5 april 2016

Nathalie had zich voorgenomen om borstvoeding te geven

Nathalie van het blog Veusteveul nam zich toen ze eindelijk zwanger was voor om borstvoeding te geven.  Helaas ging ook dat niet zomaar, maar is het uiteindelijk tóch gelukt.

 

pixabay happy baby's

 

Nathalie’s verhaal

Zwanger worden was voor ons in eerste instantie niet vanzelfsprekend. Na een aantal jaren waren we dan eindelijk zwanger, bij zwangerschap en een kindje hoort wat mij betreft borstvoeding. Prima, zo gezegd zo gedaan… dachten we! We zijn samen naar een borstvoedingscursus geweest. We hoopten dat we daarmee nog iets beter voorbereid zouden zijn.

Ingeleide bevalling

Na ruim 37 weken zwangerschap werd besloten dat er ingeleid zou gaan worden vanwege ernstige zwangerschapsdiabetes en een oplopende bloeddruk. Het inleiden mislukte twee keer, de derde keer inleiden was wat onverwachts. Samen met mijn moeder ging ik op controle, die controle werd besloten dat ik in het ziekenhuis zou blijven. Nog diezelfde avond werd er gestart met het inleiden en de volgende ochtend zouden de vliezen gebroken worden.

Klein meisje

De dag na de opname werd ons meisje geboren. Slechts 2590 gram, een klein en iel meisje. In het ziekenhuis legden ze haar meteen aan de borst, maar het drinken lukte haar niet. Omdat ik veel heb meegemaakt in het ziekenhuis werd de volgende ochtend besloten dat we naar huis mochten om bij te komen. De kleine had enkel een beetje voeding uit een cupje gehad, uit mijn borst had ze nog altijd niet gedronken.

Bijvoeden

De tweede dag begonnen we met ‘vingervoeden’, onze dochter kreeg het niet voor elkaar om zelf uit de borst te drinken. Ze leek de kracht niet te hebben om melk uit mijn borst te krijgen. Toen onze dochter vier dagen oud was kwam er pas een aantal milliliter voeding uit mijn borsten, de voedingen werden aangevuld met flesvoeding. Uiteindelijk kon ik haar op de elfde dag na haar geboorte uit mijn borst laten drinken. De borstvoeding kwam op gang en onze dochter had nu voldoende kracht om wat te kunnen drinken.

IMG_8878_free_use

Waarom zo lang doorgegaan?

Alle mensen om ons heen vroegen zicht af waarom ik dit toch persé wilde, als het niet lukte was er toch een flesje? Ja, dat is ook zo, maar ik had me voorgenomen om borstvoeding te geven. Ik wilde dat het zou lukken en dat gebeurde ook. Het was erg fijn dat het alsnog gelukt is na elf dagen! Het is jammer dat onze dochter niet vanaf dag één borstvoeding heeft kunnen krijgen, maar gelukkig was er flesvoeding. Onze dochter kon en wilde niet uit een flesje drinken, omdat ze klein was maar ook niet heel goed groeide heb ik in overleg met de kinderarts haar ruim twee jaar borstvoeding gegeven.

Tweede zwangerschap

Eind 2009 raakte we opnieuw zwanger, wederom stak de zwangerschapsdiabetes  de kop op. Naast de zwangerschapsdiabetes had ik al vroeg in de zwangerschap een verhoogde bloeddruk en werd er rust voorgeschreven. Op een gegeven moment ben ik opgenomen met zwangerschapsvergiftiging. Een aantal dagen na de opname ging het mis, ik kreeg epileptische insulten en kreeg onder andere magnesiumsulfaat toegediend om de vergiftiging tegen te gaan. Er is toen gestart met inleiding, ik was toen net 36 weken zwanger.

Borstvoeding kwam traag op gang

Net als bij ons oudste dochter kwam de borstvoeding deze keer lastig op gang, ook onze jongste dochter heeft bijvoeding gehad. Door de spoedkeizersnede en de complicaties die er zijn opgetreden was ik de eerste dagen niet in staat haar te voeden en was flesvoeding een uitkomst. Uiteindelijk heeft onze jongste volledig borstvoeding gehad en heb ik het volgehouden tot ze ruim twee jaar oud was.

Lastige start

Door de complicaties en de spoedkeizersnede hebben we samen een vreemde en lastige start gemaakt. De relatie met de jongste ging niet vanzelf, op de één of andere manier voelde het niet vertrouwd. Ondanks alles wilde ik echt graag borstvoeding geven, daarnaast ben ik haar gaan dragen met draagdoeken. Het is goed gekomen, de hechting, het vertrouwde gevoel en de borstvoeding. De jongste dronk wel uit een flesje, dat maakte de druk op mij als moeder minder groot op deze manier kon ze gekolfde melk krijgen of indien het er niet was flesvoeding.

 

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Mathiske's mama blog 6 april 2016

  Wat lijkt me dat heftig, ook als het niet gelijk lukt. Goed dat je doorgezet hebt! Je kunt trots op jezelf zijn

  • Reageren Nathalie 9 april 2016

   Dank je! Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar het is gelukt!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge