9 april 2016

Meer bezoekers op je blog – Zo krijg je ze

Begin april bestond mijn blog één jaar. In dat ene jaar is mijn blog gegroeid tot gemiddeld 16.000 unieke bezoekers per maand. Ik krijg wel eens de vraag hoe ik dat voor elkaar gekregen heb. Eerlijk gezegd was het niet mijn bedoeling toen ik met mijn blog startte. Toch kreeg ik al snel de ambitie om meer bezoekers te trekken. Daar had ik een plan voor en dat plan heeft, volgens mij, aardig gewerkt. Het geheim is dat je best wat geld moet uitgeven aan promotie. Met betaalde promotie trek je meer bezoekers naar je blog. Kost het dan klauwen vol geld? Nee hoor, dat valt best mee. Met dit stappenplan begin je een blog, trek je meer bezoekers naar je blog, zorg je dat je interessant wordt voor adverteerders en dat alles met minimale kosten.

Bekijk hier de groei in bezoekerstaantallen van mijn blog.

meer bezoekers op blog

 

Hoe krijg je meer bezoekers op je blog?

Ik begin het stappenplan helemaal aan het begin. Dat betekent bij het ontstaan van het blog in je hoofd. Waarschijnlijk zit je al verder in dit proces, dan kan je die eerste stappen gewoon lekker overslaan natuurlijk. Als er kosten verbonden zijn aan een stap zet ik die erbij. Ook hou ik de totale kosten voor je bij.

 

Stap 1: Bedenk een naam voor je blog

Een goede naam is erg belangrijk. Mijns inziens moet een naam voor een blog aan twee eisen voldoen.

 1. Hij moet blijven hangen bij mensen. Mijn blognaam is erg lang: alweer een nieuwe moeder blog. Maar hij blijft wel hangen bij mensen. En hij is uniek genoeg dat hij meteen boven in de zoekresultaten komt als je er een vorm van bij Google intikt. (of lees dit artikel van xel)
 2. Je hoofdonderwerp of niche moet in de naam voorkomen. Dit helpt ontzettend voor je vindbaarheid in Google. Begin je een mamablog? Doe iets met mama of moeder in je titel. Wil je een foodblog beginnen? Doe iets met koken, food, keuken in je blognaam. (of lees dit artikel van antagonist)

Stap 2: Neem je eigen domeinnaam

Je kan natuurlijk op een gratis site gaan bloggen, maar ik denk dat je deze guide leest omdat je het serieus aan wilt pakken. Geef daarom wat geld uit en neem een eigen domeinnaam met hostingpakket. Dit hoeft niet veel te kosten. Ik denk dat je het met €50 makkelijk redt. Zorg voor een goede website met contactpagina. Maak bovendien Social Media accounts voor je blog. Alleen degenen die jou liggen én/of je doelgroep gebruiken. Je hoeft écht niet alles te doen, volgens mij. Ik heb bijvoorbeeld een Pinterest account, maar ik maak hele slechte foto’s dus niemand die die wil volgen. En ik doe zelf helemaal niks met Pinterest, dus die account brengt geen traffic binnen.

Stap 3: Schrijf artikelen die mensen willen lezen

Ik zeg expres niet ‘goede’ artikelen. Dat hoeft namelijk helemaal niet en bovendien is ‘goed’ een kwestie van smaak. Genoeg van de grote bloggers maken spelfouten, grammaticale fouten, stijlfouten. IK OOK. Heel vaak. In het begin schaamde ik me kapot als iemand me er op wees. Hoeft helemaal niet. Dat betekent namelijk dat ze je artikel gelezen hebben!

Drie dingen zijn wel belangrijk:

 1. Schrijf titels die mensen nieuwsgierig maken. (Download dit e-book van de blogacademie of lees dit artikel van blogtrommel)
 2. Optimaliseer je artikelen voor zoekmachine vindbaarheid. (Check blogaholic…)
 3. Deel je artikelen via Social Media.

Stap 4: Blijf regelmatig artikelen publiceren

Je kan natuurlijk (meer dan) dagelijks artikelen gaan schrijven. Als je er tijd en zin voor hebt zou ik dit zeker doen, maar het hoeft niet. Ik heb in mijn eerste blog jaar ongeveer vier artikelen per week gepubliceerd. En lang niet allemaal waren ze nuttig voor mijn groei. Ik denk dat je je moet concentreren op ten minste één artikel dat goed zal lopen via Google, en ten minste één artikel dat goed zal lopen via Social Media, per week.

Stap 5: Promoot een goed lopend artikel (betaald ja!)

Als je een paar maanden bezig bent zal het je op gaan vallen dat sommige artikelen het beter doen dan anderen. Kies je favoriete Social Medium uit, of in elk geval het kanaal waar je het meeste traffic uit krijgt, en promoot een bericht betaald. Bij mijn blog is het Facebook, maar je kan natuurlijk ook Twitter of Instagram gebruiken. Misschien dat andere Social Media kanalen ook aan betaalde promotie doen, dat weet ik niet. Je bent misschien wat huiverig om dit te doen, maar vertrouw mij maar dat je de kosten er gauw genoeg uit zal halen. Laat ik het uit leggen aan de hand van het voorbeeld dat ik ken: Facebook. Als je daar een artikel wil promoten kost dat €1 (of meer) per dag. Met andere woorden, een maand lang een artikel promoten kost €30. Als je écht een goed artikel hebt uitgekozen zal dit je 3000-6000 unieke bezoekers opleveren. Of nog meer, als je een écht geweldig artikel geschreven hebt. En de kans bestaat dat deze bezoekers je blog vaker gaan bezoeken. Doen dus, die betaalde promotie! (Lees hier hoe je je bereik op Facebook gratis kan vergroten)

 

Subtotaal rond 6 maanden

Even een recap. Waarschijnlijk bestaat je blog nu een klein half jaar en heb je door die betaalde promotie van de laatste maand meer dan 5000 unieke bezoekers. Je totale kosten zijn tot nu toe €80. Je hoort vaak dat blogs interessant worden voor adverteerders als ze minstens 1 (of zelf 2) jaar bestaan en 10.000+ bezoekers hebben. In mijn eigen ervaring is dat een half jaar en 5000. Ik denk daarom dat je nu verzoeken voor samenwerkingen zal gaan ontvangen.

 

Stap 6: Verkoop een link in een artikel

Dat klinkt heel slecht hè? Een verzoek voor een samenwerking klinkt veel fijner. Helaas is dit toch meestal wat bedrijven willen. Ze willen dat je naar hun website linkt. Mijn advies: doe dat gewoon lekker. En vraag er geld voor. Hoeveel? Dat moet je zelf weten, maar ik zou beginnen met €50 en echt niet minder accepteren. Wordt dit aangenomen dan kan je het bedrag de volgende keer met €10 of €25 verhogen.

Stap 7: Neem een CPM of eCPM banner op je website

Banners zijn zó ontzettend irritant. Ik heb écht een gruwelijke hekel aan banners. Ze leveren alleen wél geld op. En de irritantste leveren het meeste op. Ik heb daarom één banner van JustPremium op mijn website. Een compromis, want hij is irritant, maar niet zo irritant dat je er gek van wordt. Je zal niet rijk worden van een dergelijke banner, maar je haalt er zeker je kosten van hosting mee uit. Reken in het begin op €5 per maand, later zal dit meer worden. Dit klinkt misschien als weinig en niet de moeite waard, maar €5 euro per maand is toch €60 euro per jaar. Dat is meer dan die €50 euro die je bij het opstarten voor je blog betaald hebt.

Stap 8: Blijf doorgaan met betaalde promotie en samenwerkingen

Ik vind persoonlijk dat je áltijd een betaalde promotie aan moet hebben staan. Ga dus uit van €1 kosten per dag. Laten we het ruim nemen en €100 voor drie maanden rekenen. In die drie maanden verkoop je drie linkjes voor €50, €75 en €100 euro, in totaal €225. Bovendien krijg je ongeveer €15 van je banners. In totaal dus €240 inkomsten in drie maanden. (En dan heb ik daar nog niet eens de mogelijke opbrengsten van affiliate links bij opgeteld).

 

Subtotaal rond 9 maanden

Waarschijnlijk bestaat je blog nu ongeveer 9 maanden, heb je een kleine 10.000 unieke bezoekers per maand. Maar hoeveel heeft je dat nou gekost?

Kosten

 • Domein en hosting: €50
 • Betaalde promotie: €130
  • Totaal €180

Inkomsten

 • Samenwerkingen: €225
 • Banners: €15
  • Totaal €240

Winst: €60!

 

Stap 9: Steek al je zuurverdiende geld in betaalde promotie

Hé, dat betekent dat je al €60 in de plus staat! Dat is lekker verdiend! Nou nee dus, die €60 euro ga je meteen weer uitgeven aan betaalde promotie. Je verhoogt je budget van €1 naar €2 euro per dag. Dit zal je in plaats van 3000-6000+ unieke bezoekers, 6000-12.000+ unieke bezoekers opleveren. En ook die zullen je misschien gaan volgen. Bovendien kun je door deze cijfers de bedragen die je vraagt voor samenwerkingen verhogen.

Stap 10: Blijf advertorials verkopen

Op dit moment ben je waarschijnlijk wel over de magische grens van 10.000 unieke bezoekers per maand heen. Nu ben je dus echt interessant voor bedrijven, en ik vind dat je de gesponsorde artikelen ook wel advertorials mag noemen. Hoeveel je vraagt voor er advertorial en hoeveel je er plaatst per maand moet je zelf weten natuurlijk. Ik vraag nu €150 en mik op twee per maand. Je zou de formule aan kunnen houden die ik al heel vaak gehoord heb: €50 + €10 * ‘duizend unieke bezoekers per maand’. Voor mijn blog zou dat dus neerkomen op €210, maar dat is voor mijn gevoel te hoog.

Als je écht al het geld dat je verdient met je blog weer in betaalde promotie steekt zul je steeds blijven groeien. Iedere keer dat je per maand weer 5000 unieke bezoekers hebt kun je je prijs per advertorial weer omhoog bijstellen. De extra opbrengsten steek je weer in promotie. En ga zo maar door…

 

Totale groei van bezoekers na een jaar

Waarschijnlijk heb je nu 15.000-20.000 unieke bezoekers per maand. En wat heeft je blog nou gekost in dat eerste jaar? Als je het gedaan hebt zoals ik je geadviseerd heb helemaal niks dus. En wat heeft je blog dan netto opgeleverd? Ook helemaal niks. Je hebt álles namelijk weer geïnvesteerd in je blog. En volgens mij is dat precies wat je met een eigen bedrijfje moet doen de eerste jaren. Of dat nou een blog is of iets heel anders.

 

Conclusie

Dit is ongeveer hoe ik mijn blog heb laten groeien in een jaar. Persoonlijk vond ik het niet hard werken. Het zijn voornamelijk trucjes. Natuurlijk moet je wel artikelen schrijven die mensen willen lezen, maar ik vind dat leuk. Dat noem ik dus niet hard werken. En bovendien, daarmee haal je geen nieuwe lezers naar je blog. Als mensen je niet kennen zullen ze je blog niet bezoeken. Ik denk dat betaalde promotie daarom een goede manier is om je blog te laten groeien. Één ding weet ik in elk geval zeker: mijn blog zou niet zoveel bezoekers hebben per maand, als ik niet aan betaalde promotie had gedaan.

 

 

Wat vinden jullie van mijn stappenplan? En hoe zorgen jullie er voor dat je blog groeit?

 

 

 

Vorige post Volgende post

36 reacties

 • Reageren Saar 16 november 2018

  Ik zat me dus net af te vragen: mijn DA en PA is niet slecht, mijn SEO kan wel verbeteren en op zich ben ik content met mijn bouncerate en pageviews (al ben ik maar een kleine garnaal). Nu begreep ik dus niet waarom die unieke bezoekers per maand zo laag waren. Tja, een hoog percentage terugkerende bezoekers, maar nogal weinig nieuwe bezoekers. Bedankt voor dit artikel. Het heeft wat licht op de zaak geworpen!

 • Reageren Sophie 3 maart 2017

  Super nutttig artikel.
  Helder en duidelijk beschreven! Ik ben in 2 maanden tijd van 500 naar 15.000 unieke bezoekers gegaan. Veel content plaatsen en heel actief zijn is idd de key ??

 • Reageren Anne 10 januari 2017

  Dit geeft me zeker stof tot nadenken. Ik heb het idee om betaalde promotie via Facebook te doen eigenlijk meteen van de hand gewezen, maar misschien ga ik het binnenkort toch maar eens proberen. Wie niet waagt wie niet wint. Bedankt voor de tips!

 • Reageren foryourstyle.nl 27 oktober 2016

  Bedankt voor de goede tips, via Facebook heb ik het inderdaad al een keer gedaan en leverde zeker in de eerste week toch extra lezers op!

 • Reageren Jacqueline 14 september 2016

  Weet je… Ik ga het gewoon eens proberen, dat betaald promoten op Facebook! Eens zien wat het doet.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Gratis download: doelen en desillusiesMy Profile

 • Reageren Marguerita 17 augustus 2016

  Wow wat veel nuttige informatie! En wat ben je snel gegroeid! Ik ben in januari 2015 begonnen en in januari 2016 overgegaan naar een eigen domein, maar de 2k heb ik nog steeds niet aangetikt…
  Marguerita onlangs geplaatst…Mamachallenge 4: naar de ijssalonMy Profile

  • Reageren Elisabeth 17 augustus 2016

   Nou gebruik de ‘betaalde promotie via facebook’ hack maar! 😉 Zal je zien dat t wat oplevert.

 • Reageren Alles Pluis 4 juli 2016

  Wow wat een leuk artikel! Onze blog is pas sinds een maandje online en we hebben nog heel wat bezoekers te gaan 😉

  Bedankt voor het delen van jouw plan van aanpak. Ik weet zeker dat het beginnende bloggers verder kan helpen!
  Alles Pluis onlangs geplaatst…Maattabel kleding babyMy Profile

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 20 april 2016

  Heel nuttig om te lezen! Ik ben nu zo’n twee maandjes bezig en heb nog even te gaan 🙂 handige tips, bedankt!

 • Reageren Maureen 18 april 2016

  Wat een interessant artikel! 🙂 Sinds gister is mijn eigen gehoste blog online, en ik moet zeggen doordat ik de SEO goed heb getypt (eindelijk) heb ik sinds gisteren 75 weergaven en 23 bezoekers.. Niet veel maar ik ben er al heel blij mee 🙂

  Groetjes,
  Maureen

 • Reageren Margot 18 april 2016

  Lekker bezig hoor! En gefeliciteerd met je blogverjaardag! Zo’n duidelijk plan heb ik niet eens, hihi. Maar zitten nuttige tips bij. Vraag me 1 ding af: bedoel je met het resultaat van promoten via Facebook echt unieke bezoekers of ‘views’ via Facebook?

  • Reageren Elisabeth 18 april 2016

   Het zijn sessies die via een gepromoot bericht binnen komen. In mijn ervaring zijn het bijna allemaal unieke bezoekers (want meestal klik je niet nog eens op zo’n link). Je kan meer weergaven uit zo’n sessie halen als je goed doorlinkt naar andere artikelen van jezelf natuurlijk.

 • Reageren Laura 18 april 2016

  Fijne tips! Ik Blog nu ruim een jaar, ben net op reis geweest en wil het nu wat serieuzer aanpakken. Toevallig gister met mijn vriend gehad over meer geld investeren in promoten. Dus bedankt voor je duidelijke Blog!

  • Reageren Elisabeth 18 april 2016

   Ja volgens mij doen genoeg bloggers het, maar lees je t nooit tussen tips… goeie blognaam btw! 🙂

 • Reageren Bianca 18 april 2016

  Heel handig en duidelijk artikel! Maar wat ik me afvraag: als je alles netjes aangeeft aan de belastingen, zoals het eigenlijk hoort, dan zit je toch met hele andere cijfers? Dan blijft er dus heel wat minder over om te investeren.

  • Reageren Elisabeth 18 april 2016

   Nou de bedragen die ik noem zijn ex btw. Bedoel je dat?

   • Reageren Bianca 18 april 2016

    Nee, ik bedoel eigenlijk dat je op die inkomsten 50% (in NL 40% dacht ik?) belastingen moet betalen en de te investeren winst dus eigenlijk veel kleiner is.

    • Reageren Elisabeth 18 april 2016

     Als je het weer investeert maak je geen winst, toch? En er gaat gewoon loonbelasting over winst idd. Maar die hangt af van wat je al met je gewone werk verdient.

     • Bianca 20 april 2016

      Als je blog ingeschreven is als je bedrijf dan klopt het wel, maar als het “maar” een hobby is dan zit het anders.

 • Reageren Denise - Follow my footprints 18 april 2016

  Goede tips! Jeetje zeg, na 3 maanden 8.000 unieke bezoekers… dat is echt ongelofelijk veel! En überhaupt, ook daarna. Ik heb jarenlang voor een heel grote site geschreven en daar haalde ik dat bij lange na niet. Heel knap dus!
  Zelf ben ik nu ruim 1 jaar live. Na 13(!) jaar voor anderen bloggen.

  • Reageren Elisabeth 18 april 2016

   Zo 13 jaar! Nou dan kan je mij waarschijnlijk wel wat leren wat betreft schrijven. Dat kan ik best gebruiken!!

 • Reageren Charlotte 18 april 2016

  Interessante blog!! Blog echt pas 1,5 maand dus kan deze tips goed gebruiken. Ben weleens bang dat ik niet genoeg een niche heb (blog over het leven van een twintiger) maar ik ga gewoon lekker schrijven en wat doen met jouw tips, bedankt!

 • Reageren Thomas 18 april 2016

  Handige tips, ben zelf een startende blogger en deze tips zijn tenminste bruikbaar voor mij, aangezien ik de standaard vindbaarheid tips al aardig voor elkaar heb gemaakt.

 • Reageren Diana 18 april 2016

  Mooi Artikel! Klinkt goed. Goede tips.
  Wat ik me afvroeg is het dan niet zo als je betaald gaat adverteren bv op Facebook , zijn dat dan echte lezers die echt ook je artikel lezen of klikken ze het alleen even aan. Dus meer kwantiteit dan kwaliteit zeg maar.
  Ben even heel benieuwd naar je ervaring hierin. En die link verkopen bv in een artikel , hoe werkt dat precies? Benader je dan zelf mensen daarvoor?
  Groetjes Diana
  Diana onlangs geplaatst…BinnenstebuitenMy Profile

  • Reageren Elisabeth 18 april 2016

   Volgens mij lezen mensen t artikel wel hoor. In elk geval zijn er een paar die reageren of liken. Helemaal weet je t natuurlijk nooit. En als je n goede contact pagina hebt op je blog krijg je vanzelf mails met samenwerkingsverzoeken ja. Gaat helemaal vanzelf.

 • Reageren Mariska 17 april 2016

  Dit is gewoon een heel businessplan bijna, I like! Ik vreesde eerst dat dit een artikel met de ‘gebruikelijke’ tips zou zijn, maar je hebt me het tegendeel bewezen. Echt gaaf. Moet zeggen dat ik aan je getallen wel kon zien dat dit waarschijnlijk dmv promotie was gegaan, maar daar is niks mis mee, sterker nog, je bent er erg succesvol mee 🙂 Er is een potentiële gigantische doelgroep voor elke blog, promotie is een manier om die sneller en efficiënter te bereiken.

 • Reageren Stefanie 17 april 2016

  Goeie tips ! Bedankt daarvoor 🙂

 • Reageren Linda 17 april 2016

  Fijn dat dit voor jouw heeft gewerkt. Toch is betaald promoten niet noodzakelijk, ik heb in een jaar hetzelfde bereikt zonder daarvoor te investeren (behalve domein). Maar was er wel meer tijd aan kwijt, dus dat is de afweging die je moet maken. Die banner is op de mobiel trouwens enorm irritant om reactie achter te laten, met toetsenbord zie je niets meer van het veld en eventuele typfouten. Dus kan je reacties kosten.

 • Reageren Lisette van Dijk 17 april 2016

  Super om te lezen ! Ik merk idd ook dat sommige artikels heel goed gelezen worden en een flink aantal bezoekers per dag trekt.. maar ja, na een dag of 2 houdt dit op en zijn mn aantallen echt minimaal te noemen .. betaald promoten via fb heb ik nog nooit gedaan .. maar miss dat ik 1 van mn beste blogs nog maar eens ga promoten via fb, zou leuk zijn als dat door nog meer mensen wordt gelezen 🙂 super handig deze tips!

 • Reageren Wilmaaa 17 april 2016

  Ik vroeg me af vanaf wanneer vraag je geld voor een samenwerking? Ik krijg wel eens een product of item toegestuurd en daar schrijf ik een blog over met link. Dat doe ik dan eigenlijk alleen voor dat product. Hoe zit dat? Ik heb veel aan je blog 🙂

 • Reageren Yvonne 17 april 2016

  Interessant… wat super dat deze tactiek voor jou zo goed heeft uitgepakt. Ik vraag me af of het op deze manier voor ieder blog (dus met elk onderwerp) werkt. In ieder geval het uitproberen waard. Dank je voor het delen ennn… op naar de 25.000 🙂

 • Reageren Jess 17 april 2016

  Nooit over nagedacht om betaald te laten adverteren. Maar ergens klinkt het logisch. Maar mijn ambitie is niet om mijn werk ervan te maken, maar het klein te houden. Dilemma’s 🙂

 • Reageren Celine 17 april 2016

  Wat een leuke blog! Ik ben net een half jaartje online en begin steeds meer te schrijven – en niet alleen voor m’n eigen site! Toevallig gister een recap van het afgelopen half jaar gedaan en vanochtend een 5 meest gelezen berichten post gedaan.
  Leuk om je tips te lezen en zal er zeker een aantal gaan toepassen!
  Groetjes,
  Celine

 • Reageren Linda 17 april 2016

  Mijn vriend had het inderdaad ook over het vergroten van je netwerk via betaalde advertenties. Super handig wanneer jij jouw publiek nog niet optimaal berijkt! Dank je wel voor het delen van jouw tips, ik denk ook echt wel dat je zo een publiek aantrekt wat ook echt blijft hangen, en die wil je tenslotte bereiken!

 • Reageren jodi - liefthuis 17 april 2016

  Wauw wat een mega nuttig artikel. Echt stof tot nadenken. Ik sla hem op in mijn favorieten en ga hem nog eens rustig doorlezen en dan waarschijnlijk ook jou tactiek toepassen. Een maand proberen en kijken wat het doet kan nooit kwaad.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Waarom ik soms mijn new born baby mis…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge