één week is me niet gelukt. Te druk op mijn werk, met mijn blog en de feestdagen. Bovendien zit het kettingbrief gedoe erachter niet lekker. Daar hou ik niet zo van. Ik heb er daarom geen andere zes mensen gezocht om mee te doen, maar heb er mijn eigen twist aan gegeven.

Pay it forward

Ik vind het hartstikke leuk om een boekje uit te zoeken, te kopen en op te sturen naar een andere moeder en haar kindje. Ik hou er alleen niet van om dit te doen uit winstbejag. Ik hoef helemaal geen zes of 36 boekjes terug. Ik zou het echt véél leuker vinden als de moeder naar wie ik het boekje stuur zelf weer een boekje naar iemand anders zou sturen. Misschien stuurt die persoon ook wel weer een boekje door, en die ontvanger weer. Maar ze hoeven het niet! Heerlijk is dat toch?

 

Ik heb daarom een tag bedacht, de ‘Pay it forward in kinderboeken tag’. (#payitforwardkinderboeken)

 

Dit is de opzet:

 1. Zoek één of meerdere kinderboekjes uit (dit hoeven écht niet per se nieuw gekochte te zijn) en stuur die naar iemand waarvan je denkt dat die het leuk zou vinden.
 2. Doe dit zonder overleg of ze mee zullen doen. Dit is essentieel aan het ‘pay it forward’-principe. Er komt geen voor wat hoort wat aan te pas en je spreekt niet van te voren af wat je gaat doen.
 3. Schrijf een briefje aan de ontvang(st)er(s) waarin je hen veel plezier wenst met het kinderboekje en uitlegt dat je het leuk zou vinden als zij op hun beurt één of meerdere kinderboekjes zouden uitzoeken en op zouden sturen naar mensen waarvan zij denken dat die er plezier van zouden hebben.
 4. Enne…. Absoluut géén verplichting!

Hoe ging dat?

Veel beter. Ik heb vijf kinderboeken gekocht en die heb ik opgestuurd naar vijf dames. Miranda, zij heeft me op het idee gebracht, en naar vier mede-mamablogsters. Miranda heeft natuurlijk al boekjes verstuurd voor de kettingbrief, maar de andere dames kunnen als ze het leuk vinden meedoen en één of meerdere boekjes (maakt niet uit hoeveel, eigen inzicht) opsturen naar anderen. Die op hun beurt weer zelf mogen beslissen of ze meedoen en boekjes sturen.

Aan wie dan?

Ik wil de dames in kwestie niet onder de tram gooien. Voor het geval ze niet mee willen doen zal ik daarom hier niet zeggen aan wie ik iets gestuurd heb. Tenzij ze me mailen dat het wel mag, dan zet ik hier hun naam met link naar hun blog.

Bregje van Bregblogt, Nicole van Everyday-life en Sanne van LaViesagista hebben laten weten dat ze het leuk vinden en mee gaan doen. Leuk!

 

Welke boekjes heb ik gestuurd?

Alle vijf de boekjes zijn kartonboeken. De mama’s die ik uitzocht hebben namelijk allemaal kindjes van 6 tot 24 maanden. Ik heb alle boekjes gekocht bij Game Time in de Cronjé (Haarlem), een echte ouderwetse speelgoedwinkel met een goed assortiment kinderboeken. Ik heb de boekjes natuurlijk even in de winkel op Jim getest, en hij vond ze allemaal leuk.

Jip en Janneke – Dierenvrienden

Jim is een dierenvriend. We hebben drie katten, één daarvan houdt enorm van aandacht, zelfs van Jim. Verder zijn alle diertjes die we tijdens het wandelen en op de kinderboerderij tegen komen leuk. Ik kan me voorstellen dat dit voor ongeveer alle baby’s en dreumesen geldt, dus dit boek is vast een succes. (link) Dit boekje vond ik zo leuk dat ik het twee keer verstuurd heb.

Kiekeboe – Wie verstopt zich daar?

Je kan de bladzijdes van dit boek uit elkaar trekken en dan komt er een dier te voorschijn. KIEKEBOE. Kan niet fout gaan denk ik zo.

(link)

 

Eric Carle – De geheime brief

Eric Carle

Toen ik dit boek open deed in de winkel herinnerde ik het me weer van vroeger. Dit was één van mijn favorieten. Het gaat over een jongen die een geheimzinnige boodschap vindt. Die tekens vond ik dus echt zo vet vroeger. (link)

Pluk van de Petteflet – Toeter mee met pluk

Pluk van de Petteflet met een toeter. I rest my case. (link)

Doe gezellig mee!

Ook als ik jou niks heb gestuurd ben je welkom om mee te doen. Met een nieuw boekje dat je bij deboek- of speelwinkel hebt uitgezocht, of dat je direct laat sturen via bol.com of een andere webwinkel. Of door een oud boekje dat jouw kindje toch niet meer leest door te geven, allemaal leuk.

 

 

 

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 24 december 2015

  Heel leuk!! Lief dat je ons hebt uitgekozen! Wij gaan meedoen 🙂

  • Reageren Elisabeth 24 december 2015

   Leuk!

 • Reageren Kim 23 december 2015

  Wat een leuke boeken allemaal!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge