23 oktober 2016

De ovulatietest met dubbele hormoonindicator

De Clearblue ovulatietest met dubbele hormoonindicator – Sinds kort is er een nieuwe ovulatietest op de markt, een ovulatietest met dubbele hormoon indicator van Clearblue. Wat betekent dubbele hormoonindicator, wat doet deze test anders dan gewone ovulatietests en waarom zou je deze nieuwe ovulatietest gebruiken?

Hoe bepaal je de eisprong?

Het doel van een ovulatietest is het identificeren van de meest vruchtbare dagen van een vrouw. Dit zijn de dagen vlak voor de eisprong. De eisprong wordt geregeld door drie hormonen. Misschien ken je dit plaatje wel, het komt van wikipedia.

hormonen-eisprong ovulatietest met dubbele hormoonindicator

Je ziet dat drie hormonen pieken vlak voor en rond de eisprong. Samen zorgen deze hormonen er voor dat er een eicel rijpt. Als je de pieken in hoeveelheid van deze hormonen kunt meten kun je dus voorspellen wanneer de eisprong plaatsvindt.

Wat is het verschil tussen de ovulatie test met dubbele indicator en andere ovulatietests?

De gewone ovulatietests testen de hoeveelheid van het luteïne stimulerende hormoon. Als de hoeveelheid in je urine omhoog gaat, oftewel piekt, krijg je een positieve ovulatietest. Dit betekent dat er binnen 24 tot 48 uur een eisprong plaatsvindt.

De ovulatietest met dubbele hormoonindicator test voor nog een ander hormoon, het estradiol (of oestrogeen). Op het plaatje zie je dat dit al eerder piekt, gewoonlijk zo’n vier dagen voor de eisprong.

Bezoek voor meer informatie de website van Clearblue.

Waarom zou je een ovulatietest met dubbele hormoonindicator gebruiken?

Deze nieuwe ovulatietest is duurder. En dat terwijl ze zeggen dat goedkope ovulatietests van bijvoorbeeld de Action net zo goed werken. Er zijn echter redenen waarom je misschien tóch deze ovulatietest met dubbele hormoonindicator zou gebruiken.

Meer tijd

Deze ovulatietest geeft je meer tijd. In plaats van één à twee dagen krijg je vier dagen de tijd. Meer tijd dus om:

  • Een date night te plannen (of een afspraak met spermadonor te maken). Ik weet niet hoe het met jouw man zit, maar mijne heeft echt niet altijd zin. Te druk op zijn werk, net porno gekeken, weet ik wat er in het hoofd van een man speelt… in elk geval heb je zo allebei wat meer voorbereidingstijd.
  • Twee keer seks te hebben. Als je zwanger probeert te worden kun je vanwege zaadkwaliteit beter om de dag seks hebben, in plaats van elke dag. Sperma overleeft gemiddeld vier dagen. Met een waarschuwing vier dagen van tevoren heb je dus twee kansen.

Een extra manier om inzicht in je cyclus te krijgen

Voor niet iedereen is de cyclus duidelijk. Ik zelf heb altijd een regelmatige cyclus gehad. Niet alleen wat betreft de duur, maar ook mijn stemmingen. Door het doen van ovulatietests begrijp ik mijn cyclus nog beter. Dag 1 is de eerste dag van de menstruatie (K*U*T dus). Rond dag 8, 9 begin ik ‘wat te voelen’ en rond dag 14, 15 piekt dat. Iets voelen als in ‘vanavond datenight mopje, en anders trek ik wel iemand van de straat’.  Helaas is dat gevoel daarna heel snel weg. En ongeveer twee weken later volgt mijn menstruatie (als ik tenminste niet zwanger ben). Al moet ik zeggen dat die soms ook later komt. Vooral als er een mogelijkheid is dat ik zwanger ben, maar dus niet ben. Of dat nou mentaal is of een mislukte innesteling, geen idee…

Lees ook dit artikel over mijn zwanger worden perikelen…

Gaan wij de ovulatietest met dubbele hormoonindicator gebruiken?

Ik denk dat het op het moment eigenlijk niet nodig is. Ik denk dat we gewoon eerder moeten beginnen met om de dag seksen. Moet die man van me maar even doorbijten. 😉 Maar als we echt een jaar actief bezig zijn met ovulatietesten straks… misschien dat we het dan zullen overwegen.

 

Heb jij ervaring met deze ovulatietest met dubbele hormoonindicator?

 

 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge