Maak in drie stappen van je gewone fiets een moederfiets – In de fietsenwinkel kun je ze tegenwoordig niet meer missen: moederfietsen. Ontzettend handig, want de extra ruimte die ze bieden voor stoeltjes en boodschappentassen is meer dan welkom. Vorig jaar schreef ik al een artikel over moederfietsen en vroeg ik jullie: Wat is nou de beste moederfiets?
Lees hier mijn review van de Gazelle Bloom moederfiets!
Jullie antwoordden massaal en noemden ook een andere optie: Je gewone fiets ombouwen tot moederfiets. Dat is natuurlijk een heel goed idee, zeker als je eigenlijk al een prima fiets hebt! Ik zou alleen geen idee hebben hoe je dat moet aanpakken. En met zoeken op internet kwam ik er niet uit. Ik heb het daarom aan de experts bij Van Vliet Bikes gevraagd. Zij hebben me uitgelegd wat nou het verschil is tussen een gewone fiets en moederfiets. En zij vertelden me dat er gelukkig allerlei handigheden zijn waarmee je je gewone fiets zelf kunt ombouwen tot moederfiets.
Contents
Hoe maak je van je gewone fiets een moederfiets?
Een van de grote voordelen van een moederfiets is de grotere ruimte tussen het zadel en het voorzitje. Dat maakt op- en afstappen makkelijker. Om die ruimte op je eigen fiets groter te maken kun je twee dingen doen: het zadel naar achteren plaatsen of het zitje meer naar voren. Of allebei natuurlijk.
Stap 1: Pin-up zadel
De makkelijkste optie om wat meer ruimte te creëren is met een ‘pin-up’. Dit is een speciale zadelpen waarmee je het zadel zo’n 10 centimeter naar achteren verplaatst. Handig wanneer je alleen een voorzitje hebt, maar houd er rekening mee dat je dit niet kunt doen als je een achterzitje hebt. Daar blijft dan te weinig ruimte voor over.
Stap 2: Moederstuur
Optie 2 is om het voorzitje verder naar voren te plaatsen. (Handig wanneer je ook een achterzitje hebt, en dus geen pin-up kunt gebruiken!) Dit kun je doen door je stuur te vervangen door een speciaal moederstuur, zoals de ‘Ukkie-Mee’ van Steco. Dit stuur is in ieder geval geschikt voor voorzitjes van Bobike, Yepp, Polisport en Qibbel.
Het schijnt dat als je ook maar een beetje handig bent, je zo’n stuur gemakkelijk zelf kan monteren. Aan de remkabels en de versnellingskabels hoef je namelijk niet te prutsen. Wat doe je dan wel?
- Haal eerst alles van het oude stuur af. Begin met de adapter van het kinderzitje, als je een adapter hebt tenminste. Met een schroevendraaier en een inbussleutel schroef je de bouten van de handvatten, remgrepen, versnellingen en de bel los. De kabels laat je gewoon zitten. Je schuift alleen het schakelkastje van de versnelling en de grepen van de rem van het stuur af. Die kun je straks in hun geheel weer op het nieuwe stuur schuiven.
- Haal nu de stuurpen eruit. Draai daarvoor eerst de stuurpenbout los met een inbussleutel. Geef een tik op bout als je hem er niet uitkrijgt. Trek dan de stuurpen eruit.
- Nu kun je de Ukkie-Mee in de stuurbuis schuiven. Schuif de pen als dat kan zo ver mogelijk door. Draai de stuurpenbout van de Ukkie-Mee vast en voilà, je moederstuur zit vast.
- Monteer nu de onderdelen weer op het fietsstuur. Begin aan de rechterkant met de remgreep, vervolgens de versnelling en dan het handvat. Doe aan de linkerkant hetzelfde. Vergeet ook de bel en (eventueel) de adapter van het kinderzitje niet.
Stap 3: Stabiele standaard
Een moederfiets is soms een heuse pakezel: een zitje, nog een zitje, grote fietstassen, misschien nog een buggy… Om al dat te tillen heb je dus een goede standaard nodig, die zorgt dat de fiets niet omkukelt. Er zijn bijvoorbeeld dubbele standaarden, zoals de Jumbo Ursus. Deze is erg stabiel, maar het kost wel wat kracht om de standaard weer omhoog te duwen.
Steco heeft ook een speciale standaard die je monteert op de as van het achterwiel: de Bike-Stabiel. Deze standaard past op veel fietsen. Om hem te monteren haal je eerst met een ringsleutel de moer van de achteras los en plaats je de Bike-Stabiel op die plek. Let op: laat altijd de ring die achter de moer zit zitten! Als je die eraf haalt riskeer je de garantie van je versnellingsnaaf.
Zie je die strip aan de linkerkant van de Bike-Stabiel? Die maak je nu vast aan de zogenaamde ‘strop’: een soort klein clipje dat om de buis aan de achteras zit. Soms zit die strop er al op, soms moet je hem zelf kopen. In de fietsenwinkel noemen ze het ook wel een ‘bandagebeugel’. Die heb je dan weer voor fietsen met dikke stangen (zoals de meeste stadsfietsen) en fietsen met dunne stangen (zoals de meeste sportfietsen).
Vergeet niet om ook de asmoer en de bout van de strop weer vast te draaien. En klaar is Kees: in drie stappen heb je van je fiets een echte moederfiets gemaakt.
Conclusie
Heel eerlijk gezegd klinkt het me allemaal nog best lastig in de oren. Ik ben gewoon niet zo handig aangelegd. Mijn vriend wordt echter héél blij van dit verhaal. Hij houdt wel van een beetje klussen. Bovendien kan hij deze aanpassingen ook gewoon op zijn ‘echte mannen fiets’ doen. Op die manier hoeft hij niet op mijn moederfiets (lees: wijvenfiets) te rijden.
Wat denken jullie, goed idee om op deze manier van je gewone fiets een moederfiets te maken? En denk je dat het je (of je man) zal lukken met deze uitleg?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Vliet Bikes.
6 reacties
Wat grappig dat die opties er zijn! Ik kende alleen de standaard! Ik hoef echter niet te prutsen aan mijn fiets, want ik heb een prachtige bakfiets!
Ik zou het zelf ook niet kunnen, maar als je handig bent is dit wel een goede optie denk ik 🙂
Malou onlangs geplaatst…Nomi’s cadeautje voor Bart
Mooi stappenplan 🙂 De pin-up zadel kende ik nog niet, Maar: volgens mij hoef je meestal niet alledrie de stappen te zetten. Zelf had ik bijvoorbeeld geen moederfiets, maar wel een stabiel standaard (en een geschikt stuur) en aan die fiets heb ik helemaal niets hoeven veranderen. Weinig ruimte tussen zadel en zitje went (voor veel mensen althans) echt heel snel.
Ik las de kop net nog een keer en als je een moederfiets wil dan moet je die drie stappen meestal natuurlijk wel zetten, mijn punt hierboven was dus meer: ‘waarom zou je eigenlijk een moederfiets willen’? 🙂
Goed idee! Ik heb een nieuwe fiets gekregen toen ik net zwanger was dus mijn fiets is al mama klaar. Ik heb een roze gazelle miss grace, ik kan niet wachten tot we samen kunnen gaan fietsen?
Slim idee zeg. Daar was ik ook nog niet opgekomen, haha. Ik ben ook op zoek naar een goed moederfiets. Dit lijkt me vooral fijn als je even een wat krapper budget hebt en niet gelijk een hele nieuwe fiets wilt kopen. Want jeetje, die dingen zijn best duur zeg!