30 maart 2016

Organix Goodies Beestenboel Koekjes

Organix Goodies Beestenboel Koekjes – Ik weet het, koekjes zijn überhaupt geen verantwoord tussendoortje. Je wil je kindje er niet aan laten wennen om iedere dag standaard koekjes te eten (in theorie dan). Net zoals je je kindje niet wil wennen aan iedere middag tv kijken. (Ook dit is puur theorie. In de praktijk kijken Jim en ik ongeveer elke middag wel even tv…) Ik geef daarom vaak (of in elk geval soms) ’s middags een groentesnack aan Jim. Dat vindt hij heel lekker, maar niet zo lekker als koekjes natuurlijk. Hij geniet echt van een koekje. Helemaal nu ik hem geleerd heb om dat in zijn thee of melk te soppen…

organix goodies beestenboel koekjes 1

Even proeven hoor…

Ik ben daarom naarstig op zoek naar gezonde koekjes. Ik weet dat deze zoektocht waarschijnlijk tevergeefs is, maar ik blijf volharden. Ieder soort en merk kinderkoekje probeer ik uit met Jim. Eerder testten we al de Nijntje Biscuit en kwamen we er achter dat deze helaas maar een beetje beter was dan gewone koekjes. Deze keer testten we de Organix Goodies Beestenboel Koekjes. Jim’s oordeel was duidelijk: lekker. Mijn oordeel is ietsje uitgebreider.

 

Organix Goodies Beestenboel Koekjes

organix goodies beestenboel koekjes 4

Verpakking

Je koopt de Organix Goodies Beestenboel Koekjes in een verpakking van 100 gram. Op de verpakking staat dat dit ongeveer acht porties zijn. Bij de voedingswaarde wordt behalve die per 100 gram ook die van zes koekjes gegeven. Zes keer acht koekjes zijn alleen geen 100 gram, maar minder. Als je die acht porties aanhoudt klopt deze voedingswaarde dus niet. Verder staat er op de verpakking dat er geen kleur- en smaakstoffen en geen gehard vet aan toegevoegd zijn. Er is aangeven dat het een volkoren product is, dat de koekjes gebakken zijn met volkoren meel en dat ze daardoor een bron van vezels zijn. Ook staat er een plaatjes op van druiven. Dit staat verder niet uitgelegd, maar bij de ingrediënten kun je druivensapconcentraat zien staat.

Ik vind op zich niks mis met deze verpakking hoor, maar ik vind die druiven en die voedingswaarde per portie wel een beetje vaag. Niet helemaal netjes. Verder is het één grote zak waar alle koekjes inzitten. Dat is goed voor het milieu (minder afval), maar je moet de koekjes wel in een goed afgesloten trommel doen na openen.

organix goodies beestenboel koekjes 2

In een beetje melk gesopt zijn ze nóg lekkerder!

Uiterlijk

De koekjes zijn klein (2 à 3 gram per stuk) en er staan schattige beestjes op. Niks mis mee dus.

Smaak

Jim vindt de koekjes heel lekker. Ik heb ze zelf ook geproefd en ze zijn echt veel minder zoet dan andere koekjes. Ook duidelijk minder zoet dan de Nijntje Biscuit. Ik vind ze eerlijk gezegd zelf niet echt lekker, maar dat is helemaal niet belangrijk natuurlijk.

Ingrediënten

Volkoren tarwemeel, tarwemeel, druivensap concentraat, ongeharde palmolie, zonnebloemolie, rijsmiddel natriumbicarbonaat, Thiamine (vitamine B1). Alle ingrediënten, op het rijsmiddel en de toegevoegde vitamine na, zijn van biologische oorsprong.

Er is geen suiker toegevoegd, maar wel een zoetmiddel: druivensap concentraat. Dit bevat ook suiker, dus denk niet dat het een suikerloos koekje is. En dat zou ook niet goed zijn denk ik, want dat zou helemaal niet lekker zijn!

Voedingswaarde

Om beter in te kunnen schatten hoe de voedingswaarde van de Organix Goodies Beestenboel Koekjes zich verhouden tegenover gewone biscuitjes heb ik ze tegen gewone tarwebiscuitjes afgezet. De voedingswaarde heb ik gehaald uit de NeVo-tabel van het RIVM.

Per 100 gram Gewone Tarwebiscuit Organix Goodies Beestenboel Koekjes
Energie (kJ)  1919 1840
Energie (kcal)  457 438
Eiwit totaal (g)  7,6 8,3
Koolhydraten totaal (g)  70,0 68,0
w.v. suikers (g)  21,9 17,0
Vet totaal (g)  15,0 13,6
w.v. verzadigd (g)  6,9 4,1
Voedingsvezel (g)  5,6 5,3
Natrium (mg)  415 160
Vitamine B1 (mg)  0,25 1,1

De voedingswaarde is redelijk vergelijkbaar met die van gewone tarwebiscuit. De verschillen zijn klein, maar ze zijn er wel. Zo zit er iets minder energie, suiker en verzadigd vet in de Organix Goodies Beestenboel Koekjes. Drie keer iets minder vind ik samen toch aardig wat. Ook zit er minder natrium in en is er vitamine B1 toegevoegd.

 

Beter dan gewone volkoren koekjes?

Ik denk van wel, eerlijk gezegd. Die kleine beetjes minder energie, suiker en verzadigd vet en veel minder zout doen het hem. Ook denk ik dat deze koekjes beter zijn dan de Nijntje Biscuit. Deze koekjes zijn namelijk volkoren. Nadeel is dan weer dat je ze pas kan geven vanaf 12 maanden, de Nijntje Babybiscuit al vanaf 8 maanden. Al moet ik zeggen dat ik volkoren producten al met een maand of acht aan Jim gegeven heb. Volgens deze verpakking is dat echter geen goed idee.

organix goodies beestenboel koekjes 3

Eindoordeel: Big smile!!

 

Veranwoord tussendoortje?

Ik zou echter niet zeggen dat het een verantwoord tussendoortje is, in elk geval niet voor iedere dag. Maar als je een keer een koekje wilt geven denk ik dat dit wel een goede keus is.

 

 

Hebben jullie de Organix Goodies Beestenboel Koekjes weleens geprobeerd? Wat vinden jullie ervan?

 

 

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren an 31 maart 2016

  Als je op zoek bent naar enigszins verantwoorde koekjes kun je nog bij ‘de kleine keuken’ kijken. Jumbo verkoopt dit merk.

  • Reageren Elisabeth 31 maart 2016

   Bedankt voor de tip An!

 • Reageren Malou 31 maart 2016

  Leuk artikel, en handig om de ingrediënten zo naast elkaar te zien. Ik vind het wel echt een voordeel dat er zoveel minder zout inzit.
  Malou onlangs geplaatst…25 weken zwangerMy Profile

 • Reageren demallemolenmoeder 31 maart 2016

  Leuk zo’n tabelletje. Ik ken het net als vele andere producten van Goodies. Net wat je zegt, ik vind het niet lekker al zijn er ook producten die ik wel kan waarderen maar dochterlief smult ervan. Daar gaat het om.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Help mijn kind is..My Profile

 • Reageren MamaOnderneemt 31 maart 2016

  Nee ik heb die koekjes nog niet uitgeprobeerd. Mijn kinderen zijn wat ouder en eten -heel ongezond- liga. Nijntje biscuit ken ik wel uit hun babytijd. Die vond ik zelf ook lekker.

 • Reageren Resaarcle 30 maart 2016

  Knap dat jij dat allemaal uitpluist. Ik piep eens heel gauw of er geen extra suiker in zit and that’s it. Misschien moet ik je voorbeeld volgen! Onze miniman van 10 maanden krijgt hier nog geen koekjes, wel rijstkoeken en krakotten. Ons reusje van 3 lust wel graag zoo-koekjes. Zal eens op de verpakking piepen…

 • Reageren Mary-Lou 30 maart 2016

  Fijn dat jij deze info zo op een rijtje zet. Moet eerlijk toegeven dat ik leeslui ben als het gaat om verpakkingen. Verpak het in een leuke blog en ik lees het wel. 😉
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Waar is dragen niet toegestaan? ▪ draag(dins)dagMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge