10 februari 2016

Organix Goodies Wortel Knabbels

Ik vind het erg leuk om samen met Jim verschillende babyvoeding uit te proberen. Jim houdt erg van eten, lust alles, dus we kunnen lekker alle ‘rotzooi’ die er voor baby’s gemaakt wordt reviewen. Deze keer testten we de Organix Goodies Wortel Knabbels. Rotzooi bedoel ik ironisch natuurlijk. Niet alle kant-en-klaar babyvoeding in de winkel is rotzooi. Het merk Organix belooft zelfs dat hun producten 0% rotzooi (junk) bevatten.

Organix Goodies Wortel Knabbels 1

Organix Goodies Wortel Knabbels

De knabbels zitten in wat lijkt op een klein chips-zakje. Het meisje op het plaatje houdt een bos wortelen vast. De No Junk Promise staat er op, er is geen zout toegevoegd, geen kleur- en smaakstoffen en geen gehard vet. Ook staat het EKO-keurmerk er op. De knabbels zijn voor baby’s vanaf acht maanden.

Ingrediënten

73% Biologische maïs, 14% biologisch wortelpoeder (55% biologisch wortelpoeder & 45% biologische rijstebloem), 13% bioloische zonnebloemolie, <1% thiamine.

Op het eerste gezicht lijkt er nog redelijk wat wortel in te zitten, 14%. Maar als je goed kijkt blijkt dat bijna de helft van het wortelpoeder uit rijstebloem te bestaan. Als je het uitrekent zit er 7,7% wortel in de knabbels. De aangeraden portiegrootte is 5 knabbels (3 gram), en dat betekent 0,23 gram wortel per portie. De wortels zijn dan ook meer voor de smaak dan voor ‘het gezond’.  De thiamine die bij de ingrediënten staat is trouwens een verplichte toevoeging, volgens wetgeving dus.

Voedingswaarde

100 gram Portie           (5 knabbels,     3 gram)
Energie (kJ/kcal) 1892/450 57/14
Vet (g) 14,5 0,4
wv. verzadigd (g) 1,2 0,04
Koolhydraten (g) 72,8 2,2
wv. suiker (g) 2 0,06
Vezels (g) 0,9 0,03
Eiwitten (g) 6,5 0,2
Zout (g) 0,03 0,001
Vitamime B1 (thiamine) (mg) 1,2 0,04

Omdat de knabbels zo licht zijn en de portiegrootte zo klein, zijn eigenlijk alle voedingsstoffen verwaarloosbaar. Veertien kcal is gewoon heel weinig. Nou moet ik zeggen dat ik de portiegrootte wat klein vond voor Jim, maar Jim is ook al veel ouder dan 8 maanden, namelijk 14 maanden. Ik heb hem daarom een driedubbele portie gegeven. Zelfs dan is het een erg magere snack. Dat is niet erg, maar er zitten ook weinig voedingsvezels in. Erg vullend is de snack daarom niet. Als je het geeft aan je baby of dreumes zal deze waarschijnlijk weer snel honger krijgen. Aan de andere kant, het is een leuke snack om ze mee bezig te houden, zonder ze veel calorieën te geven.

Smaak

Ik heb de knabbels ook zelf geproefd. Ze zijn een beetje zoetig, en ze lijken nog het meest op die goedkope kaas- en pindaknabbels (dat klopt, die zijn ook van maïs gemaakt). Maar dan zonder zout en andere smaak, alleen ver weg een beetje een wortelsmaak. Jim vond ze goed te doen. Ik wil niet zeggen dat hij lekker zat te smikkelen, maar hij was wel geïnteresseerd en heeft ze alle 15 opgegeten.

Organix Goodies Wortel Knabbels 4

Eindoordeel

Ik denk niet dat deze snack uitermate gezond is voor baby’s, maar hij is zeker niet ongezond. Het is waarschijnlijk een leuke manier voor baby’s om spelenderwijs te leren eten. Als je echt iets gezond wil geven dat ook vult kan je beter voor fruit of groente gaan, denk ik. Ook denk ik dat je de wortel knabbel niet iedere dag moet geven. Dan wen je je kindje aan een standaard dagelijks chipje of zoutje. Waarschijnlijk kan je ze beter bewaren als iets speciaals, bij een feestje of partijtje.

 

 

Hebben jullie de Wortel Knabbels van Organix Goodies wel eens geprobeerd?

 

 

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Tessa 13 februari 2016

  Het vult inderdaad voor geen meter maar vind het wel een leuk alternatief voor chips. Ik gebruik het niet als standaard tussendoortje verder. De appelrijstwafeltjes heb ik vaker ingezet!

 • Reageren Eline 11 februari 2016

  Vandaag hebben wij ook biologische snacks uitgetest van Ella’s Kitchen. Geen groot succes. Onze ervaring incl. de bijhorende snoeten, kan je binnen enkele dagen lezen op mijn blog. 😉

 • Reageren Céline 11 februari 2016

  Ik eet ze zelf ook haha. Ik wil soms gewoon een gemakkelijke snack hebben zonder enorme hoeveelheden zout, suiker en andere rare toevoegingen. Dan vind ik organix soms best lekker om op te knabbelen. Niet voor de gezondheid idd, maar wel gewoon als snack.

 • Reageren Karlien 10 februari 2016

  Leuk, hierover schreef ik tijdje terug ook blog. Leuk om die van jou te lezen. Ik nam dit weleens mee voor onderweg, omdat ze er even mee bezig waren 🙂
  Karlien onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s #21My Profile

 • Reageren Resaarcle 10 februari 2016

  Ik geef die knabbels ook wel eens mee in de koekjesdoos van ons kleutertje. Mijn vriend kende het niet en dacht dat ik haar echte chips mee had gegeven!

 • Reageren Vera 10 februari 2016

  Ja wij hebben ze ook geprobeerd! Dochter vindt het meer interessant dan dat ze er wild van is. Het is wel een mooie “vervanger” van chips op een verjaardag. Ik zeg maar zo: zolang ze het echte spul nog niet heeft geproefd, zal ze deze best nog af en toe willen knagen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge