26 oktober 2015

Open brief aan Blue Band

Unilever

Toen Jim een paar maanden oud was kregen we dit bordje toegestuurd van Unilever. Altijd leuk om een cadeautje te krijgen! Toch viel me meteen iets op aan het bordje, maar ondanks dat ben ik het tóch gaan gebruiken. Het is gewoon een heel leuk en handig bordje. Ik heb dan ook lang nagedacht over deze open brief, maar ik heb toch besloten hem te schrijven.

 

Wat vinden, jullie, overdrijf ik, of zijn jullie het met me eens?

 

Beste Unilever,

Laat ik beginnen met zeggen dat ik jullie een prettig concern vind. Jullie hebben fijne merken en producten, die ik dagelijks gebruik en ik heb het gevoel dat jullie écht om de consument geven. Natuurlijk willen jullie geld verdienen met jullie waspoeder, shampoo en halvarine, maar jullie lijken serieus begaan met de gezondheid en tevredenheid van jullie klanten.

achterkant unilever

Toch heb ik een puntje van verbetering, en juist op iets dat ik heel leuk vond om van jullie te krijgen. Toen mijn zoontje een paar maanden oud was kregen we namelijk een cadeautje van jullie opgestuurd. Ik denk dat jullie ons adres hadden gekregen van één van de babyboxen. In dat pakje zat een plastic bordje, voor het eerste boterhammetje van ons kindje. Nou eerlijk, superleuk!

Het plaatje op de voorkant is heel schattig, in de omtrek van een boterham staan zes kindjes gekleed in de outfits van een beroep. Op de achterkant van het bordje staat, je ziet op de foto dat het bordje goed gebruikt wordt bij ons thuis, een benadrukking van het belang van goede vetzuren en vitamines voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Natuurlijk, het is reclame voor Blue Band, één van jullie merken, maar dat maakt de boodschap niet minder waar en belangrijk. Ik heb zelf in een heel ver verleden stage gelopen op de R&D afdeling van oliën en vetten bij jullie in Vlaardingen. En van die ervaring is me het meest bijgebleven dat jullie echt je best doen om die belangrijke voedingstoffen op een makkelijke en lekkere manier bij de mensen thuis (en in de buik) te krijgen.

unilever voorkant

Wat ze ook willen worden…

Wat is het dan dat me teleurstelt aan dit leuke cadeautje? Nou, het staat er eigenlijk precies: Wat ze ook willen worden… Inderdaad: wat ze ook willen worden, alle mogelijkheden liggen open. Maar toch. Bij nadere inspectie van de voorkant van het bord, zie je dat de zes kinderen een beroep hebben waarbij de seksen nogal in een hokje worden gedrukt. De meisjes zijn verpleegkundige, balletdanser en ruiter, de jongens brandweer, kok en piloot.

En op de rand rond het bord wordt dit nog eens benadrukt. In plaats van de gender-neutrale benamingen voor de beroepen staan er de sekse-specifieke. Bijvoorbeeld verpleegster in plaats van verpleegkundige, brandweerman in plaats van brandweer… Wat als een meisje graag piloot wil worden? Door deze plaatjes en tekst krijgt ze onbewust de boodschap dat dat niet normaal is. En hetzelfde geldt voor de jongens.

Wat als mijn zoontje balletdanser wil worden?

Met dit bordje wordt benadrukt dat dat ongewoon is, en eigenlijk in onze maatschappij ‘niet kan’. Lieve Unilever, ik geloof niet dat jullie bewust een bordje de deur uitgestuurd hebben met daarop de boodschap dat jongens échte mannenberoepen moeten uitoefenen en dat meisjes beter de traditioneel vrouwelijke beroepen uit kunnen voeren. In tegendeel, ik denk dat jullie een leuk cadeautje aan alle nieuwe ouders en kinderen wilden geven en over het hoofd hebben gezien dat op deze manier iedere dag onbewust aan kinderen de boodschap gegeven wordt dat ze maar beter de traditionele beroepskeuzes kunnen maken.

Voor mij levert het nogal een dilemma op. Het is een leuk bordje en ik wil het graag gebruiken, dat doe ik ook, maar stuur ík nu de verkeerde boodschap over beroepskeuze en ben ik deel van het probleem? Ik vind het best lastig. Op deze manier wilde ik in elk geval jullie aandacht er op vestigen. Misschien dat jullie er bij een volgende actie iets meer op kunnen letten, of wellicht zelfs een re-design van het bordje willen overwegen? Het is namelijk en heel leuk bordje, en het zou nóg leuker zijn, met een balletdanser en een brandweerdame!

 

Met vriendelijke groet,

 

Alweer een nieuwe moeder

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageren Jamila 14 november 2017

  Je overdrijft!

 • Reageren Simone 26 oktober 2016

  Ik snap wat je bedoelt en het is ook zo, maar ik moet zeggen dat ik me aan dit geval niet zo stoor.

 • Reageren Karin 26 oktober 2016

  Grappig, ik heb ook 2 van deze bordjes, schijnbaar nooit goed naar gekeken want ik zag de brandweer altijd als meisje op het bordje. Nu ik dit gelezen heb zie ik pas dat dat ‘lange haar’ natuurlijk de flap aan de helm is…

 • Reageren Hilde 26 oktober 2016

  Best wel grappig. In België hebben wij een bordje gekregen van Planta (Belgische branding van Blue Band) en dat bordje is wel genderneutraal 🙂 Ze kunnen het dus wel.

 • Reageren Niki 29 oktober 2015

  JA! Heel goed. Ik irriteer me steeds meer aan die onbewuste boodschappen, vooral nu mijn oudste dochter zich er steeds meer bewust van wordt. En réken maar dat ze precies weten wat “hoort” en wat niet.
  En laat dat nou precies NIET zijn wat ik haar en haar zusje wil meegeven. Maar het is superlastig, vooral omdat het zo subtiel is en je dan direct als hyperbewust en feministisch (als een scheldwoord) wordt weggezet.

  Bijkomend voordeel: zo word ik steeds bewuster van het feit dat ik een enorme feminist ben 😉

  • Reageren Elisabeth 29 oktober 2015

   En we zijn ons nu wel bewust van die meisjesdingen he. Maar die jongens… die moeten maar macho zijn van de media! Die worden ook in een hokje geduwd.

 • Reageren Nanouk 27 oktober 2015

  Hihi goed verwoord Elisabeth! Ik denk dat Roan net als Jim ook balletdanser wil worden! Hoe hij soms op z’n teentjes staat te bouncen en te balanceren, komt helemaal goed later! Maarre wat mij vooral opviel toen we dit bordje kregen… In het foldertje dat er bij zat stond een dagmenu beschreven. Roan kreeg toen met moeite 1 boterham in z’n geheel weg maar volgens dat menu moest hij meerdere boterhammen per dag eten! Uiteraard met blue band boter erop 😉

 • Reageren Nanda 27 oktober 2015

  Ik vind het goed dat je de brief hebt geschreven. Al is het alleen maar om degene bij de marketingafdeling daar even over na te laten denken. Maar wat mij het meest irriteert aan dat bordje…. PAARDRIJDSTER. Je zet in je artikel al ruiter, maar dat staat er toch niet. Paardrijdster. Da’s toch gek? Dat bestaat niet eens. Je bent een ruiter of een amazone. Vliegtuigbestuurder, brandenblusmeneer. Dan moet je het concept ook doortrekken.
  Toch een fijn bordje. Ze kunnen trouwens ook stuk merkte ik laatst. Gelukkig heb ik nog een kind gekregen en nog zo’n fijn bordje ;-).

 • Reageren Yvonne 27 oktober 2015

  Leuk stuk wat je geschreven hebt. Ik sluit me alleen niet bij je aan. Wij hebben drie kidsen daardoor drie van deze bordjes. Maar bij geen van drieën heb ik me zorgen gemaakt of dit hun beroep keuze of hun ontwikkeling te goede of juist niet zou komen. Ik geloof ook niet dat dit onbewust iets met de kinderen doet..

 • Reageren Vlijtig Liesje 27 oktober 2015

  Ik vind het een erg leuk bordje. Maar de beroepen zijn inderdaad wat stereotype, daar heb je wel een punt.

 • Reageren Josan 26 oktober 2015

  Hoewel ik een rasechte feminist ben, geloof ik niet zo in genderneutraal opvoeden. Dat is iets hips wat op den duur weer uitsterft. Volgens mij maken ouders zich daar drukker om dan hun kinderen.
  Josan onlangs geplaatst…Bonnie Jean KerstjurkenMy Profile

 • Reageren Resaarcle 26 oktober 2015

  Ik vind het eigenlijk best wel goed, dat je doe open brief geschreven hebt. Ze deden dat ongetwijfeld niet met opzet, dat hokjes-stimuleren, maar je brief zorgt voor bewustwording! ik betrap mezelf soms ook op uitspraken die mijn kindjes in een richting duwen en dan trek ik het gauw recht door de andere opties ook te geven. Kan nooit kwaad om iemand vriendelijk op dat onbewuste sturende gedrag te wijzen, zoals jij deed!

 • Reageren Jeanine 26 oktober 2015

  Ik had dit bordje ook, maar zo had ik het eigenlijk nog nooit bekeken haha. Ik begrijp je punt wel hoor. Ik vind het vooral jammer dat hij nu stuk is en de opdruk heel erg afbladderde en in het eten terecht kwam. Was een leuk bordje!

 • Reageren Bibiane 26 oktober 2015

  Het is ook maar hoe je als kind denkt…. Ik had vroeger een boek over beroepen. Daarin stond een cowboy. In mijn geest legde ik de link met een indiaan en vanaf die dag wou ik indiaan worden. Wat trouwens ook geen beroep is, maar ik denk dat als we alles een naam geven een kind gaat denken dat het in hokjes moet denken en categoriseren. Volgens mij is het gewoon belangrijk om hier als ouder/leerkracht/…. open over te denken en communiceren. Hele jonge kinderen (zoals ik toen ik indiaan wou worden) beseffen ook niet van ‘he daar staat verpleegster, dat is voor meisjes’. En ik denk eerlijk gezegd ook niet dat ze dat van een bordje gaan afleiden

  • Reageren D. 26 oktober 2015

   Nee dat beseffen ze niet bewust, maar dat krijgen ze wel onbewust mee. Het stereotype beeld dat verpleegster zijn iets is voor vrouwen. Echter niet alleen via dit bordje natuurlijk.

 • Reageren joke 26 oktober 2015

  het is volgens mij afhankelijk van hoe je dat bordje interpreteert. Niet alle beroepen staan er op, maar een paar. Dat hoeft dus niet te betekenen dat brandweervrouw ook geen mogelijkheid is! Maar ik snap best wat je bedoelt…
  joke onlangs geplaatst…Is jouw maandag ook zo geweldig?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge