16 mei 2016

“Een man die ‘gewoon’ voldoende verdient waardoor ik niet betaald hoef te werken”

“Een man die ‘gewoon’ voldoende verdient waardoor ik niet betaald hoef te werken” – Vorige maand schreef Josan van het blog Good Girls Company een mooi persoonlijk artikel over het stoppen met werken en thuis blijven als huisvrouw. Ik vond het een prachtartikel, waarin ze haar persoonlijke gevoelens en mening over dit onderwerp mooi verwoordde. Ook heel interessant om te lezen, kortom, prachtartikel. Maar… er stond één zinnetje in dat zoveel verschillende emoties bij me opriep, en dat nu, na een maand nog in mijn hoofd zit.

“een man die ‘gewoon’ voldoende verdient waardoor ik niet betaald hoef te werken.”

Als je alleen die zin leest is het natuurlijk totaal ‘out of context’. Lees daarom alsjeblieft eerst Josans hele artikel (hier). Dit zijn de reacties en emoties die deze zin bij mij in mijn hoofd teweegbrachten.

pixabay happy baby's

Gewoon, wat nou gewoon?

Verontwaardiging – Josan schrijft het zelf ook al, en ze zet het niet voor niks tussen aanhalingstekens, maar het is helemaal niet zo gewoon dat je man genoeg verdient om het hele gezin te onderhouden. Bij ons is dat zeker niet zo. Wat mijn vriend verdient is zeker niet genoeg. Ik verdien zelfs meer op het moment, terwijl ik minder werk dan hij. Ik zou niet zomaar kunnen stoppen met werken, maar hij ook niet.

Als je gewoon blijft zeggen verandert het nooit

Boosheid – In de meeste gezinnen werkt de man nog steeds het meeste en verdient hij dus ook het meeste. Niet alleen per maand, maar ook per uur, zelfs als het gaat om een vergelijkbare functie. Dat is die beruchte wage-gap die dus nog altijd bestaat. Als je dat gewoon maar blijft accepteren en het normaal noemt, zal die nooit verdwijnen.

Ik wou dat mijn man ‘gewoon’ genoeg verdiende

Jaloezie – Zoals ik al zei, mijn vriend verdient niet genoeg voor ons hele gezin. Ik kan dus niet zomaar stoppen met werken. Ook al zou ik dat stiekem best willen op dit moment. Ik heb het (nog steeds) helemaal gehad met mijn werk, maar ik ben kostwinner. Stoppen zit er dus even niet in. Ik moet gewoon mijn contract afmaken, zodat ik recht heb op WW en ik een andere baan kan zoeken. Want daar heb ik naast mijn huidige werk, blog en gezin echt geen tijd voor.

Als je samen beslist dat mama thuisblijft is dat prima natuurlijk

Begrip – Als je samen beslist dat één van de twee thuis blijft om voor de kinderen te zorgen (en eventueel het huishouden) is dat prima natuurlijk. Overleg en overeenstemming over dat soort dingen is het belangrijkste. Als het maar niet meer vanzelfsprekend is dat mannen meer werken en meer verdienen. En dat er niet meer verwacht wordt van vrouwen dat ze, naast hun werk, het grootste deel van het huishouden en de zorg van de kinderen op zich nemen. Gelijke lusten en gelijke lasten, dat blijf ik nastreven.

 

Conclusie

Kortom, ik begrijp Josan heel goed. Dat is ook waarom ik haar artikel zo goed vond. En dat is ook waarom het zolang in mijn hoofd bleef zitten. En toch, eigenlijk wil ik het niet begrijpen, in elk geval niet dat ene zinnetje. Ik wou dat het anders was…

 

 

Hadden jullie Josans artikel gelezen? En wat denken jullie over de uitspraak “Een man die ‘gewoon’ voldoende verdient waardoor ik niet betaald hoef te werken”?

 

 

 

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageren Dinanda Reurink 19 mei 2016

  Het was mij ook niet opgevallen, die zin. Zo gewoon is het niet inderdaad, met huur/hypotheek en alle vaste lasten. Bovendien is het belasting technisch niet eens voordelig als er maar een kostwinner is , los van de emancipatie.

 • Reageren Tessa 17 mei 2016

  Ik heb het artikel gelezen en herken er ontzettend veel in, in die zin dat ik ook ontzettend twijfel om misschien weer de werkvloer op te gaan. Ik kan me voorstellen dat het uitgelichte zinnetje die verschillende emoties bij je losmaakt. Zo normaal is het inderdaad niet om een gezin te kunnen onderhouden op één salaris. Wat dat betreft ben ik ook dankbaar dat ik volledig voor mijn zoon kan zorgen. Toch blijft het gevoel van afhankelijkheid en het ‘stukje van mezelf’ dat mist wel een beetje knagen af en toe. Maar ik heb zelf (samen met mijn man) de keuze, en niet iedereen heeft dat. Dat maakt het verschil denk ik.

 • Reageren Mathiske's mama blog 17 mei 2016

  Ik “moet” helaas ook gewoon werken, en zelfs solliciteren omdat mn contract niet verlengd werd omdat ik moeder ben geworden. In mijn vak gebied willen ze het liefst alleen zo jong mogelijk mensen aannemen, dus zo schiet het niet op. Super demotiverend. Gelukkig kunnen wij onze hypotheek naar een lagere rente over sluiten zodat ik maar een paar uurtjes hoef te gaan werken ipv een volle werk week
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Bewaren van herinneringen.My Profile

 • Reageren Jess 17 mei 2016

  Leuk dat je op deze manier reageert op een bericht van een andere blogger! Ik wou dat mijn man ook genoeg verdiende. Ik kan parttime gaan werken, dat is ook wel fijn!

 • Reageren Vlijtig Liesje 17 mei 2016

  Mooie en evenwichtige reacties heb je geschreven! Zo kan het dus ook.

  Ik had het artikel ook gelezen.

  De wage gap komt denk ik ook echt wel omdat veel vrouwen parttime werken. Niet alleen maar omdat ze vrouw zijn.

  • Reageren Elisabeth 17 mei 2016

   Fijn dat je zo reageert. Het belichten van alle reacties in mij, hoe tegenstrijdig ook was precies mijn bedoeling!

 • Reageren Mariska 17 mei 2016

  Wij werken inderdaad ook allebei, ik werk niet zoveel uurtjes maar onze dochter hoeft niet naar een opvang. Ik ga werken zodra mijn vriend thuis komt en soms als het niet uitkomt, komt er een opa of oma even op te passen. Ik vind het heerlijk om overdag bij mijn dochter te zijn en al haar ontwikkelingen mee te maken, maar vind het ook fijn om even aan het werk te zijn even mijn eigen ding?

 • Reageren Bianca 17 mei 2016

  Sorry maar vind het niet zo netjes dat je de foto van Josan zo duidelijk gebruikt, maar weet natuurlijk niet of je dit met haar heb overlegd

  • Reageren Elisabeth 17 mei 2016

   Ik had haar gemaild of t mocht, maar nog geen reactie gehad. Ik vind het gewoon n mooie foto. Als ze mailt dat ze t liever niet heeft haal ik hem weg uiteraard. 🙂

 • Reageren Sheila 16 mei 2016

  “Gewoon” onafhankelijk willen zijn!

 • Reageren Ilse van Kreanimo 16 mei 2016

  Komt zelden voor hè. Het is helaas niet ‘gewoon’.
  Maar wat zou ik willen dat het wel zo was.
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…To ‘HelloFresh’ or not to ‘HelloFresh’?My Profile

 • Reageren Nanouk 16 mei 2016

  Het is inderdaad niet ‘gewoon’ dat mannen genoeg verdienen om het hele zooitje huis, kind(eren), vrouw, auto etc te kunnen onderhouden. Wij hebben dat geluk voorheen wel gehad en daardoor kon ik mij op vrijwillige basis ontwikkelen (ik heb toen een soort extra opleiding gevolgd om te ontdekken welke kant ik nou eigenlijk op wilde met m’n werk), maar ik was mij er enorm van bewust dat dit een hele luxe positie was. Die wage gap merk ik hier wel enorm: nu we beiden aan het solliciteren zijn, valt het wel op dat ik voor spek en bonen meedoe… Tja, daar valt nu niks aan te doen, maar het zal inderdaad wel helpen als we dit niet ‘gewoon’ gaan noemen.

 • Reageren Mama Lifestyle Blog 16 mei 2016

  Ik klikte net door naar het artikel van Josan, maar ik had deze al gelezen. Het zinnetje was me niet bijgebleven, maar ik snap precies wat je bedoelt 🙂
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Ben ik zwanger?My Profile

 • Reageren Mama Lifestyle Blog 16 mei 2016

  Ik heb dit artikel nog niet gelezen, maar ga het zeker doen. Josan bedoelde natuurlijk niet “gewoon”, tegenwoordig is het juist absoluut niet gewoon dat een gezin kan leven van één inkomen. In de meeste gezinnen in mijn omgeving werken zowel de man als de vrouw. Ik vind dat juist ook goed als voorbeeld naar de kinderen. Daarmee wil ik echt niet zeggen dat het fout is of dat je niet het goede voorbeeld geeft als je huisvrouw bent. Iedereen moet dat zelf bepalen. In mijn situatie run ik samen met mijn vriend een eigen bedrijf. Het bedrijf staat op zijn naam en ik krijg geen salaris, maar ik werk net zo hard mee, weliswaar werk ik minder dagen dan hij, maar ik help toch mee om orders binnen te slepen en ervoor te zorgen dat we betaald krijgen. Ik vind dat ik mij echt in een luxepositie bevind, omdat ik mijn “werk” vanuit huis kan doen. Ik realiseer mij deze luxe extra, doordat we elke avond op tijd kunnen eten, ik geen opvang hoef te regelen voor de schoolvakanties of wanneer één van mijn kinderen ziek is. Ik vind een eigen bedrijf een ideale combinatie met het moederschap en ik zou eigenlijk niet anders willen. Ik vind het heerlijk om vanuit huis te kunnen werken en mijn eigen uren flexibel in te kunnen delen, maar zonder mijn werk zou ik echt niet kunnen. Ik heb echt die uitdaging nodig. Ik denk als ik niet in het bedrijf van mijn vriend zou werken, ik elders in loondienst zou werken.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Ben ik zwanger?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge