30 november 2016

Minder verzadigd vet en cholesterol met Kees kaas

Minder verzadigd vet en cholesterol met Kees kaas – De gemiddelde Nederlander eet zo’n 50 gram kaas per dag (bron). Dat is nogal wat. Kaas bevat een hoop goede voedingsstoffen zoals calcium en eiwit, maar er zitten ook wat minder gezonde kanten aan kaas. Vooral de volvette varianten bevatten veel verzadigd vet en cholesterol.

kees-kaas

Plantaardig vet vervangt dierlijk vet

Om de vetzuursamenstelling te verbeteren vervangen ze bij Kees het dierlijke vet in melk met plantaardig vet uit olie en gebruiken die om kaas te maken. Kees bevat daardoor 50% minder verzadigd vet en veel minder cholesterol. Bovendien zit er 25% minder zout in Kees, en is Kees vegetarisch en lactosevrij.

Smaak

Ik kwam Kees tegen op het ‘all you need is food’ event een paar weken geleden. De kaas die ik proefde smaakte gewoon lekker. Om Kees helemaal goed te testen kreeg ik een pakket toegestuurd met daar vier varianten: komijn, tuinkruiden, grijpt en extra gerijpt. Ik hou zelf van wat jongere kaas, omdat oudere kaas vaak wat droger is. Het viel me op dat Kees kaas wat smeuïger is dan gewone kaas. De varianten gerijpt en extra gerijpt vind ik tegen mijn verwachting in daarom wel lekker. Mijn favoriet is echter de tuinkruiden. Net even anders dan de gewone kaas die ik altijd op mijn brood doe.

Gebruik in warme gerechten

Veel mensen gebruiken een magere kaassoort wanneer ze hun verzadigd vet en cholesterol inname willen verminderen. Een nadeel aan deze 20+ en 30+ kazen is echter dat ze niet zo goed smelten als volvette kaas. Kees kaas bevat evenveel totaal vet als gewone kaas, alleen het type vetzuur is anders. De kaas smelt daarom wel gewoon als je het gebruikt om te gratineren. Om dit uit te testen heb ik heel simpel kaastoast gemaakt. Een boterham met een plakje ham en was geraspte Kees, onder de gril. Zoals je ziet smolt het prima, en het smaakte ook prima kan ik je vertellen!

kees-kaas-collage

Hoeveel scheelt dat nou?

Maar hoeveel verzadigd vet en cholesterol scheelt dat nou? Om dat duidelijk te maken heb ik de hoeveelheid verzadigd vet, cholesterol en zout van belegen kaas en Kees naast elkaar gezet.

Voedingswaarde per 100 gram Belegen Goudse kaas (NEVO) Kees gerijpt
Totaal vet (g) 30,8 30
Verzadigd vet (g) 20,1 9
Cholesterol (mg) 81 0
Zout (g) 2,1 1,4

Deze informatie heb ik gebruikt om de absolute vermindering te bereken als je één, twee of drie boterhammen met Kees, in plaats van gewone kaas belegd.

Verschil per belegde boterham (15 gram) 1 boterham 2 boterhammen 3 boterhammen
Totaal vet (g) -0,1 -0,2 -0,4
Verzadigd vet (g) -1,7 -3,3 -5,0
Cholesterol (mg) -12,2 -24,3 -36,5
Zout (g) -0,1 -0,2 -0,3

Je ziet dat je veel verzadigd vet kan besparen door Kees in plaats van gewone kaas te eten. Als je drie boterhammen eet scheelt het vijf gram! Een gezonde vrouw mag ongeveer 22 gram verzadigd vet per dag binnenkrijgen. Dat is dus bijna een kwart van de aanbevolen max. (bron: Voedingscentrum)

Waar te koop en de prijs?

Kees kaas is te koop bij kaaswinkels, maar ook in de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet. De prijs van een pakje voorgesneden kaas van 150 gram bij Albert Heijn is tussen de €2,99 en €3,39. Dat is wel iets duurder dan bijvoorbeeld Maaslander, die is tussen de €2,69 en €2,95 voor 200 gram voorgesneden plakken. Persoonlijk vind ik het geen groot verschil als je het tegen de winst in voedingswaarde afzet.

 

Kijk voor meer informatie op de website www.keesmakers.nl

 

Conclusie

Als je wilt letten op je verzadigd vet inname en je cholesterol is Kees kaas een goede manier om gewone volvette kaas te vervangen. Vooral als je veel kaas eet en dat liever niet verandert, kan het veel verzadigd vet schelen. Mijns inziens is Kees kaas een betere optie dan 20+ of 30+ kaas, omdat je het wél gewoon kunt gebruiken om te gratineren.

 

 

Kende jij Kees kaas al?

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Ineke 30 november 2016

    Ik kende het helemaal nog niet. Benieuwd of AH het ook al in zijn gamma heeft in België :).
    Ineke onlangs geplaatst…Daguitstap: Speelgoedmuseum in MechelenMy Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge