18 oktober 2015

Mag je nou sushi eten tijdens je zwangerschap?

sushi

Ik hou heel erg van sushi dus dit was voor mij een hele nijpende vraag tijdens mijn zwangerschap. Ik denk, als ik het zo lees op blogs en forums, dat de meeste mensen het antwoord wel ‘weten’. Nee, natuurlijk niet! Maar soms lees je ook dat het wel mag. Rosie Pope schrijft bijvoorbeeld in haar boek ‘Pregnant in Heels’ dat ze het gevraagd heeft aan haar gynaecoloog en dat hij zei dat het wél mag. Het Voedingscentrum zegt echter op haar site dat het niet ok is. Hoe zit dat dan en waar komt die verwarring vandaan?

Het is gewoon een lastige vraag. Als je bekijkt naar welke gevaarlijke ziekteverwekkers en giftige stoffen in vis zitten, kan je niet zeggen dat álle sushi ok of niet ok is. Dat is volgens mij waarom het Voedingscentrum het gewoon maar helemaal afraadt om sushi met rauwe vis te eten. In werkelijkheid ligt het verhaal genuanceerder.

Ik zal de gevaarlijkerds afgaan en voorbeelden geven van welke sushi dus wel en niet ‘mag’. Dat mogen zet ik tussen aanhalingstekens, want ik vind sowieso dat dat woord nergens op slaat. Iedere zwangere moet zelf de keus maken of ze iets wel of niet doet. Ik probeer alleen uit te leggen hoe het zit. Als je als zwangere iets eet van dit lijstje betekent het trouwens niet dat er sowieso iets slechts gebeurt. Het betekent alleen dat je een iets grotere kans hebt dat er iets heel zeldzaams gebeurt.

 

Ik besef me dat deze post mogelijk wat gevoelens los zal maken. Jullie mogen ze kwijt hoor, reageer je maar lekker (af)!

 

Er zijn drie gevaarlijke ziekteverwekkers en giftige stoffen waar je voor op moet passen tijdens de zwangerschap.

Toxoplasmose

De parasiet toxoplasma gondii veroorzaakt toxoplasmose. Voor zwangere vrouwen is er een extra risico vanwege de mogelijke schade aan het ongeboren kind. De parasiet komt voor in rauw vlees en daarom geldt voor zwangeren het advies om geen rauw vlees of rauwe vleeswaren zoals carpaccio, filet américain of salami te eten. Bovendien is het belangrijk om niet zelf de kattenbak te verschonen en tijdens het tuinieren handschoenen te dragen. De parasiet komt echter niet voor in vis, om toxoplasmose te voorkomen hoef je sushi met rauwe vis dus niet te laten staan. (bron)

Listeria

Listeria monocytogenes is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met Listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat een infectie bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. De bacterie is vooral te vinden in producten die gemaakt zijn van rauwe melk. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden Franse en zachte kaas te eten die gemaakt is van rauwe melk. Er zijn echter ook producten die in hetzelfde koelvak liggen als deze mogelijk besmette kazen, of die met dezelfde snijmacchine gesneden worden, vleeswaren en gerookte zalm bijvoorbeeld. Door onzorgvuldig handelen zou de bacterie ook op deze producten overgebracht kunnen worden en het wordt zwangere vrouwen daarom afgeraden om deze producten te eten. Er bestaat sushi die gerookte zalm bevat, die kan je dus beter niet nemen als zwangeren. Sushi die geen gerookte vis bevat zou je dus gewoon kunnen eten. (bron)

Dioxine en zware metalen

Iedereen krijgt dioxine en zware metalen binnen, ieder vis en dier ook. Hoe hoger een beest in de voedselketen staat hoe meer hij van deze slechte stoffen binnenkrijgt. Mensen krijgen dus heel veel binnen ;), maar dit terzijde. Roofvissen zoals makreel en tonijn ook, en het wordt daarom afgeraden deze te eten als zwangere. Sushi met makreel en tonijn kun je dus beter niet eten. (bron & bron)

Conclusie

Er is dus best sushi die je wél kan eten. Sushi met rauwe zalm (de gewone sake dus, niet die westerse gerookte zalm), octopus, garnaal (die is sowieso gegaard) kun je allemaal gewoon nemen. Je moet wel zeker weten dat de sushi niet besmet is met listeria, het lijkt me daarom geen goed idee om bij een goedkoop all-you-can-eat restaurant te gaan eten. Er zijn genoeg restaurants die wat beter (en duurder) zijn, of je kunt je sushi zelf maken.

Ik heb zelf wel sushi gegeten tijdens mijn zwangerschap, ik heb de ‘gevaarlijke’ soorten gewoon niet genomen. Ik heb het echter wel telkens besteld, in een sushi restaurant zitten eten met allemaal judging mensen om me heen had ik een zin in. Dat deed ik steeds bij mijn favoriete sushirestaurant: Minato Mirai, in IJmuiden. Dat is volgens mij het dichtstbijzijnde sushi-restaurant bij de visafslag. Verser kan niet, zou je zeggen, toch?

Nog even voor de duidelijkheid:

Niet nemen: Tonijn, makreel, paling, andere roofvissen en gerookte zalm!

 

 

Wat vinden jullie, ben ik helemaal gek geworden, of klinkt het wel een beetje logisch?

 

 

Leuk om te lezen? Probeer dan ook eens deze artikelen:

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Eline 19 oktober 2016

  Ik heb sushi ook vermeden tijdens mijn zwangerschap. Ik had er wel ontzettend veel zin in. Toen ik pas zwanger was verscheen er een bericht van listeria in de zalm van AH. Hierdoor leek listeria plots niet meer zo zeldzaam, waardoor ik het risico niet durfde nemen. Nu geniet ik er dubbel zo dik van ?

 • Reageren Jeanine 19 oktober 2015

  Ik ben dol op sushi en andere rauwe dingen dus baal altijd als een stekker als ik zwanger ben. Onlangs kwam ik erachter dat je Haring ook gewoon kunt eten als het vers is, omdat deze gepekeld is hebben schadelijke bacteriën minder snel een kans. Er blijven dus nog genoeg opties over binnen sushi om te eten tijdens je zwangerschap als ik het zo lees. Ik wou dat ik dit 3 jaar geleden wist haha.

 • Reageren Bregje 19 oktober 2015

  Ik heb geen sushi gegeten, tenminste niet meer toen ik wist dat ik zwanger was 😉
  Ik denk dat inderdaad iedereen zelf moet doen waar ze zich goed bijvoelt. Nu ik dit heb gelezen durf ik volgende keer wel wat meer te eten en zal ik niet meer panisch zijn over een stukje verse zalm 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Brieven aan Laurens #7My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge