4 november 2016

Nog even over loedermoeder

Loedermoeder was bij DWDD gisteravond. Het woord loedermoeder, welteverstaan. Kerkhistoricus professor Paul van Geest droeg het woord loedermoeder voor als woord van het jaar. Wat hem aanspreekt aan het woord is dat moeders het gebruiken om zichzelf te benoemen. Omdat ze ontzettend hun best doen, maar op sommige punten gewoon falen. Ze onderkennen dit door zichzelf op ironische wijze loedermoeder te noemen.

loedermoeder-test-1

Erg loedermoeder: ik heb speciaal voor deze foto mijn pyjama uitgetrokken, iets nets aan gedaan en make-up op gedaan. Niet zo loedermoeder: dat hoekje met speelgoed was netjes opgeruimd, ik heb het overhoop gehaald voor de foto… Oh en ben tegelijk snert aan het koken. Lekker huiselijk.

Wijnzuipster

De prof haalt er dan wat teksten uit de vroegchristelijke geschiedenis bij, hij is immers kerkhistoricus, en vertelt dat dit soort ironie daar ook in gebruikt wordt. Augustinus (who ever he is) noemt zijn moeder namelijk wijnzuipster. Vrouwen mochten geen wijn drinken in die tijd, dat was bij wet verboden, en zo zette hij zijn moeder neer als feministe die zich verzette tegen de regels die haar opgelegd werden door mannen.

Ironisch en feministisch

Die twee begrippen die van Geest aan loedermoeder hangt zijn precies wat ik met loedermoeder bedoel. Ironie, al zou ik het zelf sarcasme noemen, maar goed, ik weet het verschil niet. In elk geval met een knipoog. En ja, ook feministisch. Want het hele punt dat er überhaupt alleen maar gepraat wordt over loedermoeders en ploetermoeders, benadrukt wat mij betreft dat papa nog een slag te slaan heeft. Als papa zou vaderen als een loedermoeder, zou iedereen vinden dat hij ontzettend goed zijn best doet om mee te helpen. En ach, natuurlijk doet hij het niet helemaal perfect, maar dat is ok, want hij is (maar) een man.

“Nee ik ben geen loedermoeder!”

Helaas kwam er meteen weer wat weerstand van een moeder die wél voor de onvolmaaktheid van het moederschap is, maar tégen het woord loedermoeder. Blijkbaar is die ironische klank niet voor iedereen duidelijk. Ik weet nu niet zo goed wat ik nu moet doen. Moet ik iedereen oproepen om te luisteren naar van Geest? Hij legde het begrip loedermoeder uit zoals ik het interpreteer. Maar, hij is een man en nota bene kerkhistoricus. Hoe kan ik mezelf nog geloofwaardig een feminist noemen als ik daar achter ga staan? 😉

Laat het de loedermoeders zelf uitleggen

Natuurlijk heb ik er geen problemen mee dat een mannelijke professor en kerkhistoricus pro loedermoeder is. Dat zou een beetje kortzichtig van me zijn, en ik denk oprecht dat hij een goede uitleg heeft gegeven. Maar toch denk ik dat het nóg ietsje beter zou zijn als wat loedermoeders de betekenis van het woord zelf uit zouden leggen. Gewoon, voor de volledigheid. Juist omdat er ook zoveel moeders zijn die de term blijkbaar nog niet snappen.

Fragment DWDD

Hier kun je het fragment bij DWDD bekijken.

 

Hoe leg jij het woord loedermoeder uit?

 

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 8 november 2016

  Ik zat dwdd te kijken en ben meteen op Twitter gaan kijken. Werd weer leuk gediscussieerd en een vraag van iemand was idd: waar is de loedervader dan gebleven? Maar sluit me geheel bij jouw interpretatie aan. Het is sarcastisch. Met een korreltje zout. Laten we onszelf vooral niet te serieus nemen. We doen allemaal ons best en als je dreumes van bijna 2 bier drinkt is dat helemaal niet erg :p

 • Reageren Lisette 4 november 2016

  Leuk om te lezen, ik had het niet gezien gisteravond. Maar die kerk vent snapt ons punt. Hoezee!
  Lisette onlangs geplaatst…Dat verdient een bloemetjeMy Profile

 • Reageren Maai 4 november 2016

  Ik ben het helemaal met je eens. je doet je best maar tja, sommige dingen lopen even anders, gaan gewoon niet of zijn even wat minder belangrijk, dan maar wat minder perfect maar laten we er om lachen 😉
  Maai onlangs geplaatst…Gehaakte berenmuts met patroonMy Profile

 • Reageren Nienke 4 november 2016

  Naar mijn idee wordt de term loedermoeder gebruikt door moeders, die eigenlijk hartstikke goede moeders zijn om aan te geven dat ze niet perfect zijn. En dat dat ook eigenlijk helemaal niet verwacht dient te worden door de samenleving. Ofzo. Ik ken niet iemand die een ‘echte’ loedermoeder is die zich ook zo zou noemen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge