15 mei 2015

Nestlé PyjamaPapje Biscuit: doen we het wel, of doen we het niet?

Nestlé Pyjamapapje Biscuit – Jim is bijna zes maanden oud en daarom hebben we een probeerverpakking van Nestlé PyjamaPapje inde brievenbus gekregen. De kant-en-klaar versie zit in de babybox, ik denk dat ze zo ons adres gekregen hebben.

Nestlé Pyjamapapje Biscuit Vanille Suiker

Nestlé Pyjamapapje

In de envelop zitten naast het zakje met poeder ook kortingscodes voor andere Nestlé babyproducten vanaf zes maanden, en een foldertje met informatie over de ontwikkeling van je baby tussen zes en acht maanden. Leuk!

Ze hebben hun best gedaan om met de tijd mee te gaan, maar het is duidelijk dat ze er toch vanuit gaan dat de mama’s dit gaan lezen.

 

Nestlé Pyjamapapje Biscuit  Nestlé Pyjamapapje Biscuit

Ben je op zoek naar alternatieven voor het PyjamaPapje? Lees dat dit blog:

Alternatieven voor het PyjamaPapje!

Helpt Nestlé Pyjamapapje bij het doorslapen?

Door de wenk ‘Ontbijten en doorslapen’ en natuurlijk de naam Pyjamapapje zou je kunnen denken dat het papje je baby zal helpen om door te slapen. Dit zeggen ze echter nergens op de verpakking of in het foldertje. Op de website van Nestlé wel trouwens, maar alleen als strategie om de nachtvoeding af te wennen. Ze zeggen dus niet dat het helpt om het random wakker worden en onrustig zijn ’s nachts tegen te gaan. Zucht, jammer… 🙂




De folder is verder best leuk en interessant om te lezen. Er staat bijvoorbeeld een schema in met de ontwikkeling van je baby en wat je baby dagelijks nodig heeft van voeding. Superhandig, toch?

Nestlé Pyjamapapje Biscuit

Voordelen van Nestlé Pyjamapapje

Dan het papje zelf, daar gaat het natuurlijk om. Op de voorkant staan de belangrijkste voordelen:

  • Bevat al melk, alleen water toevoegen. Dat is op zich heel handig, alleen kan je het dan niet gebruiken als je pap van borstvoeding wil maken. Dat doen wij altijd, helaas zal deze pap dus niet geschikt zijn voor ons.
  • Ontbijt. Oké, maar het kan dus ook ’s avonds, volgens de website.
  • Geen suiker toegevoegd**. Met twee sterretjes, bevat van nature aanwezige suikers. Natuurlijk. Het is dus lastig om deze pap zelf te maken, want waar vind je biscuitjes zonder suiker?
  • 5 vitaminen, calcium en ijzer. Die zijn toegevoegd aan opvolgmelk, die zit hier al bij, en Nestlé voegt ook nog extra vitaminen en mineralen toe aan hun pap.
  • Vanaf 6 maanden. Er zit immers tarwe in, het advies is om dit niet voor zes maanden te geven.

Ingrediënten Nestlé Pyjamapapje

De ingrediëntenlijst, vind ik altijd heel interessant om te lezen, dit zijn de hoogte punten:

  • Biscuitmeel. Met onder andere palm en kokosolie. Vind ik jammer, want dat zijn niet de gezondste oliën. Je baby kan het hebben hoor, maar waarom zou je die toevoegen als ook raapzaadolie en zonnebloemolie kan gebruiken? Die zitten er namelijk ook in. Ik heb het vermoeden dat dit is omdat ze dezelfde samenstelling van vetten hebben genomen als in opvolgmelk zitten, maar dat weet ik niet zeker.
  • Opvolgmelk.
  • Bifiduscultuur. Op de webpagina van de biscuitpap staat hier niets over, maar op die van de gewone pap staat de claim: Bevat BIFIDUS BL helpt om de natuurlijke weerstand te versterken. Een probioticum dus. Dit voegt Nestlé toe omdat er in borstvoeding ook goede bacteriën zitten.
  • Aroma: vanilline. Het smaakje. Want je kan niet vroeg genoeg beginnen met je kind ‘Vanilla’ te maken!




Zit er suiker in Nestlé Pyjamapapje?

Er zit suiker in Nestlé Pyjamapapje. Deze suiker is toegevoegd. Deze zit niet in de gewone granen die in de pap zitten. Het is echter onduidelijk of de suiker is toegevoegd om de pap zoeter te maken, of omdat de basis voor de pap kunstvoeding of flesvoeding is. Daar is immers al suiker aan toegevoegd, om te zorgen dat de voedingswaarde voldoet aan de wettelijke richtlijnen. Wat we in elk geval zeker weten, is dat er vanillesmaak toegevoegd is. De zoete smaak die aan de pyjamapap zit wordt daardoor versterkt. Je zou kunnen zeggen dat je hierdoor je kindje aan een (kunstmatig) zoete smaak laat wennen. Maar ik denk dat dit niet het aller-verschrikkelijkste is dat je met je kind kunt doen. 😉

Voedingswaarde Nestlé Pyjamapapje vergeleken met gewone pap

De voedingswaarde heb ik vergeleken met die van gewone pap van Nestlé voor baby’s vanaf 6 maanden, en die verschilt bijna niet. In de gewone pap zit trouwens ook vanilline. Als je deze beide pappen vergelijkt met een naturel versie (ik heb de biologische van AH eigen merk genomen) zit daar meer vet, maar minder verzadigd vet in, en meer vezels. En geen kunstsmaak dus.

Conclusie

Op zich lijkt mij dat er niks mis is met de biscuitpap, en hij is heel makkelijk te gebruiken. Mits je flesvoeding geeft dan, als je borstvoeding wilt gebruiken voor de pap kan het niet. Dat is al een reden voor mij om hem niet aan Jim te geven. Een andere reden is dat ik persoonlijk liever nog geen kunstmatige smaakjes aan hem wil geven, die krijgt hij vanzelf wel als hij ouder is. En daar hoef je je kindje ook niet aan te wennen, die lusten ze toch wel. Ken jij iemand die geen vanille lust?

 

Voorlopig zal Jim het dus zo moeten doen, sabbelen op een gesloten verpakking. Ook lekker. 😛

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens deze artikelen:

 

 

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

  • Reageren Opvolgmelk of koemelk vanaf 1 jaar? De verschillen op een rij - Alweer een nieuwe moeder blog 10 december 2015

    […] Het pyjamapapje, doen we het wel of niet? […]

  • Reageren Alternatieven voor het PyjamaPapje | Alweer een nieuwe moeder blog 18 september 2015

    […] beschreef ik in een blogbericht mijn redenatie om deze wel of niet te gebruiken, je kunt dat hier lezen. Deze post werd toen al goed gelezen en bovendien wordt de pagina nog steeds dagelijks een […]

  • Reageren Vera 19 mei 2015

    Ja klopt. Jim is een week ouder dan Fien. Gaat heel snel!

  • Reageren Vera 17 mei 2015

    Fien krijgt nog steeds alleen maar melk en om half acht s avonds geven we haar een papfles met afgekolfde melk en biobim rijstebloem. Dat is volkorenrijstebloem lees: langer verzadigd. We hebben groente geprobeerd maar ze duwt t nog uit haar mond. Een teken dat ze het nog niet wil want het is een reflex op het nog niet kunnen verteren van andere voedingsmiddelen dan melk. Als ze 6 maanden is gaan we weer proberen. Ze doet het nog prima op de moedermelk!

    • Reageren Elisabeth 17 mei 2015

      Ja is ook zo, ze is alweer bijna zes maanden toch? Jim woensdag, t gaat zo snel…

  • Reageren Vera 15 mei 2015

    Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het wennen aan kunstmatige smaakjes. Ik heb het foldertje gelezen en vond het tegenstrijdige informatie (wat betreft fruit en groentes die ze al mogen hebben en granen zoals tarwe die niet licht verteerbaar zijn) met wat ik in voedingsboeken voor baby’s heb gelezen. Bij ons is het papje direct de prullenbak in gegaan! Wat geef jij Jim allemaal naast borstvoeding? Groetjes!

    • Reageren Elisabeth 15 mei 2015

      Ja precies! In de folder van het voedingscentrum en het boekje van het CB staat niet eens hetzelfde, laat staan in alle boeken en op websites zoals borstvoeding.com. Wij geven Jim dus borstvoeding of afgekolfde melk. Hij krijgt minstens 5x per dag, hij is al wel zwaar genoeg om over te gaan op 4 voedingen, maar dan wordt hij ’s nachts wakker. Dan maar vijf dus! Verder krijgt hij ’s ochtends een fruithapje, ongeveer 1 stuk fruit. En ik mix ze lekker wel, ook al staat in het boekje dat het niet mag… Bijvoorbeeld een halve appel met een halve banaan, of een halve mango. Ik geef persoonlijk geen vruchten die een allergie op zouden kunnen wekken zoals aardbeien, maar het lukt me niet om mijn (schoon)moeder hier van te overtuigen ;). Zijn 3e voeding doen we pap van rijstebloem (als hij 6 maanden is wordt dat dus fijne granen) en afgekolfde melk. Rond een uur of vijf krijgt hij ook nog een groentehapje. Heel fijn gepureerd, ongeveer 50 gram, of een half potje. Ja dat doen we dus wel, tis gewoon zo druk met werk, reistijd en afhalen van opvang, we halen het anders niet…
      Ik weet natuurlijk niet hoeveel hij binnenkrijgt als hij bij mij drinkt, maar als ik werk krijgt hij meestal 3 flesjes en in totaal ongeveer 540 ml. Het lijkt mij alsof hij echt heeeeeeeeel veel eet, maar hij is ook heel groot, en best dun…
      Wat geef jij allemaal?

    Laat een reactie achter

    CommentLuv badge